Asuntolainan korkovähennys on 10 % vuonna 2021. Pudotusta viime vuoteen on tullut 5 prosenttia. Asuntolainan korot vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista, mutta jos pääomatuloja ei ole, syntyy alijäämää. Tällöin asuntolainan korko hyvitetään ansiotulojen verotuksesta. Alijäämähyvitys on tällöin 30 prosenttia.
Milloin voin saada asuntolainaan korkovähennyksen?
Asuntolainan korko on vähennyskelpoista, jos asunto on perheen tai henkilön vakituisessa käytössä. Asuntolainan koron voi vähentää myös asuinhuoneistosta tai omakotitalosta, joka on otettu vakituiseen käyttöön ja vaatii peruskorjausta. Peruskorjauksella ei kuitenkaan tarkoiteta tavanomaista pintojen vuosihuoltoa, vaan suuremaa korjausta, kuten esimerkiksi katon uusimista.
Asuntolainasta maksetun koron voi vähentää verotuksessa kokonaan tai osittain. Korkovähennys on tänä vuonna 10 prosenttia ja vähennys tehdään pääomatuloista. Jos henkilöllä ei ole pääomatuloja, saa hyvityksen alijäämähyvityksenä ansiotulojen verotuksessa. Ansiotuloiksi lasketaan palkat, eläke tai Kelan etuudet. Kun korot otetaan huomioon ansiotulojen verotuksessa, syntyy alijäämää. Alijäämähyvitys on 30 prosenttia ansiotulojen verotuksesta.
Esimerkkilaskelma:
Alijäämähyvitystä voi saada korkeintaan 1400 euroa vuodessa ja pariskunnalla se on maksimissaan 2800 euroa. Lapsikorotus on yhdestä lapsesta 400 euroa. 800 euroa toisesta lapsesta tai useammasta.
Mikä on ensiasuntolainan korkovähennys?
Ensiasunnon korkovähennys on tänä vuonna (2021) 10 prosenttia pääomatuloista. Ellei pääomatuloja ole vähennetään ansiotulojen veroista ns. alijäämähyvityksenä 32 prosenttia.
Ensiasunnoksi katsotaan asuinhuoneisto tai omakotitalo, jonka henkilö hankki ensimmäiseksi asunnokseen niin, että omistaa ensimmäistä kertaa vakituisesta asunnosta vähintään 50 prosenttia. Lisäksi asunnon tulee olla vakituisessa asuinkäytössä.
Ensiasunnon lainan korot voi vähentää verotuksessa alkaen käyttöönottovuodesta aina seuraavat yhdeksän vuotta, jos kaikki ylläolevat ehdot täyttyvät.
Voinko saada sijoitusasuntolainaan korkovähennyksen?
Sijoitusasunnon hankintaan tarkoitetun lainan korot ovat vähennyskelpoisia. Sijoitusasunnon lainan kohdalla puhutaan tulonhankkimisvelasta, jonka korot voi vähentää kokonaan verotuksessa. Ehdot täyttyvät, jos asunto on ostettu tulonhankkimista varten ja asuntoa vuokrataan.
Voiko kulutusluoton korot vähentää verotuksessa?
Ei voi. Korkovähennyksen voi saada vain vakituiseen asuntoon tarkoitetun asuntolainan tai peruskorjaukseen tarkoitetun lainan koroista. Kulutusluoton korkoa ei voi vähentää verotuksessa. Kulutusluottoa voidaan toki ottaa asunnon remontoimiseen, mutta kyseisen lainan korkoa ei katsota vähennyskelpoiseksi. Vuosikorjauksiin liittyvän lainan korkoja ei voi vähentää. Vuosikorjauksiksi katsotaan muun muassa kodin pintamaalaukset, tapetointi sekä esimerkiksi kaapistojen vaihto.
Miten vähennän asuntolainan korot veroilmoituksessa?
Kun sinulla on asuntolainaa, peruskorjaukseen otettua lainaa tai tulonhankkimisvelkaa ilmoittaa pankki automaattisesti Verohallintoon lainasi korko-osuuden. Sinun ei siis tarvitse itse lähteä kyselemään pankista korkoja, mutta esitäytetty veroilmoitus on syytä tarkistaa.
Tarkista esitäytetystä veroilmoituksesta korkotiedot sekä mihin tarkoitukseen laina on veroilmoituksessa osoitettu. Jos lainan käyttötarkoitus tai lainan korkotiedot eivät ole ajan tasalla, tee tarvittavat muutokset veroilmoitukseen.
Muista ilmoittaa veroilmoituksessa myös muut vähennyskelpoiset menot. Nämä tulee täyttää ilmoitukseen itse.
Mitkä muut asumiseen tai työhön liittyvät asiat ovat vähennyskelpoisia?
Seuraavat vähennykset tulee ilmoittaa itse:
- kotitalousvähennys
- tulonhankkimismenot
- matkakulut
- elatusvelvollisuusvähennys
- työasuntovähennys
- moottorisaha- ja metsurivähennys
- tulontasaus
- veronmaksukyvyn alentumisvähennys
- lahjoitusvähennys
Aiheesta tarkemmin: vero.fi/vähennykset
Miten asuntolainan korkovähennykset ovat muuttuneet vuosien mittaan?
Asuntolainan korkovähennyksen määrä on ollut laskusuunnassa jo useamman vuoden ajan. Tänä vuonna asuntolainan korkovähennys on 10 prosenttia, kun se esimerkiksi vuonna 2015 oli 65 prosenttia.
Muutokset näet taulukosta:
Vuosi | Asuntolainan korkovähennys |
---|---|
2015 | 65 % |
2016 | 55 % |
2017 | 45 % |
2018 | 35 % |
2019 | 25 % |
2020 | 15 % |
Kilpailu lainamarkkinoilla on ollut kovaa jo usean vuoden ajan, mikä on osoittautunut lainanhakijoiden eduksi. Lainaa saa pienellä korolla ja asuntolainan ehdot ovat hyvät ja joustavat. Vaikka asuntolainan korkovähennys on alhainen, on lainan korkokulut pienet.
Tämän hetkinen vakuudettomien lainojen korko on myös ennätysalhainen (max. 10%) mikä on vilkastuttanut olemassa olevien lainojen yhdistämistä. Suuri joukko suomalaisia on ymmärtänyt myös kuinka tärkeää on ennen lainan hakemista lainojen vertailu sekä lainojen kilpailuttaminen monen eri lainantarjoajan välillä. Erot eivät ole suuria, mutta nykyään kun lainaa otetaan enemmän pidemmällä maksuajalla korostuu pienetkin erot lainatarjousten joukosta.