Asunnon ostaminen

asunnon ostaminen

Asuntokauppa on käynyt kiivaana jo parin vuoden ajan ja asuntolainaa on pankeista nostettu ennätyksellisen paljon. Asuntoa ei kuitenkaan koskaan osteta hetken mielijohteesta, vaan ostopäätökseen vaikuttamat asunnon sijainti, arvon säilyminen sekä pohjaratkaisu.

 

Mitä asioita asunnon ostajan tulisi ottaa huomioon?

Tietenkin tärkeimpänä kriteerinä asunnon ostossa on, että asunto on itselle mieleinen. Pohjaratkaisu on toimiva ja asunnon pinnat miellyttävät omaa silmää. Asunnon ostamisen yhteydessä ei kuitenkaan kannata liikaa antaa pintojen vaikuttaa ostopäätökseen, koska tapetit ja maalipinnat voi myöhemmin remontoida vastaamaan paremmin omaa sisustustyyliä. Huomio kannattaa kuitenkin kiinnittää keittiön sekä kylpyhuoneen kuntoon. Nämä tilat ovat kalliita remontoida ja vaativat ainakin osittain ammattilaisen palkkaamista. Keittiön tai kylpyhuoneen remontoimiseen kannattaa varata tarvittava budjetti asuntolainan ottamisen yhteydessä, jotta muutostyöt pystyy tekemään ajallaan, mieluummin vaikka ennen asuntoon muuttoa.

Asunnon sijainnilla on suuri merkitys niin ostajan näkökulmasta ostohetkellä kuin myöhemmin mahdollisen myynnin aikaan. On ensinnäkin aivan eri asia ostaa asunto suuresta kaupungista kuin esimerkiksi harvaan asutusta muuttotappioisesta kaupungista. Toki asuntojen hinnoissakin on eroja, mutta toisaalta kasvukeskuksissa asunnon arvo todennäköisesti säilyy tai jopa parhaassa tapauksessa kasvaa.

Asunnon sijainnilla on merkitystä myös asunnossa asuvan henkilön näkökulmasta. Jos lähellä on lapsille päiväkodit, koulut, kaupat sekä harrastuspaikat ja kulkuyhteydet ovat hyvät, asunnossa viihtyy ja tarvittaessa se on helppo myydä.

 

Minkä verran asuntolainaa asunnon ostamiseen?

Asuntolaina on yksi suurimmista lainoista, mitä otetaan. Saadakseen asuntolainaa tulee hakijan omarahoitusosuus olla vähintään 10 prosenttia asunnon hinnasta. Ensiasunnon ostajalla omarahoitusosuus on 5 prosenttia. Suuremman asuntolainan kohdalla tämä tietää melko suurta summaa.

Onneksi useammat pankit ovat tässä asiassa joustavia ja tilannetta voi kompensoida henkilötakauksella tai reaalivakuuksilla kuten rahasto-osuuksilla tai vapaa-ajan asunnolla. Jos lainanhakijan maksuvara on riittävä ja tulot säännölliset, voidaan lainaa myöntää pienemmällä omarahoitusosuudella.

Osa ottaa omarahoitusosuuden maksamiseen vakuudettoman kulutusluoton, mutta liian suuren lainan ottamisen kanssa kannattaa olla tarkkana. Laske ennen lainan hakemista, minkä verran tietyn suuruinen laina nostaa lainan kuukausierää. Lainan kuukausierän ja kulujen arvioinnissa kannattaa käyttää apuna maksutonta lainalaskuria.

 

Mitkä tekijät laskee tai nostaa asunnon hintaa?

Asunnon hinnan säilymistä tai jopa nousua on toki vaikea täysin arvioida, mutta tietyt tekijät voivat antaa osviittaa siitä, mihin suuntaa ollaan menossa.

Ennen asunnon ostamista kannattaa selvittää, mitä asunnon lähiympäristössä on tapahtumassa? Onko lähettyville rakenteilla kauppa, puisto tai päiväkoti? Vai onko jotain tekijöitä, mitkä voivat myöhemmin vaikuttaa jopa negatiivistesti asunnon hintaan, vaikka esimerkiksi vilkasliikenteinen tiehanke?

Suuremmissa kasvukeskuksissa rakentaminen vaikuttaa positiivisesti asuntojen hintakehitykseen. Jos olet ostamassa asuntoa vuokraustarkoitukseen, arvostavat vuokralaiset asunnon valinnassa lähellä olevaa koulua ja muita palveluita. Asunnon sijainnilla on myös suuri positiivinen merkitys Airbnb-vuokrauksessa.

Asunnon lähiympäristöön myönteisesti vaikuttavia tekijöitä ovat uudet talot tai liikenneyhteydet sekä kauppakeskukset.

Negatiivisesti asunnon hinta-arvioon ja hintakehitykseen vaikuttavat ikä, tulevat remontit, epäkäytännöllinen pohjaratkaisu, kaukana ydinkeskustasta oleva sijainti sekä huonot liikenneyhteydet.

Asunnon hintaa laskee:

  • Taloyhtiössä tai ylipäätään asunnossa on vasta tulossa suuremmat remontit
  • Keittiö tai kylpyhuone on alkuperäisessä kunnossa
  • Samalta alueelta on myynnissä muitakin samantyyppisiä asuntoja

Asunnon hintaa nostaa:

  • Taloyhtiössä tai ylipäätään asunnossa ei ole tulossa lähivuosina suurempia remontteja tai ne on jo tehty
  • Asunnon pohjaratkaisu on toimiva
  • Taloyhtiössä asiat hoidetaan hyvin

 

Asunnon ostamiseen ja asuntolainaan liittyy monia kysymyksiä

Asunnon ostamisen tai asuntolainan ottamisen kanssa ei kannata hätiköidä.

Ennen lainan ottamista kannattaa selvittää muun muassa;

Saatko asuntolainaasi varten henkilötakauksen?

Millainen on asuntolainan korkovähennys?

Mikä pankki myöntää sinulle lainaa edullisimmalla korolla?

Mikä on pankin asettama marginaali asuntolainassa?

Tarkemmin asiaa on käsitelty artikkelissa: asuntolainaan liittyvät yleisimmät kysymykset.

VarmaLaina.fi
Logo