Lapsiperheen ruokamenot – miten säästää kaikissa kuluissa?

Lapsiperheen menot

Lapsiperheessä ruokamenot ovat suuria. Ruokaan saa kulumaan rahaa useita satoja euroja perheen koosta riippuen. Kuluttajatutkimuskeskuksen mukaan nelihenkisen lapsiperheen ruokamenot kohtuullisen kulutuksen mukaan ovat noin 853 euroa kuukaudessa. Menot voivat olla toki tätä pienemmät tai vastaavasti suuremmat, mihin vaikuttaa menot tekijät. Tässä artikkelissa pohdimme miten perheessä voisi säästää niin ruokakuluissa kuin muissakin menoissa.

1.Lapsiperheen ruokamenot

Lapsiperheen ruokakulut voivat huomaamatta nousta jopa tuhanteen euroon kuukautta kohden. Tietenkin kaikki on suhteellista ja on muistettavana, että ruokamenoihin vaikuttaa monet asiat, kuten minkä ikäisiä lapsia on perheessä ja kuinka monta. Yksi asia kuitenkin pätee niin suuriin kuin pienempiinkin perheisiin – suunnittelulla ja itse tekemällä pystyy karsimaan jonkin verran ruokamenoista.

Suunnittele viikon ruokalista etukäteen. Toki lista elää, eikä kaikki mene aina suunnitelmien mukaan, mutta pääasia on, että sinulla on jonkinlainen runko mitä viikolla tullaan syömään. Tämä auttaa ettei väsyneenä tai nälkäisenä tule tehtyä kaupassa turhia heräteostoksia tai sorruttua niin helposti nopeaan ja kalliiseen vaihtoehtoon. Suosi sesongin kasviksia sekä tarjouksessa olevia tuotteita. Mieti ruokalistat osaksi tarjoustuotteiden mukaan. Tee kerralla suurempi määrä ruokaa, joka säilyy hyvin jääkaapissa muutamankin päivän ajan. Tällaisia ruokia ovat muun muassa laatikkoruuat sekä keitot. Keskitä ostokset yhteen kauppaketjuun, niin saat kerättyä talteen pisteet ja bonukset.

2. Vaatteet lapsille kierrätettynä

Nykyään suositaan ekologisuutta ja kestävää kehitystä. Niin kauan kuin lapset ovat valmiita pukemaan päälle kierrätettyjä ja kirpputoreilta ostettuja vaatteita – käytä tilaisuus taloudellisesti eduksesi. Viime aikoina on kuitenkin ollut ilo huomata, että myös nuoret ovat innostuneet hankkimaan vaatteet itse kirppiksiltä eikä enää vaatehankintoja tarvitse tehdä vain merkin mukaan.

Kun perheen lasten vaatteet jää pieneksi, säästä vaatteet pienemmille sisaruksille tai laita vaatteet myyntiin. Joka kaupungista löytyy kirppari ja Facebookissa on useita lastenvaatteiden myyntiin sopivia kirpputoreja. Älä jemmaa lastenvaatteita turhaan kaappeihin, koska siististä vaatekaapista näet nopeasti mitä lapsi tarvitsee ja mitkä vaatteet ovat jääneet jo pieneksi. Näin ei tule turhaan ostettua sellaista mitä ei tarvitse. Lue lisää tahoista, jotka hoitavat vaatteiden kierrätystä: Stjm.fi

3. Lasten harrastukset

On erittäin tärkeää, että lapset liikkuu ja harrastaa, mutta osa seurojen harrastuksista on todella kalliita. Kaikilla ei yksinkertaisesti ole varaa useamman lapsen kohdalla maksaa moneen harrastukseen lisenssi – ja vakuutusmaksuja. On hyvä muistaa, että harrastaa voi myös muuten kuin eri seuroissa. Jalkapallokentälle ja jääkiekkokaukaloon voi mennä liikkumaan ilman valmentajaakin. Tämä vaatii toki perheeltä enemmän aktiivisuutta, mutta toisaalta pieni lapsi voi olla jopa hyvä tutustuttaa monipuolisesti eri lajeihin. Näin voi löytyä se oma mielenkiinnon kohde paremmin.

4. Lasten hiustenleikkuu

Jos itseltä löytyy vähänkään sorminäppäryyttä ja luottoa omiin hiustenleikkuutaitoihin, lasten hiusten kannattaa leikata itse. Usein tämä tarkoittaa latvojen – tai etuhiusten tasausta. Itse leikkaamalla voi säästää mukavan summan, kun miettii että yksi parturikäynti hiusten tasauksineen maksaa noin 25 euroa, niin jo muutaman hiustenleikkuun kohdalla se on jo 50 euroa.

5. Sähkön, vakuutusten, puhelinliittymien ja lainojen kilpailuttaminen

Lapsiperheen ruokamenojen lisäksi kuukausittaisista kuluista suuren osan haukkaa sähkönkulutus, erilaiset lapsiperheen vakuutukset, puhelinliittymät sekä lainan lyhennys. Kaikista näistä voi säästää, kunhan muistaa kilpailuttaa sopimukset tarpeeksi usein. Toki tämä vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta yleensä säästökin on sen verran suuri, että se motivoi kilpailuttamaan.

Sähkö- ja puhelinliittymän kilpailuttamiseen löytyy täysin oma palvelu, jonka kautta kilpailuttaminen on tehty kuluttajalle helpoksi. Ota avuksesi helppokäyttöinen Vertaaliittymät.fi palvelu ja kilpailuta sähkö ja puhelinliittymä samalla sivustolla.

Vakuutukset kannattaa kilpailuttaa pyytämällä lainatarjoukset useammasta vakuutusyhtiöstä suurin piirtein samoilla ominaisuuksilla kuin mitä ne on nytkin perheessä. Näin vakuutusten vertaileminen on helpompaa.

Olemassa olevien lainojen kilpailuttamiseen suosittelemme käyttämään VarmaLaina.fi palvelua, koska he välittävät lainahakemuksen yli 30 pankille ja rahoitusyhtiölle kilpailutettavaksi. Näet nopeasti mistä pankista tai rahoitusyhtiöstä sinun kannattaa ottaa laina tai voihan olla että, voit kilpailuttamisen myötä todeta, että sinulla on jo kilpailukykyinen lainasopimus.

 

Lue lisää aiheesta:

Lapselle säästäminen

Maksatko liikaa lainastasi? – ota avuksesi helppo lainalaskuri

VarmaLaina.fi