Sähköauton lataus – Kuinka paljon se maksaa?

Paljonko sähköauton lataaminen maksaa?

Sähköautot ovat yleistyneet merkittävästi myös suomessa parin viime vuoden aikana. Jos seuraa uusien sähköautojen ensirekisteröintejä, voidaan sanoa että sähköautojen määrä kasvaa tasaisesti vuosi vuodelta. Varsinkin Teslan Model 3 ja Model S mallit ovat olleet erittäin suosittuja, mutta myös Model X on monen lapsiperheen suosikki, sen tilavuudesta johtuen.

Tesla on varmasti tunnetuin sähköauton valmistaja tällä hetkellä, mutta monet muut autonvalmistajat ovat myös laajentamassa omaa valikoimaansa sähköautoilla.

Tällä hetkellä Tesla pystyy kuitenkin tarjoamaan sähköauton pidemmällä toimintasäteellä ja edullisemmalla hinnalla kuin sen kilpailijat.

 


Vinkki: Oletko ostamassa Teslaa?

Saat 1500 kilometrin edestä ilmaista Supercharger-latausta veloituksetta, käyttämällä suosittelulinkkiä: https://ts.la/petri55154


 

Mitä sähköauton lataaminen maksaa?

Edullisin tapa ladata täyssähköautoa on ehdottomasti kotilataus. Kun sähköauton akun lataa kotona, ei 100 kilometrin matkan hinta ole kuin 1,80 – 2,00 euroa.

Jos käyttää julkisia latauspisteitä, joita on kauppojen ja huoltoasemien pihoissa, tule 100 kilometrin matkan hinnaksi noin 3 euroa.

Tesla on edelläkävijä myös latausverkostojen rakentamisessa, sillä heillä on oma maailman laajuinen Teslan Supercharger – latausverkosto.

Nämä Supercharger – asemat on tarkoitettu vain Teslan sähköautoille ja näillä ladatessa 100 kilometrin matkan hinnaksi tulee noin 3,50 – 4,00 euroa.

Teslan Supercharger – asemat ovat erittäin nopeita ja niissä pystyy lataamaan jopa 300 kilometrin toimintamatkan vain 20 minuutissa.

 

Miten sähköauto ladataan omakotitalossa?

Sähköauton lataaminen omakotitalossa on helppoa ja vaivatonta.

Esimerkiksi Teslaa voi ladata kotona perinteisestä pistorasiasta, voimavirtarasiasta (työmaapistoke) tai hankkimalla oman kotilatausaseman.

Tärkeää on kuitenkin varmistaa että talon pääsulakkeet eivät ylikuormitu.

Jos talossa on täyssähkölämmitys, voi talon lämmittäminen ja auton lataaminen samanaikaisesti ylikuormittaa pääsulakkeita, jos niiden kuormitusta ei ole jaettu riittävän hyvin.

Tämänkin voi kuitenkin välttää soittamalla paikalle sähkömiehen tarkistamaan pääsulakkeisiin kohdistuvan kuorman. Jos sähkönkulutus on suurta jos ennen sähköauton hankintaa, voi edessä olla myös pääsulakkeiden vaihto suuremmaksi.

 


???? Iskikö sähköautokuume? Voit hakea tarpeeseesi sopivaa autolainaa palvelustamme 24/7 ????


 

Miten sähköauto ladataan taloyhtiössä?

Vanhoissa taloyhtiöissä ei yleensä ole varsinaisia sähköautojen latauspisteitä, joten kun sellaiselle tulee tarvetta, täytyy siitä ilmoittaa taloyhtiölle.

Varsinkin vanhemmissa taloyhtiöissä sähköauton latauspaikkoja tehdään vain tarpeen vaatiessa ja vain sen verran, kuin niille oletetaan olevan käyttöä.

Uusissa taloyhtiöissä osataan kuitenkin ajatella pidemmälle tulevaisuuteen ja latauspaikkoja tehdään yleensä reilusti enemmän, sillä niiden käytön yleistyminen on hyvin tiedossa.

Kaikissa taloyhtiöissä täytyy kuitenkin ottaa huomioon se, että yhden tai useamman sähköauton samanaikainen lataaminen ei saa ylikuormittaa pääsulakkeita.

 

Kuinka kauan sähköauton akun lataaminen kestää?

Tämä riippuu täysin sähköauton akun kapasiteetistä, lataustavasta ja sähköauton valmistajasta.

Julkisia latausasemia löytyy 3 kw, 11 kw, 22 kw ja 55 kw tehoisina.

Näiden lisäksi on vielä Teslan omat Supercharger – asemat ja Eurooppalainen IONITY – latausverkosto.

Tässä alla esimerkit siitä, kuinka pitkän toimintasäteen yhden tunnin lataamisella keskimäärin saa:

  • 3 kw = 13 km
  • 11 kw = 60 km
  • 22 kw = 120 km
  • 55 kw = 300 km
  • Tesla Supercharger 150 kw = 820 km
  • IONITY tarjoaa 350 kw:n tehon, mutta toistaiseksi markkinoilla ei ole sähköautoja jotka voisivat hyödyntää näin suurta lataustehoa, joten 150 kw = 820 km
VarmaLaina.fi
Logo