Muumimukit rahaksi?

Muumimukit

Muumimukeilla on tärkeä paikka monen suomalaisen keittiössä. Muumimukeja on valmistettu kauan, ensimmäiset jo 1950-luvulla. Muumimukivalikoima ja niiden suosio on kasvanut hurjasti vuosien saatossa. Muumituotteisiin kuuluu mukien lisäksi myös lautasia ja vaatteita, mutta mukit ovat tuotteista kaikista suosituimpia. Mukeja on yhteensä 104 erilaista. Joka vuosi mukeja valmistetaan useampaa eri mallia ja uusi sesonkimuki tulee joka kesä ja joulu.

 

Muumimukit voidaan jakaa kuuteen eri ryhmään:

  • erikoismukit
  • 50-luvun mukit
  • 90 -luvun mukit
  • tuotannosta poistuneet mukit
  • sesonkimukit
  • tällä hetkellä myynnissä olevat mukit

 

Mikä muumimuki on arvokas?

Ei varmaan tule yllätyksenä, että kaikista himotuin muumimuki on ensimmäinen muumimuki. Muita arvokkaita mukeja on muumimuki Fazer, Muumipeikko Unelmoi ja Nipsu. Kaikista arvokkaimmat mukit ovat 90-luvulla valmistettuja, joten niitä kannattaa metsästää etsiessään muumimukeja. Muumimukeja kannattaa etsiä Facebook-ryhmistä, nettikirppareilta ja tavallisista kivijalka kirpputoreista. Jos etsii arvokkaimpia yksilöitä kannattaa tehdä alkuun taustatyötä, millaiset muumimukit ovat tällä hetkellä halutuimpia. Näitä toki voi olla hyvin vaikea löytää, joten usein uudemmatkin mukit ovat ostettuja. Keräilijät kyllä tunnistavat, minkä muumimukin arvo nousee vuosien saatossa.

 

Koska muumimuki kannattaa myydä?

Muumimukeja valmistetaan tällä hetkellä runsaasti, joten yleisimpiä mukeja ei kannata säilyttää rikastumista ajatellen. Jos sijoittaminen kiinnostaa, kannattaa ostaa erikoismukeja. Joskus muumimukin arvo saattaa epäilyttää. Muki kannattaa näyttää huutokaupan asiantuntijoille, jotta saat tietää mahdollisimman parhaan myyntihinnan.

Koska sitten olisi aika myydä muumimuki? Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Jokainen muumimukin omistaja vetää rajan, mihin hintaan on valmis luopumaan muumimukistaan. Toiselle riittää voittosummaksi 20 euroa, toinen havittelee korkeampaa tarjousta. Joskus vuosien viivyttely palkitaan, jolloin erikoisemmasta muumimukista voi saada jopa satoja euroa. Kalleimmat muumimukit lähentelevät useiden tuhansien eurojen myyntihintaa. Mukista saa paremman hinnan sen kunnon mukaan. Osa keräilijöistä arvostaa, jos muumimukin pohjassa on alkuperäinen tarra.

 

Onko muumimukit hyvä sijoituskohde?

Muumimukit voivat olla hyvä sijoituskohde, jos tiedät mitä ostaa. Kaikki muumimukit eivät edes ajan saatossa nosta arvoaan merkittävästi. Sijoitusmielessä kannattaa kiinnittää huomio sesonkiaikaan myynnissä oleviin erikoismukeihin sekä 90-luvun muumimukeihin.

Rikastumaan muumimukeilla harva pääsee, mutta harrastuksena mukien keräily voi olla hyvin antoisaa. Monet keräilevätkin mukeja omaksi ilokseen. Muumimukeja valmistetaan jatkuvasti lisää eikä kukaan voi varmuudella tietää, mikä muumimukeista on myöhemmin kallis ja mikä ei. Jos aikoo laittaa muumimukit rahaksi kannattaa niistä pitää hyvää huolta.

Jos rahaa tarvitsee enemmän, ei muumimukien myyminen ole se nopein ratkaisu suuremman potin keräämiseen. Tällöin voi hakea ulkopuolisen lainan ja maksaa osan lainanlyhennyksistä niillä voitoilla, joita saa muumimukien myymisestä.

 

Muihin mukeihin sijoittaminen

Muumimukit ovat monen keräilijän ykköskohde, mutta niitä voi olla välillä hankala löytää. Muita suomalaisille sopivia keräilykohteita voi olla Marimekon, Arabian ja Iittalan astiat, joita voi löytää helposti esimerkiksi kirpputoreilta ja huutokaupoista.

Koskaan ei voi kuitenkaan sanoa, mikä muki säilyttää arvonsa vuosienkin päähän. Hauskat mukit, sarjoihin tai elokuviin liittyvät mukit, kuten Harry Potter, sekä muun muassa kuninkaallisista teetetyt mukit saattavat myöhemmin nousta arvostukseen, mitä ei vielä osata ennakoida. Esimerkiksi Leijonien puolustaja Mörkö-Anttila nosti hetkessä mörkö–muumimukin hintaa.

VarmaLaina.fi
Logo