Lyhennysvapaata on viime kevään ja syksyn aikana haettu ennätysmäärä pankeista. Syynä tähän ovat olleet koronan tuomat epävarmat ajat, lomautukset sekä työttömyys. Monen kotitalouden tulot ovat tippuneet merkittävästi eikä pakollisten menojen jälkeen lainaa varten ole jäänyt tarpeeksi rahaa.
Pankit ovat tulleet lainanmaksajien ahdingossa hyvin vastaan myöntämällä lyhennysvapaata pidemmäksikin aikaa. Pankit eivät myöskään ole veloittaneet lainan takaisinmaksun muutoksista laisinkaan tavallisesti maksettavaa järjestelypalkkiota.
Lyhennysvapaan aikana lainasta maksetaan vain korko ja kulut
Lyhennysvapaa auttaa lainanottajaa pääsemään yli vaikeasta ajanjaksosta, milloin lyhennyserän maksaminen on vaikeutunut taloudellisen muutoksen myötä. Lyhennysvapaan aikana henkilöllä on vapautus lainan lyhennyksen osuudesta, mutta lainan kiinteät kulut ja korko tulee kuitenkin maksaa.
Lyhennysvapaita on eri pituisia. Joustoluotossa lyhennysvapaa on usein vain yksi kuukausi, kun taas kulutusluotossa tai autolainassa lyhennysvapaata voidaan myöntää useita kuukausia. Asuntolainassa lyhennysvapaata voidaan sovitusti ottaa puolesta vuodesta jopa kahteen vuoteen. Lyhennysvapaan pitämisestä sovitaan aina lainanmyöntäjän kanssa ja lyhennysvapaan pituuteen vaikuttaa myös olemassa olevan lainasumman suuruus, laina-aika sekä perusteet lyhennysvapaalla. Lue myös Ylen juttu asuntolainojen lyhennysvapaista
Yleisimmät syyt lyhennysvapaan pitämiseen ovat:
Taloudelliset vaikeudet.
Korona toi lainamarkkinoille aivan uudenlaiseen haasteen. Pankit ovat myöntäneet vuonna 2020 ennätyksellisen paljon lyhennysvapaita ja siitä on ollut monelle kotitaloudelle todella suuri etu. Lainanlyhennyksiin menee kuukaudessa useita satoja euroja ja kun nämä on saatu pois maksuista, on rahaa jäänyt arjen pyörittämiseen, vaikka perheessä toinen aikuinen on jäänytkin työttömäksi tai lomautettu. Toki pandemia ei ole ainut, minkä vuoksi ihmiset hakevat lyhennysvapaata. Muita syitä ovat vakava sairastuminen, avioero tai esimerkiksi hoitovapaa.
Muiden lainojen maksaminen.
Yhden lainan lisäksi henkilöllä voi olla myös muita lainoja, joista hän haluaisi päästä nopeasti eroon. Jos lainaa joutuu maksamaan useampaan paikkaan, ei lyhennyserä yhtä lainaa kohtaa ole kovin suuri. Osa ottaa yhteen lainaan lyhennysvapaan, jotta pystyy maksamaan toisen lainan nopeammin pois. Tämä voi toki olla järkevä vaihtoehto pienessä lainassa, jonka pystyy maksamaan suhteellisen nopealla aikataululla pois, mutta suositeltavaa olisi kuitenkin yhdistää kaikki lainat yhteen. Lainat yhdistämällä pystyy kuitenkin hallitsemaan omaa taloutta paremmin.
Muut syyt.
Joskus lyhennysvapaan pitämisen syynä voi olla tarve ottaa hieman rennommin. Koska useat lainapalvelut myöntävät lyhennysvapaata, ajatellaan että miksi sitä etua ei sitten kannattaisi hyödyntää. Lyhennysvapaan aikana rahaa jää kuukausierän verran käyttöön millä voi muun muassa rahoittaa perheelle pienen loman. Ylijäävän rahan voi myös sijoittaa tai laittaa säästöön.
Järkevää on kuitenkin pitää lyhennysvapaa vain, jos se on välttämätöntä. Lyhennysvapaiden pitäminen pidentää aina takaisinmaksuaikaa.
Kenelle lyhennysvapaa voidaan myöntää?
Lyhennysvapaa voidaan myöntää pääsääntöisesti kenelle vain, kuka tarvitsee lyhennysvapaata lainaan. Usein lainaa on kuitenkin täytynyt maksaa jonkin aikaa ennen kuin ensimmäinen lyhennysvapaa voidaan lainanottajalle myöntää.
Lyhennysvapaa sovitaan aina pankin tai rahoitusyhtiön kanssa, josta laina on otettu. Samalla lyhennysvapaan pitämiseen pitää kertoa perusteet sekä koska lyhennysvapaan toivotaan alkavan.
Sinua saattaa kiinnostaa myös:
Maksatko liikaa lainastasi? – ota avuksesi helppo lainalaskuri