Uudet pikavipit

 

Pikavippi tarkoittaa pientä lainaa, joka haetaan pieneen, mutta akuuttiin rahantarpeeseen. Lainaa haetaan muutaman sadan euron verran ja laina maksetaan takaisin parissa kuukaudessa. Pikavipin saa ilman vakuuksia tai takausta ja laina maksetaan hakijan tilille heti. Vielä vuonna 2020:ä pikavippi mielletään lainaksi, jossa on korkea korko ja epämääräiset lainaehdot. Näin ei kuitenkaan ole ollut enää vuosiin, vaan uudet pikavipit ovat pankkien ja rahalaitosten myöntämiä pieniä lainoja, joissa korko ja kulut ovat hyvin maltilliset.

 

Korkokatto muutti lainamarkkinoita – kallista pikavippiä tarjoavat lainapalvelut lopettivat toimintansa

Syyskuulla 2019 Suomessa astui voimaan uusi korkokattolaki, jonka johdosta lainan nimellinen vuosikorko laskettiin 20 prosenttiin ja lainan muut kulut saivat jatkossa olla vain korkeintaan 150 euroa vuodessa. Aikaisemmin vakuudettoman lainan vuosikorko saattoi olla yli sadan prosentin luokkaa. Muutoksen myötä monet korkeakorkoista pikalainaa myöntävät lainantarjoajat joutuivat lopettamaan toimintansa. Uudistus puhdisti lainamarkkinoita ja toi kaivattua luottamusta ja läpinäkyvyyttä lainan myöntämiseen.

Muutoksen myötä myös monet pankit huomasivat muutoksen edukseen ja sen, että yhä useampi suomalainen hakee lainaa suoraan verkosta. Pankkikonttorissa asiointi on nykyään vähäistä ja suurin osa pankkiasioinneista käydään verkkopalvelujen välillä. Nykypäivän ihmiset ovat hyvin malttamattomia asioiden suhteen – kaiken tulee toimia tehokkaasti ja nopeasti, niin myös lainan haun.

 

Uudet pikavipit

Sähköisten palveluiden lisääntyessä ei lainaamisen kohdalla voida enää puhua nopeista pikavipeistä, vaan silloinkin kun henkilö saa lainaa nopeasti pienemmän summan, on kyse pankin tai rahoitusyhtiön myöntämästä kulutusluotosta tai joustoluotosta. Uuden korkokattoasetuksen myötä nopean lainan saa samoilla lainaehdoilla kuin suuremmankin lainan.

Vuosia sitten pikalainaa tarjoavat lainapalvelut houkuttelivat asiakkaitaan nopeasti tilille maksettavalla lainalle sekä korottomalla ja kuluttomalla lainalla, mutta nykyisin asiakkaat vaativat lainanmyöntäjältä avoimuutta ja rehtiä toimintaan, eikä heti tilille maksettava pikavippi muutaman viikon maksuajalla ole koskaan hyvä diili.

Vuonna 2020 uudet pikavipit ovat kaikin puolin parempia kuin aikaisemmin. Nyt pienen lainan saa ennätysalhaisella lainakorolla. Koronapandemian seurauksena hallitus linjasi lainoihin 10 % korkokaton vuoden 2020 loppuun saakka. Tämä tarkoittaa, että vakuudettomien lainojen korko puolittui entisestään jo alhaiseksi asetetusta korkokatosta. Väliaikainen lakimuutos koskee kaikkia vakuudettomia lainoja, niin kulutusluottoja, joustoluottoa kuin pikavippiä. Luottokortit kuitenkin jätettiin tämän muutoksen ulkopuolelle, joten niissä korko on edelleen 20 prosenttia. Väliaikainen lakimuutos on voimassa 31.12.2020 asti, jonka jälkeen kaikkien vakuudettomien lainojen korko palaa entiseen 20 prosenttiin hallituksen aikaisemman linjauksen tasolle.

 

Pikavippien korko on samalla tasolla kuin muidenkin vakuudettomien lainojen

Pikavippien korko on lähes tulkoon samalla tasolla kuin muidenkin vakuudettomien lainojen, kuten kulutusluotto sekä joustoluotto. Usein pikalainan kulut ovat hieman korkeammat kuin suuremman lainan. Lainan korkoon vaikuttaa aina hakijan maksukyky, haettavan lainasumman suuruus sekä maksuajan pituus. Tyypillisesti pikavipin korkoprosentti myönnetään voimassa olevan korkokaton ylärajan tuntumaan.

 

Pikavippi haetaan kuin mikä tahansa laina

Pienempää lainaa haetaan VarmaLaina.fi palvelun sivuilla olevalla lainahakemuksella. Lainahakemus on avoinna ympäri vuorokauden jokaisena viikonpäivänä. Hakemus täytetään omilla tiedoilla ja tarvittavalla lainasumma. VarmaLaina.fi palvelu tekee yhteistyötä useiden tunnettujen pankkien ja rahoitusyhtiöiden kanssa ja pienemmät haettavat lainasummat ovat 100 eurosta alkaen.

Hakemuksen täyttämisen jälkeen lainahakemus kilpailutetaan yli 30 lainanmyöntäjän välillä ja tulleisiin lainatarjouksiin hakija saa linkin sähköpostiinsa. Ensimmäiset lainatarjoukset tulee nähtäväksi jo muutaman minuutin kuluttua hakemuksen lähettämisestä. Kun sopiva tarjous osuu kohdalle, hakijan tulee hyväksyä lainatarjous ja allekirjoittaa lainasopimus pankkitunnuksillaan. Laina maksetaan hakijan tilille jo saman päivän aikana.

 

Lue myös aiheesta: Pikavippien yhdistäminen

VarmaLaina.fi
Logo