VarmaLaina.fi | asiakaspalvelu(at)varmalaina.fi

Tapaturmien ehkäisy ja kodin turvallisuuden parantaminen

Tapaturmien ehkäisy

Tapaturma tapahtuu yllättäen, minkä seurauksena ihminen kaatuu ja loukkaa itsensä. Tapaturman vakavuus on monesta tekijästä kiinni ja seuraukset voivat olla kohtalokkaat ja vakavat. Kodin turvallisuutta voi uhata ulkopuolinen tekijä tai kodin sisällä olevat tekijät. Tässä artikkelissa mietimme keinoja parantaa kodin turvallisuutta sekä miten kotona voisi ehkäistä mahdollisuuksien mukaan tapaturmat.

 

Tapaturmien ehkäisy

Koti mielletään maailman turvallisimmaksi paikaksi. Näin ei kuitenkaan tilastojen mukaan ole, vaan Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lähes 90 prosenttia tapaturmaisista kuolemista ja lähes 80 prosenttia vammaan johtaneista tapaturmista tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla. STM:n turvallisuutta kaikille kotona, vapaa-ajalla ja liikunnassa väliarviointiraportin mukaan koti- ja vapaa-ajan tapaturmiin kuuluu monia eri tapaturmatyyppejä, kuten esimerkiksi kaatumiset ja putoamiset, myrkytykset, hukkumiset, liikuntatapaturmat sekä palotapaturmat.

Monia tapaturmatyyppejä pystyy kuitenkin itse ehkäisemään käyttäytymisellään sekä ehkäisemällä kodin tapaturmiin vaikuttavia tekijöitä. Kun vaaranpaikat tiedostaa ja tunnistaa, pystyy niitä myös parantamaan.

  • Keittiö. Keittiössä oleillaan paljon kuuman lieden tai uunin äärellä. Vihannesten pilkkomiseen käytetään veistä. Tähän yhtälöön, kun lisätään kiire ja väsymys on tapaturma-alttius vaarassa. Ehkäise tapaturmat keittiössä hankkimalla keittiöön kunnon valaistus. Laita ruokaa rauhassa, älä hätiköi.
  • Kylpyhuone. Suihkussa käynnin jälkeen monella jää lattia kunnolla kuivaamatta. Seuraava suihkuun tulija ei välttämättä tiedä märästä lattiasta ja saattaa liukastua. Ehkäise tapaturmat kylpyhuoneessa kuivaamalla pesuhuoneen lattia aina pesulla käynnin jälkeen. Hanki pesuhuoneeseen vettähylkivä matto, mikä ehkäisee myös liukastumisia.
  • Portaikko. Kodin rappusia tulee päivän mittaan käveltyä moneen kertaan ylös ja alas. Kiireessä jalka voi livetä ja nilkka nyrjähtää. Ehkäise tapaturmat portaikossa kiinnittämällä tarkempaa huomiota portaikon valaisimiin. Liiku rappusissa aina rauhallisesti.

Tässä oli listattuna kodin yleisimmät tapaturmia aiheuttavat paikat ja tekijät, mutta vaaratilanteita syntyy myös kotona rikkoutuneesta esineestä, lasten kiipeilystä huonekalujen päälle, osumista teräviin kulmiin sekä pihamaalla, kun kulkuväylät ovat liukkaat.

 

Kodin turvallisuuden parantaminen

Kodin turvallisuuteen pystyy myös vaikuttamaan valinnoillaan ja tarkastelemalla kotiaan tarkemmin turvallisuuden näkökulmasta.

  • Sauna. Saunassa ei tulisi koskaan kuivata tai säilyttää vaatteita tai muita asioita. Saunan lauteet ja kaiteet tulisi olla tukevat. Paranna saunan turvallisuutta käyttämällä saunaa ainoastaan saunomiseen. Tarkista, että lauteet ja kaiteet ei heilu. Lisää tarvittaessa saunaan kaide mistä saa kunnon otteen lauteille mentäessä ja pois tullessa.
  • Kodinkoneet. Vanhat kodinkoneet ovat kodin turvallisuuteen vaikuttava riski. Vanhat kodinkoneet saattavat ylikuumentua ja syttyä palamaan. Paranna laitteiden turvallisuutta ostamalla hyvissä ajoin kotiin uudet laitteet, kuten pyykin- ja astianpesukone, mikro ja lämminvesivaraaja. Älä koskaan mene nukkumaan tai lähde kotoa, jos kodinkone on päällä.
  • Lääkkeet. Lasta saattaa kiinnostaa pienet pillerit ja pullot. Lääkkeiden nauttiminen saattaa aiheuttaa lapsille myrkytysvaaran. Paranna kodin turvallisuutta säilyttämällä lääkkeet poissa lasten ulottuvilta mieluiten lukittavassa kaapissa.
  • Huonekalut. Lapsiperheissä lapset kiipeilevät huonekalujen päälle, hyppivät alas ja juoksevat huoneesta toiseen. Paranna kodin turvallisuutta ostamalla kotiin laadukkaita, tukevia huonekaluja. Osta lastenhuoneeseen huonekaluja, jotka eivät kaadu helpolla ja missä ei ole teräviä kulmia.
  • Piha. Pakkaskeleillä piha muuttuu nopeasti luisteluradaksi. Huolehdi, että kulkuväylät pysyvät sulana tai hiekoitettuina.
  • Ulkopuoliset tekijät. Kodin turvallisuutta saattaa uhata myös huonoilla asioilla olevat ihmiset. Paranna ulkoisia kodin turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä hankkimalla kotiin varashälytin sekä kyltit videovalvonnasta. Huolehdi myös, että talossa on kunnon valaistus sekä liiketunnistimet.

Lue myös vinkit kodin turvallisuuden parantamiseen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ylläpitämästä Kodinturvaopas.fi palvelusta.

 

Kodin turvallisuuteen vaikuttavat tekijät maksavat

Jokainen haluaa, että oma koti on mahdollisimman turvallinen paikka elää ja olla. Yllä mainitsimme miten tapaturmia pystyy ehkäisemään ja niiden parantaminen on täysin ilmaista, kunhan vain tarttuu tuumasta toimeen. Kodin turvallisuuden parantaminen saattaa vaatia rahallista avustusta, jotta kaikki seikat kotona saa kuntoon. Turvallisuuteen saattaa joutua panostamaan asentamalla kotiin varashälyttimen sekä liiketunnistimet, jotka maksavat määrästä riippuen jopa satoja euroja. Jos kotiin haluaa hankkia uudet kodinkoneet saa niihin uppoamaan rahaa helposti tuhansia euroja. Monet ovat ratkaisseet asian vakuudettomalla kulutusluotolla, joka maksetaan myönteisen lainapäätöksen jälkeen heti tilille. Kulutusluoton voi käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla muun muassa pyykinpesukoneen, astianpesukoneen, television tai vaikka uuden uunin ostoon. Kulutusluoton tai sitä pienemmän pikavipin toki saa käyttää mihin tahansa muuhunkin tarkoitukseen.

 

Lue myös:

      VarmaLaina.fi
      Logo