Kannattaako Airbnb- vuokraus?

Airbnb tuotto

Useat asuntosijoittajat ovat kiinnostuneita Airbnb – toiminnasta, mutta ajatuksia herättää muun muassa, millainen asunto kannattaa vuokrata? Millaiset ovat tuotto-odotukset sekä kuinka paljon vuokraaminen vaatii työtä?

 

Airbnb asunnon koko ja sijainti

Asunnosta otetut kuvat antavat majoittujalle ensimmäisen mielikuvan asunnosta. Panosta siis kuviin, tarvittaessa pyydä ammattikuvaajaa ottamaan asunnosta kuvat. Ellei itsellä ole sisustussilmää, pyydä sisustussuunnittelijaa tai taitavaa ystävääsi apuun stailaamaan asunto käytännölliseksi, mutta viihtyisäksi. Asuntoon ei kannata ostaa mitään kalliita huonekaluja, mutta sellaisia jotka kestävät kulutusta ja ovat helposti pestävissä tai vaihdettavissa.

Yleensä perinteisessä asunnon vuokrauksessa vuokralaisen löytää helpommin yksiöön, mutta Airbnb vuokrauksessa suuremmatkin asunnot ovat kysyttyjä. Isommat asunnot mahdollistavat jopa kymmenen hengen seurueen yöpymisen. Pienempään kaksioon mahtuu 4- 5 henkilöä.

Lisämakuupaikat asunnossa voivat olla vuodesohva tai irralliset patjat. Vuodevaatteita tulee löytyä myös kaikille majoittujille. Vuokrauksen yhteydessä varaajan tulee ilmoittaa, monta yöpyjää kohteeseen tulee eikä tätä lukua saa ylittää. Isommassa ryhmässä on enemmän maksupotentiaalia ja yön hinnan voi asettaa nousemaan esimerkiksi +10-20 €/yö/hlö kahden henkilön jälkeen.

Airbnb asunnon sijainnilla on suuri merkitys. Sesonkiaikaan vuokrauskohteet menee yleensä sen suurempaa markkinointia kaupan ja vuokrahinnan voi asettaa korkeammaksi. Seuraa muiden Airbnb asuntojen vuokrahintoja ja valitse mediaanihinta omalle sijoitusasunnollesi. Asuntosi voi myös sijaita paikalla, missä ei ole juuri kilpailua, mutta kysyntää sitäkin enemmän, tällöin vuokrahinta voi olla korkeampi.

 

Airbnb tuotto

Oman asunnon, mökin tai sijoitusasunnon vuokrauksella pystyy pääsemään hyviinkin tuloihin. Ratkaisevaa on kuitenkin, kuinka aktiivisesti saat asuntoa vuokrattua ja minkä verran pyydät esimerkiksi yhdestä yöstä. Airbnb toiminnalla voi tienata erityisen hyvin sesonkiaikaan kuten Rovaniemellä koululaisten hiihtolomalla tai kesällä Helsingissä. Runsaslumisena talvena tai lämpöisenä kesänä voi Airbnb vuokrauksella päästä jopa 1000 euron tuottoon kuukaudessa. On kuitenkin hyvä muistaa ettei ilmaista rahaa ole, joten mitä parempiin tuloihin haluat päästä sen enemmän joudut tekemään asian eteen töitä.

Suuremmat kaupungit toki vetävät Airbnb asunnon etsijöitä puoleensa, mutta pienemmälläkin paikkakunnalla asunnon vuokraus voi olla tuottoisaa, jos lähettyvillä sijaitsee esimerkiksi eläinpuisto, huvipuisto tai muu elämyskohde. Kerro lähellä olevista aktiviteeteista ilmoituksessasi. Nämä houkuttelee yleensä lapsiperheitä, koska Airbnb asunnon saa keskimääräistä edullisemmalla hinnalla kuin hotellihuoneen.

Ota huomioon myös, että jokainen kuukausi ei ole yhtä tuottoisa. Kun tiedät sijoitusasuntosi, kotisi tai mökkisi lähellä olevat tapahtumat tai sesonkikohteet, panosta juuri näihin kuukausiin. Toki vuokrausta tapahtuu hiljaisempienkin kuukausien aikana, mutta vuokralaisen houkutteleminen varaaman kohde silloin voi olla haastavaa. Jos asuntosi sijaitsee lähellä Helsinki-Vantaan lentokenttää tai ajomatka sinne on nopea, ilmoita myös tästä ilmoituksessasi. Tämä tekijä vaikuttaa usein vuorattavuuteen positiivisesti. Lentoaika majoittujalla voi olla hyvin aikaisin aamulla ja matkaa kotoa kentälle on useampi tunti. Tällöin henkilö haluaa vuokrata asunnon mahdollisimman läheltä kenttää, mutta ei halua maksaa asunnosta kallista hintaa, koska asunnossa ollaan vain pieni hetki.

Valmiiksi olemassa olevan kodin, kakkosasunnon, mökin, piharakennuksen tai muun tilan vuokraaminen tyhjäkäytön ajaksi voi olla hyvinkin tuottavaa, mutta vuoraamisen eteen täytyy nähdä jonkin verran vaivaa. Ole valmis vastailemaan majoittujien kysymyksiin, siivoamaan asunto ajallaan ennen toisen majoittujan tuloa ja joustamaan tarvittaessa aikatauluista.

 

Airbnb verotus

Airbnb-vuokraamisesta saatu tulo on veronalaista pääomatuloa. Vuokraamisesta aiheutuvat kulut voi kuitenkin vähentää verotuksessa. Vähennettäviä kuluja voivat olla vuokra-aikaan kohdistuvat kulut, kuten vuokralaisen hankinnasta johtuneet kulut ja osan hoitovastikkeesta. Jos asunnosta on vuokrattu vain osa, kulut on suhteutettava vuokra-aikaan ja vuokrattavan alueen pinta-alaan.

 

Muista, että vuokra-asuntosi Airbnb vuokraukseen täytyy olla lupa

Vuokra-asunnon jälleen vuokraus ilman vuokranantajan lupaa on laissa kiellettyä, mutta alivuokraus sallittua. Alivuokraus tarkoittaa, että vuokralainen vuokraa osan asunnosta. Päävuokralainen on vastuussa mahdollisista Airbnb-vuokralaisen aiheuttamista vahingoista asunnossa. Ilmoita vuokranantajallesi, jos suunnittelet vuokra-asuntosi Airbnb – vuokraamista.

Jos asunto on sinun oma ei taloyhtiö voi käytännössä kieltää Airbnb- vuokrausta. Sinun tulee kuitenkin kertoa majoittujalle taloyhtiön säännöistä kuten milloin hiljaisuus alkaa ja missä on taloyhtiön määrittämä tupakointialue.

 

Voiko Airbnb asunnon ostoa varten ottaa lainaa?

Sijoitusasunnon ostoa varten kanssa voi pankin kanssa neuvotella lainan. Lainan voi käyttää kokonaan asunnon ostoon ja pienen osan lainasta voi käyttää asunnon remontoimiseen tai huonekalujen ostamiseen.

Monet Airbnb toimijat ovat laskeneet sijoitusasunnon lainanlyhennykset niin, että vuokratuotolla pystytään lyhentämään osittain tai kokonaan lainanlyhennyksiä. Tällöin vuokraustoiminnan tulee olla suhteellisen säännöllistä. Huomioon otettavaa on, että laskelmissa kannattaa ottaa huomioon, että joka kuukausi ei välttämättä ole yhtä tuottoisa. Näitä tilanteita varten vuokraamisesta saadut tulot kannattaa pitää täysin omalla tilillään ja tehdä kuukausilyhennykset tilin kautta, mikä takaa paremmin että tilillä on rahaa useamman kuukauden lainanlyhennysten verran.

VarmaLaina.fi
Logo