Auton katsastaminen – hinnoissa eroja kaupunkien välillä

 

Auton katsastaminen

Auton katsastamisella tarkoitetaan, että autolle on tehtävä tarkistus määräaikaan mennessä. Katsastuksessa tarkistetaan, että ajoneuvo on säädösten edellyttämässä kunnossa. Näitä ovat muun muassa turvallisissa lukemissa olevat liikennepäästöt, ajoneuvon kunto, pakollisten maksujen suoritusten tarkistus sekä liikennevakuutuksen voimassa olo. Auton katsastamisessa kiinnitetään huomiota monenlaisiin tarkastuskohtiin. Auton voi katsastaa haluamassaan paikassa.

 

Auton katsastaminen ei ole omaan asuinpaikkaan sidottu

Auton voi katsastaa haluamassaan paikassa eikä katsastuspaikka ole omaan asuinkuntaan millään tavoin sidottu. Jos katsastuksessa haluaa säästää, kannattaa ennen auton viemistä katsastusasemalle tehdä hieman hintavertailua. Auton katsastaminen tehdään uusille autolle nykyään harvemmin kuin aikaisemmin, joten hintavertailua ei koeta niin tärkeäksi, mutta valitsemalla edullisemman katsastusaseman pystyy saamaan säästöä muutamia kymmeniä euroja.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kalleimman ja halvimman määräaikaiskatsastuksen hinnoissa on eroa noin 20 euroa. Sama koskee myös muita suurempia paikkakuntia. Edullisempia hintoja on nähtävissä pienemmillä paikkakunnilla, joissa ei toisaalta ole juuri kilpailua tai valinnanvaraa, mistä katsastuksen ottaa.

Jonkin verran katsastuksen hintaa saa alhaisemmaksi, kun varaa katsastusajan valmiiksi verkossa. Hintavertailun perusteella katsastuksen hinnasta saa pois noin 10 euroa, kun varauksen tekee etukäteen netissä.

Kuluttaja pystyy säästämään rahaa, kun varauksen tekee ennakkoon katsastusaseman verkkopalvelun kautta tai puhelimitse. Katsastuspaketin ostaminen ei kuitenkaan näytä tulevan sen edullisemmaksi, otitko katsastuksen ja päästömittauksen yhdessä tai erikseen.

Vertailemalla katsastusasemien hintoja pystyt säästämään keskimäärin 20 – 40 euroa. Toisaalta edullisempi katsastusasema saattaa olla huomattavasti kauempana asuinpaikastasi, joten vertailussa tulee ottaa huomioon myös kuljettava matka nykyisellä bensan tai dieselin hinnalla.

 

Uusien autojen katsastusvälit pidentyneet

Katsastuslaki muuttui vuonna 2018, jonka myötä alle 10 vuotta vanhojen autojen katsastusvälit harvenivat. Voimaan tulleen lain myötä uudet henkilöautot, pakettiautot sekä raskaat nelipyörät on katsastettava käyttöönottopäivämäärästä laskien ensimmäisen kerran neljän vuoden kuluttua. Tämän jälkeen ajoneuvo on katsastettava joka toinen vuosi laskettuna siitä päivästä, kun edellinen neljävuotiskatsastus suoritettiin.

Yli 10 vuotta vanhat autot on katsastettava joka vuosi, mutta vanhan auton katsastukseen on lain myötä tullut joustoa. Esimerkiksi yli 10 vuoden ikäinen auto on siis katsastettava vuoden sisällä edellisestä katsastuksesta, mutta ajankohdan saa itse valita. Tämä mahdollistaa vaikkapa juuri ennen auton myyntiä tai huollon yhteydessä tehtävän katsastuksen, siinä missä ennen piti odottaa rekisteriotteessa määritettyä ajankohtaa. Käytetyn auton osto varsinkin yksityishenkilöltä sisältää epävarmuutta auton kunnosta, mutta juuri tehty katsastus pienentää tätä riskiä. Hyötyjinä ovat molemmat osapuolet, sillä ostaja voi ostaa auton hieman turvallisemmin mielin ja myyjä voi saada paremman hinnan juuri katsastuksen läpäisseestä autosta.

 

Milloin auto on katsastettava?

Oman autosi katsastusajankohdan näet:

  • Traficomin sivuilta Oma asiointi-palvelusta
  • autosi katsastustodistuksesta
  • tai rekisteritodistuksen teknisestä osasta.

Huolehdi, että autosi on katsastettu viimeistään määräaikaan mennessä. Ellet ole katsastanut ajoneuvoasi määritettynä katsastusaikana et saa ajaa autolla liikenteessä.

 

Mitä katsastukseen pitää ottaa mukaan?

Tarkista, että olet maksanut kaikki autoasi koskevat ajoneuvoverot ennen katsastukseen menoa.

Tarkista myös, että liikennevakuutus ja sitä koskevat maksut on hoidettu ajan tasalle.

Ota katsastukseen mukaan autosi rekisteriote sekä mahdollinen todistus enintään kolme kuukautta ennen katsastusta tehdyistä päästömittauksista.

 

Auton ostaminen uutena tai käytettynä

Auton ostaminen uutena tapahtuu usein autoliikkeen kautta. Liikkeet noudattavat tarkoin säädöksiä, joten auton ostamisessa ei ole sen suurempaa riskiä. Uusi ajoneuvo on kuitenkin aina käytettyä kalliimpi, joten yksityiseltä henkilöltä saat käytetyn auton huokeampaan hintaan. Myös autoliikkeet myyvät käytettyjä autoja.

Jos päädyt ostamaan auton käytettynä yksityishenkilöltä, kannattaa auto ostaa auton rekisteritodistuksen merkityltä henkilöltä. Tarkista auton oston yhteydessä auton omistajan tiedot (passi tai ajokortti) sekä rekisteritiedot autosta.

Tarkista myös, että auto on liikennekäytössä ja verot on maksettu asianmukaisesti.

Auton oston jälkeen varmista, että myyjä on tehnyt autosta luovutusilmoituksen tai pyydä myyjältä voimassa oleva varmenne.

 

Auton ostoon tarvittava rahoitus

Autoliikkeet tarjoavat auton ostajalle rahoitusta, mutta tällöin lainan korkokuluihin ei voi itse vaikuttaa.

Ennen auton ostoa kannattaa kilpailuttaa autolaina usean eri pankin ja rahoitusyhtiön kesken, jotta lainan koron saa mahdollisimman alas.

VarmaLaina.fi kilpailuttaa hyvin monenlaiseen tarkoitukseen tulevia lainoja ja yksi palvelumme kilpailutetuin laina on vakuudeton autolaina. Usein halvin autolaina löytyy netistä kilpailuttamisen avulla.

Kilpailuta tarvitsemasi autolaina kauttamme jopa 60 000 euroon saakka ja tutustu tulleisiin lainatarjouksiin.

Kilpailutamme lainan yli 25 suomessa toimivan ja suomalaisen pankin kanssa saman päivän aikana hakemuksesi jättämisestä.

Valitse sopiva autolaina ja olet valmis autokaupoille. Usein halvin autolaina löytyy netistä kilpailuttamisen avulla.

Tavoitat meidät yhdellä hakemuksella:

Tavoitat meidät yhdellä hakemuksella

VarmaLaina.fi
Logo