Turvaako talletussuoja säästöt?

talletussuoja

Talletussuoja korvaa säästöjä enintään 100 000 euroon saakka. Jos sinulla on säästöjä useammassa pankissa, on jokaisella pankilla oma talletussuojansa. Sijoituksiin merkittyjä varoja talletussuoja ei kuitenkaan kata. 

 

Milloin talletussuojasta on hyötyä?

Talletussuoja korvaa pankin asiakkaan talletuksia siinä tapauksessa, jos pankki joutuu maksuvaikeuksiin ja konkurssiin. Suomen pankit kuuluvat talletussuojajärjestelmän piiriin, mikä tarkoittaa että pankin kuuluu maksaa maksuja talletussuojarahastoon.

Jos pankki joutuu taloudellisiin vaikeuksiin on asiakkaan säästöt suojattu enintään 100 000 euroon saakka. Jos omaisuutta on enemmän kuin 100 000 euroa voidaan varallisuus jakaa useammalle pankille. Tällöin kannattaa kuitenkin muistaa ettei varallisuutta jaeta pelkästään pankkiryhmän sisällä kuten esimerkiksi OP Ryhmä tai POP-ryhmä. Tällöin tallettajan suoja on kuitenkin vain 100 000 euroa, koska varat on samassa pankkiryhmässä.

Jos pankilla on sivuliikkeitä muissa EU- tai ETA-maissa, myös sivuliikkeen talletukset kuuluvat kotivaltion talletussuojan piiriin.

 

Kenen säästöt talletussuoja turvaa?

Talletussuoja on käytössä kaikilla suomalaisilla pankeilla. Talletussuojan varallisuudelleen voi ottaa myös ulkomaalaisesta pankista. Suoja on henkilökohtainen, ei tilikohtainen. Suoja koskee erikseen jokaisen perheenjäsenen talletuksia ja erikseen jokaista talletustilin yhteisomistajaa. Talletussuoja koskee myös asiakkaita joilla on lainaa. Velka ei vaikuta mitenkään talletussuojan ehtoihin. Velan osuutta talletussuojalla ei kuitenkaan korvaa, vaan lainaa varten turvaksi otetaan tyypillisesti korkokatto, maksuturva tai kiinteä korko.

Esimerkiksi muutamia vuosia sitten norjalaisilla pankeilla kuten Bank Norwegian sekä Instabank oli suomalaisia talletusasiakkaita, koska talletussuojan enimmäismäärä oli 200 000 euroa. Norja kuitenkin laski talletussuojansa samalle tasolle Suomen kanssa. Nyt suomalaisten tekemien talletusten suoja Norjassa on siis samalla tasolla kuin EU- ja Eta-maissa yleensäkin.

Talletussuoja koskee tilin omistajaa ja jos tilin omistaa kaksi tai useampi henkilö, jokainen heistä saa 100 000 euron suojan. Yrittäjän varat on myös suojattu samalla tavoin talletussuojalla. Yksityisen elinkeinoharjoittajan talletukset kuitenkin lasketaan mukaan elinkeinoharjoittajan henkilökohtaiseen suojaan.

Kuolinpesän kohdalla käytäntö on hieman erilainen. Vaikka kuolinpesällä olisi useampia osakkaita, on suoja enintään 100 000 euroon saakka.

 

Millaiset talletukset kuuluvat talletussuojan piiriin?

Talletussuojan piiriin kuuluvat pankkitilit, määräaikaistilit, PS-tilit sekä ASP-tilit.

Talletussuoja ei kuitenkaan koske rahastoja tai osakkeita, vaikka niihin sijoitettu raha olisi suurempikin.

 

Mihin pankkiin avaisin pankkitilin, jotta varallisuuteni olisi talletussuojan piirissä?

Kaikki Suomen pankit kuuluvat talletussuojan piiriin. Voit avata pankkitilin mihin tahansa suomalaiseen pankkiin ja varasi on suojattu 100 000 euroon saakka.

Suomen kolme suurinta pankkia ovat OP Ryhmä, Nordea sekä Danske Bank. Heillä on talletussuoja asiakkailleen.

 

OP Ryhmän talletussuoja

Talletussuoja korvaa asiakkaan varat, jos ne eivät ole käytettävissä OP-ryhmässä sen jouduttua pysyviin maksuvaikeuksiin.
Korvaus on enimmillään 100 000 euroa. Tämä tarkoittaa, että korvauksen suuruus määritellään laskemalla yhteen kaikki asiakkaan varat OP Ryhmässä. Jos tallettajalla esimerkiksi yhdessä osuuspankissa säästötilillä varoja 80 000 euroa, ja käyttötilillä toisessa osuuspankissa 40 000 euroa, hänelle korvataan niistä yhteensä 100 000 euroa.

 

Nordean talletussuoja

Talletussuojan piiriin kuuluvat kaikki Nordean asiakkaiden – sekä yksityisten, yritysten että yhteisöjen – talletukset. Suoja käsittää talletukset 100.000 euroon saakka yhdessä pankissa tai pankkiryhmässä.

 

Danske Bank

Danske Bankilla on Suomessa sivuliike ja heillä on suomalaisia asiakkaita jopa miljoona. Pääkonttori sijaitsee Tanskassa. Yleinen talletussuoja on Suomessa sama kuin Tanskassa eli talletussuoja on asiakkailla 100 000 euroon asti. Talletuksen ylittäessä samassa pankkiryhmässä 100 000 euron rajan ei talletuksia korvata.

VarmaLaina.fi
Logo