Kannattaako mökin ostaminen?

 

Mökin ostaminen

Mökkikauppa käy kiivaimmillaan ja parhaimmat mökin käyvät nopeasti kaupaksi. Ennen kuin kiirehdit mökin ostoon, ota muutamat asiat huomioon, jotka parantavat päätöksen tekoa ja oikeanlaisen mökin löytymistä. Kesämökki ostetaan usein rakennuksen tunnelman, perheen tarpeiden sekä mökiltä aukeavan maiseman perusteella, mutta mökin ostoon liittyy muitakin asioita, jotka on hyvä huomioida. 

 

Mökin hinta – Kuinka paljon olet valmis maksamaan kesämökistä?

Mökin ostaminen on monen haaveissa siinä vaiheessa, kun asuntolainan maksaminen alkaa olemaan loppuvaiheilla. Mökkilainaa voi kuitenkin saada siinäkin vaiheessa, vaikka oma asunto olisi vielä maksamatta. Pankki voi myöntää lainaa siten, että molempia kiinteistöjä lyhennetään samanaikaisesti, mutta tällöin taloudellinen tilanne tulee olla vakaa ja maksukyvyn riittävä. Lainalaskurin avulla pystyy hahmottamaan, minkä verran suuremman lainan ottaminen vaikuttaa laina takaisinmaksuaikaan sekä lainan kuukausierään.

Taloudellinen tilanteesi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, minkä verran voit ottaa mökin ostamiseen lainaa. Kaikki eivät myöskään haaveile modernista ympärivuoden asuttavasta hirsihuvilasta, vaan mökiksi kelpaa vallan mainiosti vaatimattomampi kesänviettopaikka. Osa kaipaakin mökiltä juuri sitä erilaista asumista luonnon helmassa ulkohuusseineen, mikä eroaa huomattavasti kaupunkielämästä.

 

Mökin sijainti – Kuinka pitkän ajomatkan päässä mökki voi sijaita?

Mökin sijainti on tärkeä asia, jonka arvon huomaan vasta usein mökin ostamisen jälkeen. Sijainti vaikuttaa mökin hintaan ostohetkellä sekä vuosienkin päästä. Suomesta löytyy useita paikkakuntia joissa mökin arvo on säilynyt tai jopa noussut viimeisten vuosien saatossa.

Mieti tarkoin, kuinka pitkän ajomatkan päästä olet valmis ajelemaan mökille? Tyypillisesti takarajana pidetään noin tunnin ajomatkaa mökille, mutta lyhyemmästäkin ajomatkasta on vain etua. Jos mökki sijaitsee vain puolen tunnin matkan päässä kotoa, saatetaan mökille kurvata jopa töiden jälkeen iltasaunaan. Jos matka on lyhyt, voi mökiltä ajaa myös suoraan töihin.

Sijainnin suhteen on myös tärkeää, millaisten ajoyhteyksien päässä mökki sijaitsee. Onko mökille johtava tie asfaltoitu vai täytyykö ennen mökille pääsyä ajaa pitkänmatkaa hiekkatietä? Millaiset ovat julkiset kulkuyhteydet mökin suuntaan?

Mieti myös sijainnin osalta, millaisen vesistön lähellä mökki sijaitsee vai onko järvinäkymä edes pakollinen? Ellei järveä kaipaa, voi kuivanmaan mökin saada hyvin edulliseen hintaan. Jos mökin tontti rajoittuu rantaan, nousee heti mökin hintakin. Ota selvää rajoittuuko mökin tontti rantaan asti vai onko välissä vesijättömaata? Kiinnitä huomiota myös veden laatuun ja millainen pohja järvessä on?

 

Mökin kunto – Oletko valmis nikkaroimaan vai haluatko heti valmiin mökin?

Etsitkö mökkiä jossa riittää puuhasteltavaa ja remontoimista vai haluatko mieluummin mökin, jossa suurimmat työt on jo tehtynä?

Tässä kohtaa mökin ostamiseen suunniteltu budjettikin tulee vastaan. On ilmiselvää, että uudemmasta heti muutto valmista mökistä saa maksaa suuremman hinnan kuin mökistä, joka kaipaa remonttia. Laske kuitenkin tarkkaan, minkä verran kunnostettavan mökin kulut tulevat remontin kanssa maksamaan? Huonokuntoisen mökin hinta voi alkuun tuntua sopivan suuruiselta, mutta kun lasketaan remonttiin menevät kulut yhteensä voi mökille tulla reippaasti hintaa. Vanhemman mökin remontoimisessa saa lisäksi varautua yllättäviin menoihin. Esimerkiksi lattiahirret saattavat ollakin huonommassa kunnossa, kuinka mitä alkujaan ajateltiin.

Toisaalta jos vasara pysyy kädessä ja intoa remontoimiseen riittää pystyy itse tekemällä säästämään pitkän pennin remonttikuluissa. Ja onhan omalla mökillä puuhastelu mukavaa vastapainoa esimeriksi toimistotöille. Mökin ostaminen on pitkäaikainen hankinta, joten on syytä miettiä omaa ajankäyttöään sen suhteen, että onko mökillä aikaa tehdä tarvittavia muutostöitä sekä jatkuvaa kunnossapitoa.

 

Onko mökkitontilla rakennusoikeutta jäljellä?

Sijainnin ja rajojen ohella toinen keskeinen selvittelyn aihe mökkitonttia ostettaessa on rakennusoikeus. Mökkitontilla sallittu rakennusoikeus selviää voimassa olevasta kaavasta. Tämä kannattaa selvittää ennen mökin ostoa, koska vaikka tällä hetkellä mökki tuntuisi varsin sopivan kokoiselta voi myöhemmin tulla tarvetta lisätilalle. Selvitä voidaanko tontilla laajentaa jotain rakennusta? Ota myös selvää, voiko tontille rakentaa myöhemmin jopa erillisen rakennuksen ja mikä sen koko voi olla? Selvitä lisäksi, mille etäisyydelle rantaviivasta rakennukset saa sijoittaa.

 

Mökin ostaminen – Huolehdi raha-asiat kuntoon hyvissä ajoin

Ennen mökin ostamista on hyvä tutustua useampaan eri kohteeseen. Mökistä otettujen kuvien perusteella on vaikea tehdä päätöstä, millainen mökki sopii juuri sinulle tai perheellesi. Käymällä paikan päällä kohteessa näkee parhaiten, miltä mökki tuntuu. Huoneet voivatkin tuntua pienemmiltä, sisäilma voi olla huono tai naapurit liian lähellä. Vertailemalla ja käymällä useammassa eri kohteessa saa parhaan varmuuden siitä, mitä itse mökiltä haluaa.

Huolehdi myös raha-asiat kuntoon ennen tarjouksen jättämistä tai jopa ennen mökkikohteisiin tutustumista. Kun tiedät, millaiseen budjettiin on varaa, et turhaan lähde katselemaan liian kalliita kohteita.

Varmalainan kautta voit kilpailuttaa mökkilainan jopa 60 000 euroon saakka noin 30 pankin ja rahoituslaitoksen välillä. Lainaa varten et tarvitse takaajia tai vakuuksia, mutta suurempaan lainaan on hyvä mahdollisuuksien mukaan ottaa yhteisvastuullinen lainanhakija. Lainaan saa lainasummasta riippuen takaisinmaksuaikaa 1 – 20 vuotta. Voit hakea lainan verkosta maksuttomalla lainahakemuksellamme mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Aloita lainan kilpailuttaminen VarmaLaina palvelussa niin saat ensimmäiset mökkilainatarjoukset jo saman päivän aikana. Mökkikauppa käy kiivaana, joten toimi nopeasti. 

 

Muuta huomioitavaa mökkikaupassa

Saatko mökkikaupan yhteydessä oikeuden vesialueisiin? Millaista tietä pitkin kiinteistölle kuljetaan? Ovatko kulkuyhteyksiä, venevalkamaa tai parkkipaikkaa koskevat oikeudet olemassa? Entä onko naapurikiinteistön oikeudet sellaisia, jotka voivat rasittaa tulevan mökkisi aluetta? Rasitustodistuksesta ilmenee tämän tyyppiset oikeudet, rasitteet ja muut perustiedot.

Teetä ennen mökin ostoa rakennukseen kuntotarkastus. Kuntotarkastuksessa selvitetään mökin kunto asiakirjoista kosteuskartoituksiin ja riskirakenteiden selvittämiseen saakka.

Mökin ostamista varten tarvitset myös lainhuutotodistuksen, rasitustodistuksen sekä kiinteistörekisteriotteen.

Vapaa-ajan asunnon tulee kuulua jätehuollon piiriin, vaikka siellä viettäisi vain osan vuodesta ja jätehuoltomaksuihin on hyvä tutustua ja varautua etukäteen. Kuluja voi liittyä myös mökkitien ylläpitoon.

Lisäksi huomioon pitää ottaa varainsiirto– ja kiinteistövero (vero.fi).

VarmaLaina.fi
Logo