Nimenmuutos – Mitä nimenvaihdos maksaa?

Nimenmuutos - mitä nimenvaihdos maksaa?

Sukunimi muuttuu usein osittain tai kokonaan naimisiinmenon yhteydessä. Sukunimi voidaan vaihtaa puolison sukunimeksi tai sukunimiyhdistelmäksi. Avioliiton solmimisen yhteydessä sukunimen muutos on maksuton, mutta jos etunimen tai sukunimen haluaa muuttaa muussa tapauksessa toiseen, on nimenmuutos maksullinen.

 

Mitä nimenmuutos maksaa?

Avioliiton solmimisen yhteydessä sukunimen muuttaminen ei maksa mitään. Ennen vihkimistä tutkitaan avioliiton esteet, jolla varmistetaan, että avioliitto on Suomen lain mukainen. Esteiden tutkinnan yhteydessä pariskunnan tulee ilmoittaa mahdollinen nimenvaihdos. Sukunimet voivat puolisoilla olla erilaiset tai toinen tai molemmat voivat ottaa sukunimiyhdistelmät.

Etunimenmuutos maksaa 55 euroa. Etunimen muutosta voi hakea nimenmuutoshakemuksella, jossa tulee ilmoittaa, minkä nimen haluaa aikaisemman tilalle. Hakemuksella voi vaihtaa kokonaan etunimeä, muuttaa niiden järjestystä, poistaa tai lisätä etunimen. Etunimen muutos sukupuoli-identiteettiin perustuen on maksuton vain sukupuolen juridisen vahvistamisen yhteydessä.

Sukunimenmuutos maksaa muussa tapauksessa kuin naimisiinmenon yhteydessä 55 euroa, jos henkilö hakee aikaisemmin käytössä olleen sukunimen, luopuu sukunimiyhdistelmän yhdestä nimestä tai hakee sukunimiyhdistelmään yhdysmerkkiä tai luopuu siitä. Sukunimen muutosta voi hakea nimenmuutoshakemuksella, jolla ilmoitetaan sukunimeen haluttu muutos. Muussa kuin yllä mainitussa sukunimimuutoksessa hakemuksen käsittelymaksu on 110 euroa.

Etu- ja sukunimimuutoshakemukset otetaan käsittelyjonoon, kun nimenmuutoksen käsittelymaksu (55 € tai 110 €) on maksettu. Käsittelymaksua ei palauteta, vaikka henkilö peruisi hakemuksen hakemuksen lähettämisen jälkeen tai asiassa annettaisiin kielteinen päätös.

Nimenmuutoshakemuksen voi täyttää sähköisessä nimenmuutospalvelussa, verkkolomakkeella tai ladattavalla lomakkeella osoitteessa www.ddv.fi/nimiasiat

Asiakirjat tulee lähettää erikseen palveluun sähköpostitse tai postitse.

 

Maksaako alaikäisen lapsen nimen muuttaminen?

Pääsääntöisesti alaikäisen lapsen nimenmuutos on maksullinen.

Sukunimenmuutos on seuraavissa tapauksissa maksuton alaikäisellä:

  • Kun alaikäisen sukunimi vaihdetaan huoltajan sukunimenmuutoksen yhteydessä (maksettavaksi tulee vain yksi käsittelymaksu).
  • Lapsi saa molemmilla vanhemmillaan käytössä olevan sukunimen tai sukunimiyhdistelmän.
  • Lapsi saa sen vanhempansa sukunimen tai sukunimiyhdistelmän, jonka vanhemmuutta ei lapsen syntymän jälkeen tietoja ilmoittaessa vahvistettu.
  • Lapsi saa adoption vahvistamisen jälkeen adoptiovanhempansa sukunimen tai sukunimiyhdistelmän.
  • Lapsi saa toisen vanhempansa sukunimen tai sukunimiyhdistelmän isyyden kumoamisen jälkeen.
  • Lapsen vanhempi avioituu tai rekisteröi parisuhteensa, jolloin lapsi saa vanhempansa uuden sukunimen. Uuden sukunimen ottamiseen tarvitaan myös vanhemman puolison suostumus.
  • Lapsi luopuu sukunimiyhdistelmän toisesta sukunimestä täytettyään 15 vuotta.

Jos nimenmuutosta haetaan yli 10-vuotiaalle alaikäiselle, nimenmuutoshakemukseen tarvitaan hänen kirjallinen suostumuksensa.

 

Kauanko nimenmuutoksen käsittely kestää?

Etunimenmuutoshakemuksen käsittelyaika on 1 – 3 kuukautta. Jos muutosta haetaan sähköisellä hakemuksella, lyhenee käsittelyaika yhteen kuukauteen. Jos palvelun tulee pyytää hakemukseen lausunto nimilautakunnalta, on käsittelyaika pidempi.

Sukunimenmuutoshakemuksen käsittelyaika on 1 – 3 kuukautta, jos henkilö hakee hänellä aikaisemmin käytössä ollutta sukunimeä. Muussa tapauksessa sukunimen muutoksen käsittelyaika on 3 – 6 kuukautta. Jos muutosta haetaan sähköisellä hakemuksella, lyhenee käsittelyaika yhteen kuukauteen. Jos palvelun tulee pyytää hakemukseen lausunto nimilautakunnalta, on käsittelyaika pidempi.

 

Miten nimenmuutos ilmoitetaan?

Erillistä vahvistusviestiä ei lähetetä, vaikka hakemus olisi tullut perille. Tarvittaessa Digi- ja väestötietokeskus saattaa pyytää lisätietoja etunimen tai sukunimen muutoksesta. Joissain tapauksissa palvelu saattaa myös pyytää lausunnon nimilautakunnalta. Tällöin nimenmuutoshakemuksen käsittely kestää arviota kauemmin.

Kun asia on ratkaistu, nimenmuutosta hakenut henkilö saa kirjallinen päätöksen. Etunimi ja/tai sukunimi muuttuu väestötietojärjestelmään päätöksentekopäivänä.

 

Miksi etu – tai sukunimi halutaan muuttaa?

Syyt ovat hyvin henkilökohtaisia. Tyypillisesti sukunimi halutaan vaihtaa esimerkiksi tyttönimeen avioeron jälkeen.

Sukupuoli-identiteetin kohdalla etunimi halutaan muuttaa toiseksi omaan identiteettiin perustuen.

Lapsen sukunimi saatetaan haluta muuttaa adoptioon tai sijaisvanhemmuuteen perustuen.

 

Mihin nimenmuutoksesta tulee ilmoittaa?

Nimenmuutoksen jälkeen väestötietojärjestelmästä menee automaattisesti tieto Kelaan. Kela-kortti päivittyy uuteen ja henkilö saa uuden kortin postitse.

Henkilökortti, ajokortti sekä passi tulee henkilön itse uusia vastaamaan uutta nimeä. Samoin on pankkikortin kohdalla. Nimenmuutoksesta tulisi ilmoittaa myös isännöitsijälle. Väestöjärjestelmästä tieto menee oppilaitoksille, pankeille, vakuutusyhtiöille, perintätoimen harjoittajille ja Veikkaus Oy:lle.

VarmaLaina.fi
Logo