Mikä on pörssisähkö?

Pörssisähkö

Sähkön hinnan noustessa monessa suomalaisessa kotitaloudessa pohditaan, mikä sähkösopimus on edullisin? Viimeisten kuukausien aikana sähkön hinta on noussut huomattavasti, jonka seurauksena sähkösopimuksen kilpailuttaminen ja vaihtaminen on tullut ajankohtaiseksi. Yhä useampi miettii pörssisähköön siirtymistä, mutta mikä on pörssisähkö ja miten se toimii?

 

Mikä on pörssisähkö?

Pörssisähkön hinta määräytyy avoimesti sähköpörssissä, joka varmistaa että sähkö on kilpailutettu ja aina ajan tasalla. Hinnoittelu noudattaa sähköpörssi Nord Poolin tunti tunnilta vaihtuvia spot- hintoja, jonka vuoksi pörssisähkön hinta voi vaihdella hyvinkin paljon vuorokauden aikana.

Pörssisähkössä sähkön hinta vaihtelee tunneittain, jonka vuoksi moni epäilee, uskaltaako pörssisähköä ottaa, jos sähkön hinta vaihtelee merkittävästi päivän aikana. Pörssisähkö sopii aktiiviselle käyttäjälle, joka voi saada huomattavaa säästöä sähkön hintaan, jos huomioi sähkön kulutuksessa edullisen tunnit. Pörssisähkön avulla voit vaikuttaa sähkölaskusi loppusummaan siirtämällä sähkönkulutustasi edullisimmille tunneille. Keskimäärin pörssisähkön hinta on halvinta yöaikaan, myöhään yöllä sekä viikonloppuisin. Edullisia tunteja löytyy toki myös muina vuorokauden aikoina ja nämä on helppo tarkistaa selkeän sovelluksen kautta, jonka saa ladattua älylaitteelle.

Seuraavan päivän tuntihinnat pystyy katsomaan jo ennakkoon klo 14.00 alkaen. Pörssisähkön hinnan perusteella voit näin miettiä esimerkiksi, kannattaako sähköauto ladata yön aikana ja milloin lämminvesivaraajan tulisi lämmittää käyttövesi? Käytännössä voit pörssisähkön avulla suunnitella sähkönkulutustasi hyvinkin tarkkaan ja pysytyt näin vaikuttamaan, minkä verran maksat sähköstäsi.

 

Kannattaako pörssisähkö ottaa?

Pörssisähkön hinta vaihtelee päivittäin tunnista toiseen. Ainoastaan, minkä tiedämme pörssisähkön hinnasta, ovat seuraavan päivän tuntihinnat, jotka päivittyvät edellisenä päivänä klo 14 eteenpäin. Sähkön hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten lämmin ja tuulinen sää, jolloin pörssisähkön hinta voi parhaimmillaan laskea jopa lähelle nollaa, mutta toisaalta heikkotuulinen sää ja kovat pakkaset nostavat pörssisähköä.

Määräaikaisella kiinteällä sähkön hinnalla sähkön hinnan saa pysymään vakaana ja taloudelliset riskit pienenä, mutta toisaalta käyttämällä pörssisähkön edullisia spot- tunteja voi omalla aktiivisuudellaan ja tarkalla seurannalla säästää sähkön hinnassa. Toisin sanoen on hyvin paljon kuluttajasta itsestään kiinni kannattaako pörssisähkön ottaminen. Jos sähkönkulutuksen edullisia tunteja ei esimerkiksi pysty hyödyntämään, ei pörssisähkö ole ehkä sinulle sopivin ratkaisu. Sähkösopimusta miettiessä on syytä myös pohtia omaa aktiivisuutta, onko sinulla aikaa ja energiaa pörssisähkön seurantaan, koska jos hinnan vaihtelua ei ehdi seuraamaan tai hyödyntämään, voi huomaamattaan käyttää pörssisähköä juuri kalliimpien tuntien aikana.

Sähkölämmitteisiin kotitalouksiin on nyt viimeisen puolen vuoden aikana otettu ennätysmäärä pörssisähkösopimuksia, koska sähkön hinta on ollut jyrkässä nousussa. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa lattialämmityksen sekä lämminvesivaraajan voi ajastaa lämmittämään vain yöllä, kun pörssisähkön hinta on edullisinta. Astiat ja pyykit on myös hyvä pestä edullisten tuntien aikana, mutta useiden suositusten mukaan kodinkoneiden käyttöä ei suositella yön aikana, jos talonväki ei ole valvomassa laitteiden toimintaa.

Öljylämmityksellä toimivissa omakotitaloissa kannattaa myös harkita erilaisia lämmitysvaihtoehtoja. Maalampö on alkuinvestointina melko kallis, mutta pidemmän päälle lämmityskulut laskevat. Kaukolämpö sopii ja onnistuu tietyille asuinalueille ja sähkölämmitys on helppo asentaa, mutta melko kallis sähkönkulutukseltaan. Öljylämmityksestä luopuminen on osa Suomen ilmastointitavoitteita ja vuoteen 2023 mennessä kotitalouksien tulisi luopua öljylämmityksestä.

 

Mistä johtuvat pörssisähkön hinnan vaihtelut?

Pörssisähkön hintaan vaikuttaa kulutus, maakaasun hinta sekä säävaihtelut. Sähkönkulutuksen huipputunnit ovat aamulla klo 8 – 10 välisenä aikana, iltapäivällä klo 16 – 17 sekä illalla klo 20-21 aikaan. Tällöin sähkönkulutusta tulisi muutenkin välttää yleisen sähköpulan vuoksi.

Euroopassa yleisesti käytetty maakaasu vaikuttaa myös sähkön hintaan. Maakaasu nousi huomattavasti Venäjän aloitettua sodan Ukrainassa. Sähkön hinta nousi todella korkealle, jonka seurauksena monessa kotitaloudessa oltiin taloudellisissa vaikeuksissa sähkön hinnan vuoksi. Osa kuluttajista joutui jopa ottamaan lainaa selvitäkseen sähkölaskuistaan. Hallituksen tukitoimilla kuten sähkövähennyksellä sekä ylimääräisellä lapsilisällä joulukuussa pyrittiin lisäksi kompensoimaan kansalaisten ahdinkoa kasvaneiden sähkölaskujen osalta.

Sähkön hintaan vaikuttavat myös oleellisesti säävaihtelut. Leuto ja voimakastuulinen sää laskee sähkön hintaan, kun taas kovat pakkaset ja vähätuulinen sää nostavat sähkön hintaa. Kotimaista tuulivoimaa lisäämällä pystymme vaikuttamaan jatkossa omaan sähköntuotantoon, lisäksi Olkiluoto 3:n käynnistämisen ovat alkaneet.

 

Sähkökuluissa säästäminen

Mahdollisen sähköpulan vuoksi kotitalouksia pyydetty säästämään sähkö huipputuntien aikana. Sähköpula voi olla todennäköinen ajanjaksoina, jolloin Suomessa on pidempiaikainen pakkasjakso sekä heikkotuulinen sää. Sähköpula voi myös ilmetä, jos sähkönsiirtoyhteydessä tai voimalaitoksessa ilmenee vikaa. Sähköntarve on suurimmillaan arkiaamuisin, alkuiltana sekä illasta.

Yksittäiset kotitaloudet pystyvät paremmin tinkimään sähköstään kuin suuret liikkeet, kauppakeskukset ja tehtaat, vaikka yrityksissä on kiitettävästi saatukin tingittyä sähkön käytöstä. Sähköpulan ehkäisemiksi sekä oman sähkölaskun pienentämiseksi voi tehdä useita eri toimenpiteitä. Erityisen tärkeä on kiinnittää huomiota siihen, milloin sähköä käyttää ja tämä pätee varsinkin pörssisähkösopimuksen kohdalla. Pienilläkin muutoksilla pystyy saamaan säästöä ja esimerkiksi pörssisähkön kulutuksen seurantaa pystyy tekemään erilaisten siihen tarkoitettujen sovellusten avulla.

Esimerkkejä, miten säästät sähköä:

  • Vähennä lämpöisen veden käyttöä – peseydy nopeasti, laita vesihana kiinni siksi aikaa kun peset hiukset
  • Sauno energiatehokkaasti – sauna on kotitalouden sähkösyöppö. Älä pidä kiuasta päällä kuin välttämättömän ajan
  • Vaihda hehkulamput led-valoiksi – varmista ettei lampuissasi ole sähkökuluja lisääviä hehkulappuja
  • Hyödynnä laitteiden aikaohjaukset – aikaohjauksella voit säätää mm. lämminvesivaraajan sekä sähköauton latauksen

 

Sähkön kilpailuttaminen

Sähkön kilpailuttaminen on monessa kotitaloudessa nyt ajankohtaista. Kilpailuttamalla sähkön voi sähkön hintaa saada huomattavasti alhaisemmaksi. Kuluttajille on tarjolla kiinteähintaisia sähkösopimuksia, toistaiseksi voimassaolevia sähkösopimuksia sekä pörssisähkö. Hinnat vaihtelevat sähköyhtiöiden välillä huomattavasti sähköjen hintojen nousun seurauksena. Kilpailuttamisen avulla selvität, millainen sähkösopimus sopii sinulle sekä millä hinnalla voit saada solmittua sähkösopimuksen.

Sähkön kilpailuttamisen lisäksi sinun kannattaa kilpailuttaa myös nykyiset lainasi. Nyt kun sähkön hinta on korkealla kannattaa säästöjä pyrkiä saamaan kaikin mahdollisin tavoin. Yksi helppo ja nopea tapa saada säästöä on kilpailuttaa nykyiset lainat uudelleen. Jos sinulla on tällä hetkellä maksettavana useampi laina, voit kilpailutuksen avulla saada lainanhoitokuluihin säästöä jopa satoja euroja.

Nykyiset lainasi voivat olla, mitä tahansa aikaisemmin sovittuja lainasopimuksia. Näitä ovat muun muassa luottokorttivelat, kulutusluotot, pikalainat, osamaksut, joustoluotot, pankkilainat, moottoripyörälaina, venelaina, remonttilaina sekä monet muut. Kaikki lainat on mahdollista yhdistää yhdeksi lainaksi VarmaLaina-palvelun kautta.

 

Kilpailuta lainasi uudelleen VarmaLainassa

VarmaLaina on lainojen kilpailuttamiseen ja lainavertailuun erikoistunut palvelu. Kilpailuttamalla lainan palvelussamme varmistat, että lainahakemus välitetään puolestasi kymmenille pankeille ja rahoituslaitoksille. Jokainen kilpailutuksessa mukana oleva lainantarjoaja ottaa vastaan hakemuksesi antamillasi tiedoilla ja jos hakukriteerit täyttyvät välittää pankki sekä rahoitusyhtiö sinulle lainatarjouksensa. Pääset heti lainatarjoukset saatuasi vertailemaan lainoja ja valitsemaan nykyisille lainasopimuksillesi edullisemman rahoitusvaihtoehdon. Ellei mikään lainatarjouksista ole mieleinen, ei tästä aiheudu sinulle mitään kuluja tai sitoutumista. Lainan kilpailuttaminen ja lainavertailu on VarmaLainassa kaikille asiakkaille maksutonta ja riskitöntä.

Aloita sähkön ja lainan kilpailuttaminen jo tänään, niin voit säästää ensikuussa sähkölaskussa sekä lainanhoitokuluissa useita satoja euroja. 

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä pörssisähköstä:

Mikä on pörssisähkö?

Pörssisähkön hinta määräytyy avoimesti sähköpörssissä, joka varmistaa että sähkö on kilpailutettu ja aina ajan tasalla. Hinnoittelu noudattaa sähköpörssi Nord Poolin tunneittain vaihtuvia spot- hintoja, jonka vuoksi pörssisähkön hinta voi vaihdella hyvinkin paljon vuorokauden aikana.

Mikä on pörssisähkön hinta?

Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain. Keskimäärin sähkön hinta on edullisimmillaan yöllä ja kalleimmillaan arkiaamuisin ja iltaisin. Tuntivaihteluiden hinnat näet lataamalla itsellesi pörssisähkön seurantaan soveltuvan sovelluksen.

Miten sähkö kilpailutetaan?

Sähkön kilpailuttamisen on olemassa erilaisia palveluja. Sähkö kannattaa kilpailuttaa, jotta näet, mikä sähköyhtiö tarjoaa sinulle sähköä edullisimpaan hintaan.

Kannattaako pörssisähkö ottaa?

Tämä riippuu hyvin paljon, millaisella kotitaloudessa asut ja kuinka aktiivinen olet seuraamaan pörssisähkön hintaa. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa pörssisähkö voi olla hyvä vaihtoehto, jos sinulla on mahdollisuus käyttää vuorokauden edullisimpia tunteja sähkönkulutukseen.

VarmaLaina.fi
Logo