Digitaalinen henkilöllisyystodistus käyttöön vuonna 2023

Digitaalinen henkilöllisyystodistus

Suomen kansalaisilla on mahdollisuus ottaa vuoden 2023 aikana käyttöönsä digitaalinen henkilöllisyystodistus. Uudenlainen henkilöllisyystodistus on vaihtoehto passille tai henkilökortille. 

Mihin digitaalista henkilöllisyystodistusta voi käyttää?

Digitaalisella henkilöllisyystodistuksella voi vuoden 2023 jälkeen todistaa henkilöllisyyden. Lisäksi sitä voi käyttää käyntiasioinnissa tai sähköisessä tunnistautumisessa.

Digitaalisella tunnistautumisella voi jatkossa todistaa henkilöllisyyden sähköisissä viranomaispalveluissa tai muun muassa kaupallisten verkko-ostosten yhteydessä. Tunnistautumistapa toimii hyvin samalla tavalla ja samanlaisissa tilanteissa kuin pankkitunnukset.

Suomessa käyttöönotettava digitaalinen henkilötunnus on osa yhteiseurooppalaista digilompakkohanketta. Pidempiaikaisena tavoitteena on, että kansalaisella on kaikki tarvittavat virallisesti vahvistetut asiakirjat samassa paikassa. Nämä voivat jatkossa olla esimerkiksi passi, ajokortti, Kela-kortti sekä pankkikortti.

Tavoitteena olisi saada digitaalinen henkilötunnus laajaan käyttöön niin julkisella puolella kuin yksityisellä sektorilla. Tällä hetkellä on kuitenkin vielä aikaista sanoa syrjäyttääkö uudenlainen tunnistusmuoto sähköiset tunnistautumisvälineet ja miten esimerkiksi pankit Suomessa ottavat digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöön.

 

Kenelle digitaalinen henkilöllisyystodistus voidaan myöntää?

Digitaalinen henkilöllisyystodistus voidaan myöntää henkilölle, jolla on ennestään poliisin myöntämä passi, henkilökortti tai sähköinen tunnistautumisen väline. Jos mitään näistä ei ole, vaatii digitaalisen henkilötunnuksen käyttöönotto poliisilaitoksella käynnin.

Digitaalinen henkilöllisyystodistus otetaan käyttöön käytössä olevilla henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin sisältämällä kansalaisvarmenteella. Jos tunnistautuminen tehdään henkilökortilla, tarkistetaan, että henkilöllä on lisäksi voimassa oleva passi tai henkilökortti. Tiedot oikeellisuudesta tarkistetaan käyttöönoton yhteydessä digitaalisesti.

 

Korvaako uusi henkilöllisyystodistus passin tai henkilökortin?

Digitaalinen henkilöllisyystodistus on tulossa passin ja henkilötodistuksen rinnalle eikä tarkoituksena ole korvata kokonaan aikaisemmin käytössä olevia tunnistautumistapoja. Tavalliset henkilökortit toimivat jatkossakin, mutta digitaalinen henkilötunnus tulee vain näiden lisäksi kansalaisen itsensä haettavaksi.

 

Voinko jatkossa käyttää tunnistautumiseen verkkopankkitunnuksia?

Kyllä voit. Digitaalinen henkilöllisyystodistus ei tule syrjäyttämään verkkopankkitunnuksia tai muitakaan virallisia asiakirjoja, vaan tavoitteena on tarjota kansalaisille uudenlainen tunnistautumismuoto.

 

Miksi ajokortti ei kelpaa pankissa tunnistautumiseen?

Ajokortti oli pitkää selkeä tunnistautumisväline ja monen on ollut vaikea ymmärtää, miksi ajokortti ei enää kelpaa tunnistautumiseen.

Vuoden 2016 jälkeen ajokortti ei ole ollut enää poliisin myöntävä asiakirja ja esimerkiksi pankissa asioidessa tunnistautuminen täytyy tehdä passilla tai henkilökortilla, ajokortti ei enää ole virallinen tunnistautumistapa. Suomessa ei ole kuitenkaan mitään yleislakia sen suhteen, millä tavalla henkilöllisyys pitäisi virallisesti tunnistaa, mutta esimerkiksi matkailu- ja ravintola alalla sekä pankeissa on tehty omia yhtenäisiä linjauksia.

Tunnistautumiseen ajokortilla liittyy riskejä, koska esimerkiksi ajokortissa oleva kuva voi olla vanhentunut tai heikkolaatuinen. Kortin kuvan perusteella voi olla toisinaan vaikea sanoa, onko kuvassa itse kortinhaltija.

 

Miksi ottaisin käyttööni digitaalisen henkilötodistuksen?

Digitaalisen tunnistautumisen tiedot luetaan QR-koodista, joten henkilön ei tarvitse sanoa itsestään mitään ääneen henkilöllisyyden tunnistautumisen yhteydessä. Sähköisen tunnistautumisen etuna on, että käyttäjä voi itse säädellä, mitä henkilötietojaan hän haluaa näyttää. Esimerkiksi henkilötunnuksen loppuosaa ei tarvitse näyttää ellei sitä erikseen vaadita. Henkilöllisyyttään todistaessa käyttäjä saa valita, antaako hän tiedoistaan muun muassa vain kasvokuvan, nimitiedot tai jotain muuta, mikä milloinkin on oleellista tunnistautumisen yhteydessä.

 

Miten varmennan henkilöllisyyteni, kun haen lainaa?

Lainaa netistä haettaessa henkilöllisyys varmennetaan omilla henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tulevaisuudessa, kun digitaalinen henkilöllisyystodistus saadaan laajempaan käyttöön sitä voidaan varmasti käyttää myös lainanhaun yhteydessä. Kun lainaa haetaan kivijalkapankista, on mukana hyvä olla passi tai henkilökortti.

Lainan hakemisen ja lainan tilille maksun yhteydessä saat lainanmyöntäneeltä pankilta tai rahoitusyhtiöltä tarkemmat ohjeet tunnistautumiseen. Kaikki palvelussamme mukana olevat pankit ja rahoituslaitoksen ovat finanssivalvonnan alaisia ja myöntävät lainaa viranomaissäädösten mukaisesti.

Lainaa verkkopankkitunnuksilla voit hakea palvelumme kautta 100 – 60 000 euroa 1 – 20 vuoden maksuajalla. Lainaa varten et tarvitse takaajia tai vakuuksia.

VarmaLaina.fi
Logo