Airbnb- vuokrauksesta – mitä tulee ottaa huomioon?

Airbnb

Airbnb – vuokraus

Airbnb- toiminnalla tarkoitetaan, että majoitusta tarvitseva henkilö tai henkilöt voivat applikaation ja internetsivuston kautta vuokrata itselleen yksityishenkilöltä tai sijoittajalta asunnon, huoneen tai muun tilan. Airbnb – vuokraustoiminnassa asunnon omistaja saa asettaa vuokrattavalle kohteelle vuorokausihinnan, säännöt sekä tilan, joka on vuokralaisen käytössä.

Airbnb on perustettu vuonna 2008 Yhdysvalloissa ja viime vuosien aikaan yksityishenkilöiltä vuokraamisesta on tullut suosittua myös Suomessa. Majoitusta tarvitsevat henkilöt ovat huomanneet toiminnan turvallisuuden ja luotettavuuden sekä joustavuuden. Yöpymisen jälkeen vuokralainen ja vuokranantaja saavat jättää arvion toisistaan Airbnb – sivustolle, mikä edesauttaa muiden majoitusta tarvitsevien arviota siitä, onko kyseessä luotettava vuokranantaja sekä toisinpäin – kannattaa vuokrausta tarvitseva henkilö ottaa majoituspaikkaan. Arvioon majoittujan näkökulmasta vaikuttaa tyypillisesti asunnon siisteys, sijainti, asioiden sujuvuus sekä hinta. Vuokranantaja taas voi antaa positiivisen palautteen asiakkaasta, kun vuokraustoiminnan sääntöjä on noudatettu ja kohde on jätetty siistiin kuntoon. Epäasiallisesta käytöksestä tai toiminnasta voidaan antaa myös palaute.

Airbnb-vuokrausta käyttävät nykyisin hyvin monenlaiset matkaajat. Vuorattavat kohteet sopivat niin lapsiperheille kuin esimerkiksi yksin matkustaville. Usein Airbnb majoitukseen päädytään, kun ratkaisevaa on asunnon hyvä sijainti sekä edullisuus. Kohteiden hinnat ovat keskimäärin hotellihuoneita tai huoneistohotelleja halvempia ja sijainnit lähellä lentokenttiä, kauppakeskuksia tai turistikohteita.

 

Kenelle Airbnb toiminta sopii?

Airbnb – vuokrauksen aloittaminen sopii henkilölle, joka haluaa saada hieman lisäansioita esimerkiksi vakituisen työnsä lisäksi. Airbnb toimintaa voi pyörittää myös täysipäiväisesti, mutta silloin se vaatii henkilöltä useampia vuokrattavia kohteita, jotta toiminta olisi taloudellisesti kannattavaa.

Airbnb vuokraukseen mukaan lähtee tyypillisesti henkilö, jolla on vähäisellä käytöllä mökki, huone tai asunto. Vuokrattavan kohteen tulee olla asianmukaisesti kalustettu sekä siisti. Saattaa olla, että ennen Airbnb toiminnan aloittamista asuntoon/huoneeseen tarvitsee tehdä remonttia tai huonekalujen uusimista. Tähän tarkoitukseen saattaa joutua ottamaan jonkin verran kulutusluottoa tai muuta lainaa. Lainan lyhennyserät voi vuokrauksen aloittamisen jälkeen maksaa vuokratuotolla.

Vertaa ja kilpailuta kulutusluotot tästä

 

Mitä asioita Airbnb toiminnan aloittamisessa tulee ottaa huomioon?

Oman asunnon, huoneen tai mökin saa Airbnb:ssa laittaa vuokralle ilman kuluja. Täysin maksutonta tämä ei kuitenkaan ole, vaan Airbnb veloittaa jokaisesta toteutuneesta varauksesta noin 3 prosentin hinnan. Airbnb vuokrauksen aloittaminen vaatiikin majoittajalta perehtymistä toiminnan aloittamiseen. Tähän on olemassa kuitenkin hyvät ohjeet Airbnb Suomi – sivustolla.

Majoittajan tulee päättää, millaiset säännöt hänen omistamassaan kohteessa on. Tämä auttaa molempia osapuolia ja luo turvallisen ja hallitun ilmapiirin kohdetta vuokraavalle henkilölle sekä vuokranantajalle.

Majoittajan tulee määrittää mm. seuraavat seikat:

  • Yö kohtainen hinta vuokrattavalle kohteelle. Hinta voi vaihdella sesongit ja viikonpäivän mukaan.
  • Majoituspaikan check-out aika.
  • Mahdollisten lemmikkien salliminen asuntoon.
  • Tupakointipaikka tai tupakoinnin kieltäminen.
  • Hiljaisuusaika asunnossa sekä mahdollisten juhlien järjestäminen.
  • Maksukäytännöt (etukäteismaksu yms.)
  • Avaimen luovuttaminen tai avaimen sijainti/ koodi, parkkipaikka autolle.
  • Lisämaksut, kuten tuleeko vuokralaiselle lisäkuluja pinnasängystä, liinavaatteista, paljun käytöstä tai esim. ylimääräisistä yöpyjistä.
  • Kohteen majoituskapasiteetti eli kuinka monta majoittujaa kohteessa saa olla enimmillään.
  • Majoittujan käyttöön tarkoitetut mukavuudet. Tällaisia voivat olla mm. pesukoneen, grillin tai esim. saunan käyttöoikeus.

Kaikista yksityiskohdista on hyvä tehdä tarkempi kuvaus ennen vuokraustoiminnan aloittamista. Näin vuokrauksen aikana ei tule epäselvyyksiä kohteen säännöistä. Vuokranantajalla on myös aina oikeus muuttaa tai tarkentaa ehtoja.

 

Kohteen hinta, ilmoitusteksti sekä kuvat vaikuttavat vuokrattavuuteen

Majoitusvaihtoehtoja miettiessä majoittujan täytyy tehdä arvionsa kohteesta kuvien, sijainnin, hinnan ja asiakasarvioiden perusteella. Kohdetta vuokraava henkilö voi vaikuttaa ainakin kahteen asiaan – siihen, että arviot kohteesta ja asiakaspalvelusta pysyvät positiivisina sekä kuvien laatu.

Arvion mukaan, kun asunnosta on otettu hyvät kuvat vaikuttaa se vuokrattavuuteen jopa 40 prosenttia paremmin.

Ja kyllähän tämä varmasti pitää paikkansa, kun miettii omaa käyttäytymistään hotellikuvia tai mökkejä katsomassa. Hyvälaatuiset kuvat, joissa kohde näyttää siistiltä, raikkaalta ja nykyaikaisesti varusteltuna houkuttelevat paremmin, kuin kuviin jotka ovat hämäriä ja huonolaatuisia ja kohteesta on ylipäätään vain muutama esittelykuva.

Toinen asia mihin vuokrakohdetta etsivä henkilö kiinnittää huomiota on tietenkin sijainnin sopivuuden lisäksi yö kohtainen hinta. Vuorokausikohtaisen hinnan ei kuitenkaan tarvitse olla stabiili, vaan hintaa voidaan muuttaa kausikohtaisesti, viikkokohtaisesti tai jopa päiväkohtaisesti. Usein hintaa nostetaan kesälomien ja talvilomien ajaksi sekä viikonloppuhinnat ovat korkeampia kuin arkipäivinä olevat vuokraushinnat.

Vuokrauskohteesta kannattaa tehdä myös houkutteleva ilmoitusteksti, jossa kerrotaan alueen aktiviteeteistä, nähtävyyksistä, ravintoloista ja virkistysalueista yms. eli sellaisista asioista jotka todennäköisesti kiinnostavat majoittujaa. Majoituspaikka saattaa olla myös lähellä rautatieasemaa tai lentokenttää, mikä voi monelle majoittujalle olla tärkeä tekijä päätökseen. Mökkimajoitusten kohdalla kannattaa kertoa lähellä menevästä hiihtoladusta tai ski-bussista.

 

Tee hyvä vaikutus majoittujaan

Airbnb – majoittajana tapaat monenlaisia ihmisiä ja kulttuureita. Vuokraajan kannattakin kysyä itseltään, kuinka sosiaalinen ihminen oikeastaan on ja onko valmis panostamaan muiden ventovieraiden viihtyvyyteen? Kokemusten perusteella monet ovat kokeneet Airbnb- vuokraustoiminnan rikastuttaneet heidän elämäänsä. Tapaa uusia mielenkiintoisia ihmisiä ja saa uudenlaista näkökulmaa elämään. Monelle toiminta antaa myös vaihtelevaa sisältöä omaan elämään eikä pahitteeksi ole ylimääräiset ansiot.

Aktiivisesti asuntoaan vuokraavat voivat ansaita kuukaudessa jopa 1000 – 1500 euroa.

Vastaamalla vieraiden viesteihin, teet hyvän vaikutuksen majoituspaikasta. Yleensä vastausajaksi on määritelty vuorokausi. Tänä aikana olisi hyvä omien mahdollisuuksien mukaan vastata majoittujaa askarruttaviin kysymyksiin kohteesta. Ellei tuona aikana vastata, saattaa se antaa majoittujalle negatiivisen kuvan vuokranantajasta. Vastausnopeus kertoo vierain varaisuudesta sekä vaikuttaa Airbnb luokitukseen supermajoittujasta. Tähän on Airbnb- toiminnassa omat kriteerinsä.

 

Airbnb – vuokrauksen verotus

Airbnb – vuokrauksesta saatu tulo on veronalaista pääomatuloa, josta tulee maksaa vero. Vuokraustoiminnasta tulee ilmoittaa verottajalle. Airbnb- vuokrauksesta maksetaan verot pääomatuloveroprosentin mukaan. Tämä on sama käytäntö kaikkien vuokrattavien asuntojen kohdalla. Airbnb – vuokrauksessa majoittujat vaihtuvat tiuhaan ja jokaisesta majoittujasta tulee olla tarkemmat tiedot, kuten nimet, vuokrasumma kyseisellä ajankohdalla ja majoitusajankohta. Näistä kannattaakin tehdä itselle selkeä muistilista, jotta tiedot pysyvät tarkasti kirjattuna. Airbnb- vuokrauksesta tulee löytyä verottajalle dokumentit ainakin nimi/nimet vuokralaisesta, vuokrausaika sekä saatu tulo.

Vähennyskelpoisia kuluja ovat mm. vuokralaisen hankinnasta johtuneet kulut. Näitä voivat olla esimerkiksi Airbnb – tai muulle taholle maksettu palkkio sekä asunnon hoitovastikkeet. Kuluja ei kuitenkaan tarvitse kohdentaa jokaiseen vuokralaiseen erikseen, jos vuoden aikana majoittujia on ollut useampia. Jos vuokraat vain esimerkiksi asuntosi yhtä huonetta, suhteuta kulut vuokrattavana olevaan aikaan sekä huoneen pinta-alaan.

Aiheesta lisää Vero.fi – Airbnb verotus

On hyvä muistaa, että Airbnb vuokraus on vuokratuloa siinä, missä mikä tahansa muukin vuokraustoiminta. Mitään pohjasummaa näiden tulojen veronalaisuudelle ei ole olemassa, kertoo Verohallintoon johtava veroasiantuntija Aki Matsson Ylen haastattelussa. Airbnb- toimintaa harjoittavan henkilön tulee itse olla perillä, kuka on majoittunut kohteessa milloinkin ja millaista vuokraa hän on kyseiseltä ajalta saanut. Kaikista täytyy löytyä dokumentit ja asiakirjoja on pidettävä tallessa kuusi vuotta. Aki Matsson lisää vielä, että jos majoitustoimintaa tai tulonhankintaa varten on jouduttu ottamaan lainaa, lasketaan lainan korko vähennyskelpoiseksi.

 

Airbnb kokemuksia Suomessa

Saara perheineen suunnitteli kesälomareissua Helsinkiin perheensä kolmen lapsen kanssa. Hotellimajoitukset läheltä Heurekaa ja kauppakeskus Jumboa tuntuivat kalliilta, kun tiedossa oli, että rahaa menee lisäksi matkustamiseen, pääsylippuihin, syömiseen ja ostoksiin. Saara löysi Bookingin kautta Airbnb – asunnon läheltä kohdetta. Kohteesta otetut kuvat olivat kauniita ja asiakaskokemusten perusteella majoittujat olivat pitäneet asuntoa siistinä, sijaintia erinomaisena ja vuokranantajaa mukavana tyyppinä. Saara varasi asunnon ja otti vielä yhteyttä majoituspaikkaa pitäneeseen henkilöön. Hän sai vastauksen mieltä askarruttavaan asiaan koronarajoituksista.. Kohdeilmoituksessa kerrottiin, mistä avain tulee noutaa ja hän ilmoitti vuokranantajalle tarkemman saapumisajankohdan. Kun Saara saapui sovittuna päivänä asunnon parkkipaikalle hän laittoi viestin ennalta sovittuun numeroon, missä kerrottiin avaimen hakupaikka.

Asunto oli todella siisti ja juuri ilmoituksessa kuvatun oloinen. Lomareissu lasten kanssa Helsingissä sujui mukavasti rauhallisella asuinalueella, mistä ei kuitenkaan ollut pitkä matka nähtävyyksiä katsomaan. Saara antoi loman jälkeen asiakaspalautteen kohteesta, koska oli niin tyytyväinen toimintaan.

 

Seinäjokelaisen Matin kokemuksia vuokraamisesta

Seinäjokelaisella Matilla on lähellä keskustaa kaksikerroksinen rivitaloasunto. Perheen lapset ovat muuttaneet jo kotoa ja asunnon toinen kerron on tyhjillään. Seinäjoella järjestetään kesäisin monta suurempaa tapahtumaa ja Matti on jo nyt useamman vuoden vuokrannut Airbnb – toiminnan kautta asuntoaan kaupunkiin tuleville majoittujille. Matti kertookin, että aina ilmoittamalleen ajalle on löytynyt vuokralaiset ja pääsääntöisesti kaikki on mennyt hyvin. Mitä nyt kerran kävi niin, että majoittujalla oli jäänyt avaimet asuntoon ja hän joutui yöllä käydä avaamassa ovet; Matti nauraa.

Matti pitää palvelua helppona ja turvallisena kunhan asiaan vaan alkuun perehtyy tarkemmin.

Aina on myös saanut neuvoja tai apua Airbnb-palvelusta, jos jotain asiaa ei ole itse tiennyt.

Esimerkiksi ilmoitustekstin kanssa Matti pyysi apua, kun hän ei mielestään osannut tehdä siitä tarpeeksi osuvaa sijaintiin nähden. Muutaman kerran Matti kertoo jättäneensä vastaamatta asiakkaan viestipyyntöön, kun profiilin mukaan asiakas on saanut huonoa palautetta.

Asiakkaat ovat noudattaneet hyvin check-out aikoja eikä metelistäkään yläkerrassa ole koskaan tarvinnut huomauttaa. Asunnon siivouksen Matti hoitaa yhdessä vaimonsa kanssa majoittujien lähdettyä ja siihen menee parin huoneen osalta aikaa noin 2 tuntia. Nyt korona aikana on pitänyt kiinnittää tarkempaa huomiota hygieniaan, mutta sekään ei ole ollut mikään ongelma.

Tällä hetkellä Matti ajattelee jatkavansa toimintaa niin kauan kuin se hyvältä tuntuu. Raskaaksi Matti ei vuokraamista koe, vaan on mukavaa kun välillä tapaa uusia ihmisiä. Jokainen joka on tullut heille on toiminut vieraanvaraisesti. Majoittujat kyselevät toisinaan, missä kohteissa lähialueella kannattaa käydä ja mielelläänhän niihin vastaa, kun itse on ikänsä asunut Seinäjoella.

Matti sanoo seuraavansa muiden Airbnb – vuokraajien hintoja ja pyrkii asettamaan omat vuokrahintansa samalle tasolle ellei jopa allekin. Tällä tavalla aina on vuokralaisia ollut tulossa.

Mieluusti Matti ottaa sellaisen majoittujan, joka on kohteessa useamman päivän. Näin siivousta ei tarvitse tehdä niin usein. Joskus lapsiperhe on kysynyt voisiko käyttää pesukonetta ja kuivausrumpua. Lupa käyttöön on annettu kysyttäessä, mutta muuten Matti on ehtoihin laittanut ettei pesukone ja kuivausrumpu ole asiakkaiden käytössä.

VarmaLaina.fi