Korvaako vakuutus, jos joudun karanteeniin kotimaanmatkalla?

Korvaako vakuutus, jos joudun karanteeniin kotimaanmatkalla?

Viime vuonna matkailijoilta tuli paljon kysymyksiä, mitä matkavakuutus korvaa, jos joudun ulkomaanmatkalla koronan vuoksi karanteeniin tai sairastun koronaan? Koska tilanne on pitkittynyt ja monet maat ovat sulkeneet rajansa, kohdistuu matkailu tänä vuonna selvästi muita vuosia enemmän kotimaahan. Ennen koronapandemian puhkeamista suomalaiset matkustivat kotimaassa huolettomammin, mutta koska rajoitusten ja koronan leviämisen suhteen on paljon epävarmoja tekijöitä, miettivät matkailijat matkavakuutuksen korvausehtoja myös Suomen rajojen sisällä matkustaessa. Matkailun suunnittelu vaatii tänä vuonna erityistä ennakointia ja muutoksiin varautumista.

Matkavakuutukset eri vakuutusyhtiöiden kohdalla on ensisijaisesti suunniteltu ulkomaanmatkailuun. Lähtökohtaisesti matkavakuutus ei ole voimassa Suomessa ellei vakuutuksen ottamisen yhteydessä korvattavuus kohdistu juuri kotimaassa matkustamiseen. Matkavakuutus ei korvaa päivittäistä kulkemista esimerkiksi työpaikan ja kodin välillä. Matkan tulee myös lomareissulla suuntautua yli 50 – 150 kilometrin päähän.

Vaikka matkavakuutuksen ottaisi kotimaanmatkalle, kannattaa vakuutusehtoihin tutustua hyvin tarkkaan. On monia tilanteita, missä mikään matkavakuutus ei korvaa pandemian vuoksi tulleita peruuntumisia. Esimerkiksi matkavakuutus ei useinkaan korvaa, jos henkilö joutuu ennen matkaa tai matkan aikana terveenä karanteeniin. Myöskään epidemiatilanteen muuttuminen huonompaan suuntaan tai viranomaismääräysten johdosta tulleet muutokset eivät useinkaan oikeuta korvauksiin matkavakuutuksesta.

 

Kotimaanmatkailijaa huolettaa nyt monet epävarmuustekijät

Lomamatkan suunnittelu Suomessa ei tänä vuonna ole laisinkaan itsestään selvä juttu. Monia matkailijoita huolettaa tänä vuonna, miten käy mökkivaraukselle, joka on jo etukäteen maksettu – saanko rahoja takaisin, jos joudun karanteeniin tai joku perheenjäsen sairastuu koronaan? Miten käy ennakkoon ostettujen hissilippujen?

FINE Vakuutus -ja rahoitusneuvonnasta vakuutusneuvoja Katja Lappi kertoo, että  jokainen perheenjäsen tulee olla vakuutettuna matkavakuutuksella. Vakuutukset ovat erilaisia sen suhteen, kuuluvatko lapset vanhempien vakuutuksiin, onko koko perhe vakuutettuna kokonaisuutena vai pitääkö jokaiselle ottaa matkavakuutus erikseen.

Katja Lappi kertoo myös, että jos matka peruuntuu koronaan sairastumisen vuoksi, korvataan sairastuneelle tyypillisesti sellaiset etukäteen maksetut matka- ja majoituskulut, joita matkapalveluntarjoaja, esimerkiksi lentoyhtiö tai mökin vuokraaja, ei ole velvollinen palauttamaan. Samoin etukäteen maksetut hissiliput ovat tyypillisesti korvattavia kuluja. Muiden perheenjäsenten osalta matkan peruuntumisen korvattavuus vaihtelee tilanteesta ja vakuutusehdoista riippuen.

Karanteeniin joutuminen terveenä ei kuitenkaan kuulu matkavakuutuksen korvattavuuden piiriin. Yleinen vakuutusyhtiöiden linjaus on, että mikäli joudut karanteeniin varatoimenpiteenä esim. toisen henkilön sairastuttua, karanteenista johtuvia matka- ja majoituskuluja ei korvata.

Kela maksaa karanteeniin joutuneelle henkilölle tartuntatautipäivärahaa karanteeniin ajalta. Päiväraha korvaa ansionmenetyksen, joten sitä voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin henkilö ei ole voinut työskennellä karanteenin tai eristyksen takia. Päivärahaa ei siis makseta esimerkiksi loman ajalta tai tehtävissä, joissa voidaan tehdä etätyötä. Suuruus on täysimääräinen korvaus ansionmenetyksestä. Korvattavuutta tulee hakea itse. Edellytyksenä päivärahalle on, että henkilön tulee olla karanteenissa joko EU:n alueella, ETA-maissa, Sveitsissä tai Iso-Britanniassa. Karanteeniin joutuneella henkilöllä tulee olla lääkärinlausunto.

Jos kotimaanmatkalle on jo ehditty lähtemään ja matkan aikana vakuutettu sairastuu koronaan, maksetaan korvaukset hoitokuluista sairastumisehtojen mukaisesti. Ehdot vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin, mutta korvausta voi saada mm. etukäteen maksetuista hissilipuista, matka- ja majoituskuluista tai esimerkiksi sairaalassaolo ajasta, mikä kohdistuu matkavakuutuksen ajalle.

Yhtä oikeaa vastausta siihen, mitä matkavakuutus korvaa koronan vuoksi ei ole. Korvattavuuteen vaikuttaa eri korvauskäytännöt valitussa vakuutusyhtiössä, vakuutuksen laajuus sekä, mihin korvausta haetaan. Ennen matkalle lähtöä kannattaa tutustua eri vakuutusyhtiöiden korvausehtoihin ja tarvittaessa kysyä neuvoa vakuutusyhtiön asiakaspalvelusta.

On hyvä myös selvittää matkan peruuntuessa, onko matkan ajankohdan muuttaminen mahdollista, niin ettei rahoja menetä. Selvitä myös, jos olet maksanut matkan luottokortin lainalla, voiko luottoyhtiö korvata sinulle peruuntumisen.

Lue lisää Komplett Bank luottokortista

 

Minimoi riskit kotimaanmatkan aikana

Kaikkeen kannattaa varautua ja tässä auttaa matkan suunnittelu ennakkoon mahdollisimman huolellisesti. Suunnittele matkareitti niin, että voit ruokailla taukopaikoilla tai huoltoasemilla, joissa on vähemmän ihmisiä. Pidä turvavälit, huolehdi käsihygieniasta ja käytä maskia. Lähde matkaa ruuhka-ajan ulkopuolella. Vietä loma vain oman perheen kesken. Ota matkalle mukaan eväitä ja käy loman aikana ruokakaupassa, niin että ruokaa riittää useammaksi päiväksi.

THL:n sivuilla kerrotaan tarkemmin koronavirukseen liittyvistä ohjeistuksista. Lue ohjeet ennen lomalle lähtöä.

VarmaLaina.fi