Kilpailu kulutusluottomarkkinoilla näkyy erilaisten autolainojen yleistymisessä netissä. Monet käyttävät pääasiallisesti nettiä päivittäisten asioiden hoitamiseen ja uutisten lukemiseen, myös laskut ja laina-asiat hoidetaan sähköisesti. Yhä useampi hakee auton ostoa varten autolainan ennakkoon netistä ja vasta rahoituspäätöksen jälkeen lähdetään autokaupoille.
Auton osto käteisellä on edelleen yleisin tapa auton ostossa, mutta kalliimpien autojen kohdalla moni päätyy rahoittamaan auton oston osamaksujärjestelyllä. Rahoitusvaihtoehtoja on useita ja yhä useampi ottaa ennen autokaupoille lähtöä avukseen maksuttoman lainojen vertailupalvelun, jotta sopiva ja edullisin autolaina olisi haettuna valmiiksi ennen auton ostoa.
Auton osto pankkilainalla
Auton osto pankkilainalla on hyvä vaihtoehto, jos sinun on mahdollista saada lainaan henkilötakaus tai muu vakuus. Vakuudellisen pankkilainan korko on vakuudetonta lainaa edullisempi.
Vakuudeksi käy esimerkiksi oma asunto, jonka ei tarvitse olla täysin velaton. Henkilötakaajaksi soveltuu puhtaat luottotiedot omaava avo- tai aviopuoliso tai muu sukulainen tai ystävä. Muu vakuudeksi käyvä omaisuus voi olla metsäpalsta tai säästöt. Vakuudeksi ei kuitenkaan kelpaa ostettava auto.
Jos autolainaksi valitaan pankkilaina kannattaa hakuprosessiin varata aikaa vähintään viisi pankkipäivää, koska vakuuksien sekä takauksen selvittämiseen menee oma aikansa. Monessa Suomen pankissa auton ostoa varten tarvittava rahoitus voidaan hakea verkkohakemuksella, mutta lainasopimuksen allekirjoittamiseen saatetaan vaatia pankkikonttorissa asiointi. Pankista otetun lainan kohdalla auton omistajuus siirtyy heti auton omistajan nimiin, kun lainapaperit on allekirjoitettu.
Auton osto vakuudettomalla lainalla
Auton voi ostaa verkosta haettavalla vakuudettomalla kulutusluotolla. Vaihtoehtoina käytetään yleensä kulutusluottoa tai joustoluottoa. Pikavippi ei sovellu lainatuotteena kovin hyvin auton ostoon sen vuoksi, että lainasumma on auton hankintaa varten melko pieni.
Vakuudetonta kulutusluottoa voi auton ostoon saada jopa 60 000 euroon saakka. Lainasumman saat valita oman lainatarpeesi mukaan sadan euron tarkkuudella. Autolainaa varten et tarvitse vakuuksia tai henkilötakausta, vaan vastaat lainasta henkilökohtaisesti itse. Kulutusluottopäätöksen jälkeen saat lainan heti tilillesi ja voit ostaa auton haluamastasi liikkeestä tai yksityiseltä myyjältä. Auton omistajuus siirtyy heti sinulle ja maksat autolainaa lainanmyöntäjälle sopimuksen mukaisesti.
Autolainahakemuksen täyttämisen jälkeen laina kilpailutetaan useiden pankkien ja rahalaitosten kesken, jotka myöntävät vakuudetonta lainaa muun muassa auton ostoa varten.
Auton ostaminen osamaksulla
Autoliikkeillä on tarjottavanaan auton ostajille osamaksuvaihtoehtoja. Usein autoliikkeellä on jo valmiiksi solmittu yhteistyösopimus rahoitusyhtiön kanssa.
Autorahoituksen ottaminen suoraan autoliikkeen kautta on nopea. Paperityöt on jo pitkälti hoidettu valmiiksi ja lainan korko selvillä. Auton ostajan ei tarvitse tehdä juuri muuta kuin allekirjoittaa lainasopimus ja auto on valmiina käyttöön. Varsinainen auton omistajuus siirtyy ostajalle vasta, kun viimeinenkin maksuerä on maksettu.
Sopimuksen sisältöön kannattaa tutustua tarkasta, vaikka auton ostolla olisi kova kiire. Rahoitussopimus on päätetty yhdessä rahoitusyhtiön ja autoliikkeen välillä, joten sopimuksen eri kohdat on hyvä tarkistaa. Esimerkiksi lainan viimeinen maksuerä saattaa olla suurempi kuin muut erät, mikä voi yllättää ikävällä tavalla lainan maksajaa. Autolainan korko saattaa olla myös pankkilainaa korkeampi, koska kilpailutilannetta lainan kohdalla ei synny. Toisaalta kilpailu lainamarkkinoilla on tiukentunut viimeisten vuosien mittaa ja kuluttajat ovat hyvin tietoisia korkotasosta. Ei voida siis yksiselitteisesti sanoa, että rahoitusyhtiön myöntämä laina olisi pankkilainaa kalliimpi. Kuluttajan näkökulmasta on suositeltavaa, että ennen autokauppoja kannattaa keskittyä autojen hintojen lisäksi myös lainojen vertailuun.
Kilpailuta autolaina
Lainavertailun sekä lainan kilpailuttamisen avulla pysty parhaiten arvioimaan, mistä ja minkälainen laina auton ostoon kannattaa ottaa.
Palvelumme kautta voit kilpailuttaa autolainan yli 25 pankin ja rahalaitoksen välillä vain muutamassa minuutissa. Kilpailutuksessa on mukana niin kotimaisia kuin ulkomaalaisia pankkeja ja rahoituslaitoksia. Hakemuksen täyttämisen jälkeen saat lainatarjouksia sekä pankeilta että rahoituslaitoksilta. Kilpailutuksen ansiosta saat todella kattavan kilpailutuksen autolainallesi eikä sinun tarvitse erikseen täytellä useita eri lainahakemuksia.
Lainan kilpailutus tapahtuu siten, että täytät palvelussamme maksuttoman lainahakemuksen, joka välitetään välittömästi kilpailutettavaksi lainantarjoajille. Mukana kilpailutuksessa on pankkeja ja rahalaitoksia, jotka eivät vaadi lainalle vakuuksia tai henkilötakausta. Kaiken lisäksi myönteisen lainapäätökseen jälkeen saat lainan heti tilillesi.
Kilpailuttamalla lainan voit siis varmistaa, että saat lainan nopeasti edullisella lainakorolla. Ilman kilpailuttamista tai tarkempaa lainojen vertailua et voi varmuudella tietää, maksatko jatkossa lainastasi liian korkeita kuluja ja korkoa.
Oman auton osto vai leasing – autovuokraus?
Kannattaako omaa autoa omistaa?
Jos ajokilometrejä tulee vähän on syytä miettiä, kannattaako autoa edes ostaa vai tulisiko edullisemmaksi leasing?
Yksityisleasingilla tarkoitetaan, että vuorataan pidemmäksi aikaa omaan käyttöön. Käytön aikana auton vuokraajan tulee maksaa vain auton kuukausihinta eikä käytön aikana tarvitse murehtia esimerkiksi auton hinnan alenemisesta tai korjauskuluista.
Leasing- vuokrauksessa autoa vuokrataan pitkäaikaisesti keskimäärin 2 – 5 vuoden ajaksi. Vuokrauksen aikana käyttäjän ei tarvitse miettiä korkotason vaihteluita tai auton huoltokustannuksia. Kaikki sisältyy yleensä leasing- sopimuksen hintaan. Hyvänä puolena pidetään yksityisleasingissa juuri tätä huolettomuutta. Leasing autoksi pystyy myös valitsemaan mahdollisesti sellaisen auton, mihin ei omalla maksuvarallaan olisi muuten varaa. Toisaalta pidempiaikaisessa käytössä autosta maksetaan suhteellisen korkeaa vuokrahintaa ilman saatavaa omistajuutta, ellei sopimukseen ole lisätty vuokrauksen päättymisen jälkeen mahdollisesta saatavaa lunastusoptiota.
Lue myös: