Suomen suosituin automerkki pitää pintansa

Suosituimmat automerkit

Suosituimpien automerkkien kärjestä löytyy ennakoidusti Toyota, Volkswagen, Skoda, Nissan ja Volvo. Kyseisiltä automerkeiltä on tullut tai tulossa uutuusmallit, jotka houkuttelevat ihmisiä autokaupoille. Tuttujen merkkien suosion takana on varmasti merkkiuskollisuus ja hinta, mutta näköpiirissä on myös uusia tuulia, varsinkin sähköautojen puolella.

Ladattavien hybridien suosio on viimeisen vuoden aikana ollut kovassa nosteessa ja tähän rinnalle on kovaa vauhtia nousemassa täyssähköautot. Sähköautojen kasvua on kiihdyttänyt tietoisuus sähköauton toiminnan luotettavuus ja samalla latauspisteiden lisääntyminen taukopaikkojen läheisyyteen. Huhtikuun 2021 aikana raportoitiin, että hybridiautoja myytiin kaikkiaan 24 prosenttia autokannasta ja täyssähköautoja 7 prosenttia. Kaikkiaan alkuvuoden aikana on henkilölautoja ensirekisteröity 36 819 kappaletta, mikä on edellisvuoteen verraten 7,5 prosenttia enemmän.  Käytettyjen autojen kohdalla autokauppa kävi vilkkaammin ja kaikkiaan henkilöautoja myytiin 632 980 kappaletta vuoden 2020 aikana. Tilastotiedot kuvaavat käytettyjen autojen kohdalla autoliikkeiden asiakkailleen myymien käytettyjen autojen sekä kuluttajien välillä tehtyjen autokauppojen määrää.

 

Ensirekisteröidyt automerkit/mallit ajalla tammi- huhtikuu 2021

Merkki ja malliAjalla 1 - 4 / 2021Yhteensä (%)
Skoda Oktavia18725,2 %
Toyota Yaris17614,9 %
Toyota Corolla16684,6 %
Toyota RAV411653,2%
Nissan Qashqai10042,8 %
Volvo XC609882,7 %
Volvo XC409472,6 %
Volkswagen Tiguan6771,9 %
Toyota C-HR6601,8 %
Ford Focus6511,8 %
Kia Rio5711,6 %
Citroen C35701,6 %
BMW 3-sarja5621,6 %
Ford Kuga5161,4 %
Ford Fiesta5031,4 %
Mercedes-Benz E-sarja4201,2 %
Kia Ceed4121,1 %
Skoda Kamiq4101,1 %
Mercedes-Benz A-sarja3911,1 %
Opel Astra3901,1 %
Peugeot 2083711,0 %
Tesla Model 33701,0 %
BMW 5-sarja3671,0 %
Dacia Duster3651,0 %
Hyundai 1203641,0 %

 

Uuden auton hinta ja ominaisuudet ratkaisevat autokaupoilla

Ratkaisevin tekijä auton ostossa on usein hinta, mutta heti toisena tärkeänä tekijänä tulee auton ominaisuudet. Usein autokaupoille lähdetään etsimään autoa juuri silloin, kun autolta odotetaan tiettyjä piirteitä. Etsitään muun muassa tilavampaa autoa perhekoon kasvaessa, halutaan siirtyä bensa-autosta hybridiin tai täyssähköön tai etsitään jollain muilla ehdoilla uutta autoa.

Uusien autojen hinnat vaihtelevat noin 30 000 eurosta aina jopa satoihin tuhansiin euroihin saakka. Esimerkkinä uuden Skoda Oktavian (kaasu – ja kevythybridimallin) saa noin 27 000 eurolla, kun taas Mercedes-Benz E-sarjan mallista vuoden 2019 hinnaston mukaan saa maksaa 46 000 – 116 500 euroa riippuen mallista ja muista ominaisuuksista.

Uuden auton hintaan vaikuttaa auton varustetaso, käyttövoima, merkki, malli ja koko. Käytetyn auton saa luonnollisesti edullisemmin kuin uuden auton.

Auton ostoon autoliikkeen rahoitus vai autolaina?

Ennen autokaupoille lähtöä kannattaa ottaa selville, mistä auton ostoon tarvittavan rahoituksen saa edullisimmin. Autoliikkeillä on tarjottavanaan erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, mutta niiden korkoa tai kuluja ei ole mitenkään kilpailutettu. Autoliike on solminut yhteistyösopimuksen pankin kanssa, joka tarjoaa auton ostajalle rahoitusta.

Autolaina kannattaa aina kilpailuttaa usean eri pankin ja rahoitusyhtiön välillä, jotta joukosta löytyy juuri itselle sopivin rahoitusratkaisu. Lainan takaisinmaksusuunnitelma on hyvin samantapainen kuin autoliikkeillä. Maksat lainaa kerran kuukaudessa tasaerin eikä autolainaa varten asiakkaan tarvitse hankkia takaajia tai käsirahaa.

Kilpailuttamalla autolainan usean eri pankin ja rahoitusyhtiön välillä tiedät jo ennen autokaupoille lähtöä, millaisen rahoituksen pystyt saamaan auton ostoon ja saat rauhassa vertailla lainatarjouksia. Autokaupoilla säästyt vähemmältä paperityöltä, kun sinulla on jo tarvittavat rahoitus kunnossa ja voit keskittyä vain sopivan hintaluokan auton etsintään.

 

Autolainalla uusi tai käytetty auto

Auton osto on suomalaisille suuri investointi heti asunnon oston jälkeen, oli kyse sitten uudesta autosta tai käytetystä.

Auton ostoa varten tarvitsee usein ottaa autolainaa, jolloin kuukausittaiset kulut nousevat. Tämän vuoksi ei ole yhden tekevää, kuinka paljon kuluja auton osto lisää, vaan autolaina kannattaa laskea ja suunnitella harkiten.

Palvelussamme voit sekä kilpailuttaa tarvitsemasi autolainan sekä laskea sen aiheuttamat kulut ja korkomaksut lainalaskurilla. Autolainan kilpailuttaminen antaa sinulle monta vertailukohdetta halvimman autolainan löytämistä varten ja voit halutessasi vielä lainalaskurilla laskea, millaiseen kuukausierään autolainan kohdalla sinulla olisi varaa.

Hakemuksen käsittelyn jälkeen kilpailutuksessa mukana olevat lainantarjoajat antavat sinulle oman lainatarjouksensa, jotka on laskettu maksukykysi ja haettavan lainasumman mukaan. Jos päätät hyväksyä jonkun lainatarjouksista, solmit lainasopimuksen tarjouksen antaneen pankin tai rahoitusyhtiön kanssa. Myönnetyn lainan saat käyttää parhaaksi katsomallasi tavalla uuden tai käytetyn auton ostoon.

Lue myös: Auton osto edessä, mutta millainen autolaina?

lähteet: autoalan tiedotuskeskus

VarmaLaina.fi
Logo