Matkustaminen – Ota nämä huomioon ennen matkaa

Matkustaminen

Loman tulee olla rentouttava ja virkistävä kokemus. Mutta yllätykset, varsinkin talouteen liittyvät, voivat nopeasti latistaa matkatunnelmaa. Tässä on 8 matkailuvinkkiä, joiden avulla pääset viettämään rentouttavaa lomaa. Huolehdi ennen matkaa kuntoon ainakin matkavakuutus, matkustusasiakirjat sekä tarvittavat rokotukset. Näiden lisäksi on hyvä muistaa myös muutaman muut seikat, jotta loma olisi onnistunut. 

 

Varaa mukaan käteistä

Vaikka suuren käteismäärän kantaminen voi olla huono idea matkustaessa varkaita ajatellen, kannattaa silti aina varata hieman käteistä taskuun, jos pankkikorttisi lakkaa toimimasta, hajoaa tai varastetaan. Monessa maassa käteistä tarvitaan esimerkiksi pienemmissä putiikeissa sekä markkinoilla ja jopa julkisilla liikuttaessa. Monissa maissa käteisellä maksaminen on huomattavasti tavallisempaa kuin Suomessa ja tämän vuoksi kannattaa tehdä kotimaassa tai viimeistään kohdemaassa ainakin pieni käteisnosto. EU-alueella käteiseksi kelpaavat eurot, mutta euromaiden ulkopuolelle matkustaessa muuta eurot kohdemaan valuutaksi jo kotimaassa. Valuutanvaihto onnistuu Suomessa pankkikonttorissa, lentokentällä sekä valuutanvaihtoon erikoistuneessa yrityksessä. Muista tilata tarvitsemasi valuutta jo ennakkoon verkosta, koska harvinaisemman valuutan vaihtamista varten konttorissa ei välttämättä ole tarvittavaa valuttaa.

 

Maksa matka luottokortilla

Matkan suunnittelu lähtee tutustumalla kohdemaahan, nähtävyyksiin, hotellitarjontaan sekä lentolippujen hintoihin ja lentoaikoihin. Kun varaat matkan sekä lennot luottokortilla saat turvaa ostoksiin. Luottokorttiyhtiö voi esimerkiksi tilanteessa, jossa lentoyhtiö joutuu konkurssiin juuri ennen lomaasi, korvata lentolippujen hinnan.

Luottokortti on myös monella tapaa kätevä reissussa, kun maksat hotellihuoneen tai auton vuokrauksen. Hyvin monessa kohteessa luottokortti on hyväksyttävä maksutapa. Tarkista ennen lomaa, että luottorajasi on riittävä. Matkustaminen on yleensä mukavaa ja turvallista, mutta koskaan ei voi varmuudella sanoa, meneekö kaikki suunnitelmien mukaan. Varaudu yllättäviin menoihin nostamalla luottokorttisi luottorajaa tai ottamalla ennen matkaa varalle joustoluotto.

Joustoluotto toimii samalla tavoin kuin luottokortti. Joustoluottoon on määritelty tietty luottoraja, jonka puitteissa voit nostaa lainaa käyttöösi. Joustoluoton kulut ja korko määräytyy nostojen mukaan ja luoton voi maksaa takaisin kertamaksuna tai erissä.

Osa lomailijoista ottaa lainaa lomaa varten, jotta pitkään haaveillun loman voisi toteuttaa. Aina säästöön ei ole mahdollista saada niin suurta lomakassaa, jotta lomalle lähtö olisi mahdollista. Lomalainan etuna on, että voit ottaa lainaa juuri sen verran kuin lomalle tarvitset ja maksaa lainaa loman jälkeen takaisin ennalta sovituissa erissä.

 

Vakuutus turvaamaan matkatavarat ja sairastuminen

Matkavakuutus kannattaa aina ottaa matkalle sairauden ja tapaturman varalle. Lisää matkavakuutukseen matkatavaravakuutus, jolloin voit hakea vakuutuksesta korvausta, jos matkatavarasi rikkoutuu, vahingoittuu, katoaa tai se varastetaan matkan aikana. Riippuen vakuutusyhtiöstä ja vakuutuksen laajuudesta matkavakuutus korvaa muun muassa matkasairauden ja – tapaturman, matkan peruuntumisen tai keskeytyksen. Ennen matkalle lähtöä ja vakuutuksen ottamista selvitä, mitä matkavakuutus korvaa, ehdot ja korvaussummat voivat vaihdella suurestikin vakuutusyhtiöiden välillä.

 

Muista tarkistaa ja ottaa mukaan matkustusasiakirjat

Tarkista, että passisi on varmasti voimassa. Matkustettaessa virallisia asiakirjoja ovat sekä passi että henkilökortti. Hyvin monessa maassa vaaditaan, että matkustusasiakirja tulee olla voimassa matkan päättymisestä luettuna vielä puoli vuotta. Passi ja henkilökortti ovat voimassa kerrallaan viisi vuotta. Hae uusi matkustusasiakirja hyvissä ajoin ennen matkaa. Henkilökortti ja passi haetaan poliisiasemalta.  Ajokortin käyttäminen henkilöllisyyttä osoittavana asiakirjana ensitunnistamisessa ei ole ollut mahdollista 1.1.2019 lukien tunnistamislakiin tehdyn muutoksen johdosta.

 

Lentoliput ja muut dokumentit

Kaikki digitaaliset dokumentit ja liput kannattaa tulostaa myös paperille, sillä kaikkialla verkkoyhteys ei välttämättä toimi. Näin varmistut siitä, että pääset varmasti mm. lennollesi. Katso myös ennen lentokentälle lähtöä, että matkalaukussasi on kiinni yhteystietosi, sen varalta että laukku menee hukkaan tai jää johon. Edelleen maailmalla jyllää myös maailmanlaajuinen koronapandemia, joten tarkista vielä hetki ennen lähtöä ettei kohdemaan tai kotimaan koronarajoitukset ole muuttuneet viime hetkellä. Noudata rajoitusten ja tarvittavien dokumenttien osalta viranomaismääräyksiä, niin et joudu ongelmiin tullissa.

 

Tarkista kohdemaan matkustusturvallisuus

Matkustustiedotteet ovat ulkoministeriön antamia maakohtaisia matkustusturvallisuuteen liittyviä tiedotteita. Ne sisältävät pitkäkestoista tietoa maan yleisestä turvallisuustilanteesta. Matkustustiedotteita, joissa suositellaan välttämään matkustamista tietylle alueelle tai maahan annetaan vain perustellusti. Varmistamalla, että maa on turvallinen kohde, vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

 

Lataa puhelimeesi MobilePay tai Pivo

Mobiilimaksusovellukset ovat käteviä matkalla. MobilePay sekä Pivo toimivat helposti ja turvallisesti puhelinnumerolla. Voi esimerkiksi ystävän kanssa matkustettaessa maksaa osan illallisesta, taksimatkasta tai hotellihuoneesta maksusovelluksen kautta eikä käteistä rahaa tai tilinumeroita tarvita laisinkaan.

 

Ilmoita, mihin matkustat ja ota tärkeimmät numerot talteen

Ulkomaille ja erityisesti riskialttiille alueelle matkustavalle ja muuttavalle suositellaan matkustusilmoituksen tekemistä matkustusilmoitus.fi-palvelussa. Matkustusilmoituksella annetaan omat henkilötiedot, matkan aikana voimassa olevien yhteystiedot sekä matkaa koskevat tiedot ministeriölle hätätapauksia ja kriisitilanteita varten.

Ellei matkustusilmoituksen tekeminen tunnu tarpeellisesta, ilmoita ainakin lähipiirillesi, mihin olet matkustamassa (kohteen osoite) sekä milloin palaat takaisin kotimaahan. Lisää myös tärkeimmät puhelinnumerot hätätapauksia varten puhelimeesi esimerkiksi kohdemaassa lähin terveysasema, apteekki, konsulaatti sekä sulje korttisi – puhelinnumero.

VarmaLaina.fi
Logo