Pienillä muutoksilla saa omaan talouteen tasapainoa – kerromme miten talouden tasapainottaminen toteutetaan ja mitkä ovat hyviä säästövinkkejä säästää kuukausittain
Oman talouden hallinnassa on kyse monesta eri tekijästä. Omassa taloudenhallinnassa tulee menojen ja tulojen olla tasapainossa sekä elämisen ja hankintojen yhteensovittaminen sellaista, että menot ei pääse kasvamaan suuremmaksi kuin tulot. Onko sinun taloutesi tasapainossa? Jos uskot ettei ole, mistä oman talouden tasapainottamisessa tulee lähteä liikenteeseen, että muutos olisi realistinen ja pysyvä?
Taloussuunnitelma auttaa hahmottamaan mihin rahat menee
Jotta omaan taloudenhallintaan voisi tehdä tarvittavia muutoksia, tulee alkuun tietää tarkalleen omat tulot sekä menot. Tämä voi kuulostaa itsestään selvältä jutulta, mutta menojen kohdalla sitä kummasti unohtaa mihin kaikkeen sitä rahaa onkaan mennyt kuukauden aikana? Tulot on helppo selvittää omasta palkkakuitista, pääomatuloista, sivutuloista tai mahdollisista tulonsiirroista, joita ovat muun muassa asumistuki, opintotuki, toimeentulotuki, lapsilisät, elatustuki yms.). Tuloiksi lasketaan myös työttömyystuki tai muu sosiaalietuus.
Listaa seuraavaksi mihin rahaa kuukauden aikana menee. Ota laskelmassa huomioon nykyiset lainat sekä niihin kohdistuvat lainanhoitokulut. Selvitä tämän jälkeen muut menot, joita ovat vuokra ja vastikemaksu sekä muut asumiseen liittyvät kustannukset, kuten vesi, sähkö, vakuutukset sekä verot. Menoihin lasketaan ruokaostokset, vakituiset lääkkeet, harrastukset, lasten päivähoitomaksut, puhelinliittymä, internet-liittymä, lehdet, matkakulut jne. Lista vaihtelee jokaisen elämäntilanteen mukaan, joten paras tapa selvittää kaikki menot, on kerätä kuukauden aikana kuitit talteen tai jos käytät maksuna ainoastaan korttia, näet tiliotteesta menosi.
Taloussuunnitelman laatimiseen kannattaakin varata reilusti aikaa. Selkeillä muutoksilla pääsee parempiin tuloksiin, kun oman talouden tasapainottaminen tapahtuu pienin askelin. Liian suuret muutokset elämässä ja arjessa helposti lannistaa ja palaa tuttuun totuttuun taloudelle haitalliseen elämäntyyliin.
Menojen ja tulojen yhteenveto
Kun kuukauden tulot ja menot on selvillä, on aika vähentää menot tuloista. Jos tuloista jää menojen vähentämisen jälkeen ylimääräistä, voit olla tyytyväinen nykyiseen taloudelliseen tilanteeseesi. Jos taas viivan alle ei jää mitään tai yhteenvedon jälkeen luvut menee jopa miinukselle, tulee taloudenpitoon tehdä muutoksia. Mikäli menot ylittää tulosi on syytä alkaa tinkimään menoista ja laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen. Se mistä kannattaa alkaa tinkimään selviää säästövinkkien avulla.
Elämäntavoilla muutoksia menoihin
Menojen vähentäminen ei ole useinkaan yhden muutoksen varassa, vaan monilla pienillä muutoksilla saat suurempaa säästöä talouteesi. Kotitalouksien suurimpia rahareikiä ovat sähkö-, puhelin- ja ruokalaskut. Näistä säästöä saa, kun kilpailuttaa sähkön sekä puhelinliittymät sekä tekee viikkoruokalistan valmiiksi ja ostaa kerralla suuremman määrän elintarvikkeita. Usein ruuanlaitossa sekä ruokalistan suunnittelussa säästää huomattavan summa, kun kauppaan ei tule lähdettyä nälkäisenä ja kiireessä.
Muita sopivia säästökohteita ovat muun muassa vaatemenojen karsiminen, rikki menneiden vaatteiden korjaaminen, vaatteiden ostaminen käytettynä, työpaikalla omien eväiden syönti, lehtitilausten karsinta, kodin huonelämpötilan lasku muutamalla asteella sekä esimerkiksi täysien koneellisten peseminen. Monet suomalaiset ovat saaneet selvää säästöä kuukausikuluihin yhdistämällä lainat yhteen selkeämpään kokonaisuuteen tai kilpailuttamalla olemassa olevan lainansa uudelleen. Esimerkiksi korkeakorkoisten pikavippien yhdistäminen voi tuoda säästöä usean satasen verran kuukaudessa. Usein vanhemmat haluavat myös säästää lapselle pienen summan rahaa kuukausittain tilille. Lapselle kannattaa myös opettaa säästäminen.