Mikä on osakesäästötili?

osakesäästötili

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötilin idea perustuu siihen, että osakkeisiin sijoittaneen henkilön ei tarvitse maksaa veroja vuosittain, jos osakkeista on tullut myyntivoittoa tai osinkomaksuja. Tämä pätee toki vain siinä tapauksessa, että myyntivoittoa tai osinkoja ei nosteta osakesäästötililtä, vaan voitot sijoitetaan osakesäästötilin sisällä uudelleen. Osakesäästötilin sisällä tehdyt osakesijoitukset ovat verovapaita siihen asti kunnes varat nostetaan ulos. Tämä etu yksinkertaistaa verotusta ja mahdolliset sijoittamisessa saadut voitot vahvistavat korkoa korolle- ilmiötä.

Osakesäästötilit ovat olleet sijoittajien käytössä 1.1.2020 alkaen ja ajatuksena on, että pankkitileillä olevia rahoja ei pidettäisi pelkästään tileillä, vaan ihmisiä kannustettaisiin suoriin sijoitusostoksiin osakesäästötilin avulla. Henkilöllä voi olla kerrallaan vain yksi osakesäästötili.

 

Kenen kannattaa avata osakesäästötili?

Haluat rahoillesi pidempiaikaisen sijoituskohteen

Osakesäästötili on hyvä ratkaisu silloin, jos haluat sijoittaa rahasi pidemmäksi aikaa. Usein puhutaan vuosien, jopa vuosikymmenien sijoituksesta. Tilin avaamiseen ei ole määritelty sijoitettavan summan alarajaa, vaan sijoittamisen voi aloittaa hyvinkin pienellä summalla. Sijoitettavan summan ylärajana on 50 000 euroa. Tilin voi avata yksityishenkilönä ja säästöön laitettavan summan saa päättää itse. Osakesäästötili sopii hyvin henkilölle, joka haluaa säästää kuukausittain ja kasvattaa pääomaa pikkuhiljaa vuosien mittaan. Tilin voi avata myös lapselle. Osa vanhemmista esimerkiksi laittaa osan tai koko lapsilisän osakesäästötilille.

Haluat tehdä aktiivista kaupankäyntiä osakkeillasi osakesäästötilin sisällä

Osakesäästötilin sisällä voit tehdä osakeostoja haluamasi määrän, kuinka usein tahdot. Tilille ei voi ostaa rahastoja, ainoastaan pörssiosakkeita. Ostojen hyöty korostuu parhaiten, jos onnistut tekemään hyviä ostoja ja saat niistä myyntivoittoa. Voiton sijoittaminen uudelleen nostaa osaketilillä olevaa pääomaasi, jos teet jatkossakin kannattavia osakeostoja. On selvää, että välillä sijoituspäätökset eivät mene odotetulla tavalla, mutta pidemmällä aikavälillä sijoitukset yleensä kääntyvät plussan puolelle, kunhan malttaa sijoittaa pitkäjänteisesti ilman hätiköityjä päätöksiä.

Haluat sijoittaa myyntivoitot uudelleen ennen kuin maksat niistä veroa

Osakesäästötilin avaaminen kannattaa, jos sinulla on säästössä rahaa jonka haluat sijoittaa. Osakesäästötilin hyöty perustuu verotuksen siirtämiseen myöhempään ajankohtaan, jolloin osakesijoittaja pääsee hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä. Osakesäästötilillä olevista osakkeista saatavat osingot ja tilillä olevista osakkeista myytäessä saadut mahdolliset myyntivoitot voi sijoittaa osakesäästötilin sisällä suoraan uudestaan ilman, että välissä pitää maksaa veroa. Vero maksetaan vasta, kun henkilö nostaa varoja osakesäästötililtä.

 

Voiko osakesäästötililtä nostaa rahaa?

Kyllä voi. Osakesäästötililtä voi nostaa rahaa. On kuitenkin hyvä huomioida, että osakesäästötilin ajatuksena on pidempi aikainen sijoittaminen ja tilin hyöty jää vähäiseksi, jos rahaa nostaa usein käyttöönsä. Osakesäästötililtä voit nostaa vain rahaa, joten sinun tulee myydä mahdolliset osakkeet ennen varojen nostamista. Osakesäästötililtä nostetusta summasta maksat noston yhteydessä pääomatuloveron mukaan veroa, joka on 30 tai 34 prosenttia.

Pääomatulon veroprosentti määräytyy seuraavasti:

  • 30 000 euroon saakka 30 %
  • 30 000 euroa ylittävästi osasta 34 %

Jos osakesäästötili tekee tappiota, on sinun mahdollista vähentää tappio pääomatuloistasi vasta, kun lopetat osakesäästötilin kokonaan.

 

Mikä on paras osakesäästötili?

On vaikea sanoa yhtä ja oikeaa osakesäästötiliä. Tilin valintaan vaikuttaa millainen sijoittajana olet? Uskallatko ottaa suurempia riskejä ja havittelet nopeita voittoja vai oletko maltillinen sijoittaja, joka ei kaipaa elämäänsä yhtään enempää stressitekijöitä? Monesti myös suuremmat riskit vaativat aktiivisempaa osakkeiden seuraamista sekä nopeaa reagointia muuttuviin tilanteisiin osakemarkkinoilla. Aktiivinen ja aggressiivinen osakesijoittaja myös seuraa maailmanmarkkinoita tiiviisti ja osaa ennakoida muutokset.

Osakesäästötilin sisällä voi osakekauppaa tehdä jokainen omalla tyylillään. Ei ole olemassa yhtä ja oikeaa tapaa sijoittamiseen. Paras osakesäästötili löytyy usein vertailemalla ja keskustelemalla keskustelufoorumeilla osakesäästämisestä. Osa osakesäästäjistä ovat vannoituneita Nordnet osakesäästötilin käyttäjiä, mutta varteen otettavia vaihtoehtoja ovat myös Nordean osakesäästötili, Danske Bank säästötili sekä Mandatum säästötili.

 

Kuinka paljon osakesäästötilin avaaminen maksaa?

Osakesäästötilin avaaminen on maksutonta useilla palveluntarjoajilla ja pankeilla. On kuitenkin hyvä ottaa selvää sisältyykö tilin avaamisen jälkeen osakesäästötilin käyttöön joitain kuluja. Tällaisia voivat olla muun muassa tilin koon mukaan tuleva kausimaksu tai muut palkkiot. Nämä kannattaa selvittää ennen tilin avaamista vertailemalla eri osakesäästötilit.

Usein asia selviää kysymällä ja tutustumalla eri palveluntarjoajien osakesäästötileihin.

 

Voinko ottaa lainaa jonka sijoitan osakesäästötilille?

Kyllä, tämä on mahdollista. Otettu laina lasketaan tällöin tulonhankkimisvelaksi. Tulonhankkimislainan korot voi vähentää pääomatuloista kokonaisuudessaan. Vähennyskelpoisia kuluja ovat lisäksi mm. asuntolainan korkovähennys, työhuonevähennys sekä tulonhankkimistarkoitukseen otettu laina.

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös artikkeli: Lapselle säästäminen

VarmaLaina.fi
Logo