Vastuullinen lainan ottaminen

vastuullinen lainan ottaminen

Lainan myöntäminen vastuullisesti on luotettavuuden perusta

Suomessa pankkien ja rahalaitosten toimintaa ohjaa monenlaiset säädökset, joiden tarkoitus on tehdä lainan ottamisesti kuluttajalle luotettavaa ja turvallista. Jokainen finanssialalla toimiva pankki ja rahoituslaitos noudattaa lakia ja asetuksia tarkoin, koska vastuullisuus on aina luotettavuuden perusta. Ennen lainan myöntämistä luotonmyöntäjä tarkistaa hakijan tiedot sekä tekee riskianalyysin, mikä määrittää voidaanko hakijalle myöntää lainaa. Hakijan kannattaa myös itse miettiä omaa maksuvaraansa, ettei lainaa tule otettua ylivarojen. Vastuullinen luotonanto kuuluu sekä lainantarjoajalle että lainansaajalle.

Jotta mahdollisia väärinkäytöksiä, tai rikkomuksia lainasektorilla ei pääsisi syntymään, valvoo Finanssivalvonta pankkien ja rahoitusyhtiöiden toimintaa. Finanssivalvonta valvoo muun muassa, että luottoyhtiöt, pankit ja talletuspankit täyttävät lainsäädännössä ja Finanssivalvonnan määräyksissä asetetut vaatimukset. Finanssivalvonta toimii hallinnollisesti Suomen Pankin yhteydessä, mutta on päätöksenteossaan itsenäinen.

 

Kenelle lainaa voidaan myöntää vastuullisesti?

Jokaisella luotonmyöntäjällä on hieman toisistaan poikkeavat lainanhakukriteerit. Hakuvaatimukset jokainen luotonmyöntäjä määrittää itsenäisesti, mutta yleisesti ottaen lainanhakuehdot ovat vähintään täysi-ikäisyys, riittävä maksukyky sekä Suomen kansalaisuus. Muita vaatimuksia ovat säännölliset ja riittävät tulot sekä puhtaat luottotiedot.

Osa luotonmyöntäjistä vaatii lainalle korkeamman iän kuin 18 vuotta ja vuositulot täytyy olla tietyn suuruiset, jotta hakija voi saada lainaa. Hakuehdot ovat aina kerrottuna jokaisen lainapalvelun esittelyssä tarkemmin.

Lainanhakijalla on aina myös oma vastuu lainanhakemisesta. Ennen lainahakemuksen täyttämistä on hyvä katsoa suuntaa antava arvio siitä minkä suuruinen esimerkiksi on haettavan lainan kuukausierä tietyllä laina-ajalla. Maksuttomalla lainalaskurilla hakija pystyy arvioimaan, miten tarvittava lainasumma näkyy lainan kokonaiskustannuksissa sekä muun muassa erämaksujen suuruudessa. Asian arvioiminen on vastuullista lainan ottamista. Ota lainaa vastuullisesti miettimällä tarkoin, minkä verran tarvitse lainaa ja millaisen laina-ajan valitset lainallesi.

 

Kenelle lainaa ei voida myöntää?

Kielteinen lainapäätös tulee, jos lainahakijalla on maksuhäiriömerkintä. Lainaa ilman luottotietoja ei voi saada mistään pankista tai luottolaitoksesta. Luottotietojen menetys on merkki siitä, että henkilö ei syystä tai toisesta ole kyennyt hoitamaan raha-asioitaan vastuullisesti.

 

Mitä merkit viittaavat siihen, ettei lainaa kannata ottaa?

Maksuvaikeudet eivät tule yllättäen, vaan ongelmat laskujen maksun ja muiden talousasioiden kanssa ovat kasaantuneet kuukausien tai vuosien mittaan. Merkit maksuvaikeuksista näkyvät monella tavoin ja henkilö tunnistaa omassa taloudenhallinnassaan puutteita ja vakavia hälytysmerkkejä. Taloudenhallinta on jatkuvaa seuraamista, että tulot ja menot pysyy tasapainossa. Jos ongelmia on päässyt jo syntymään tapahtuu oman talouden tasapainottaminen pienin askelin.

Mieti tarkoin lainan ottamista, jos tunnistat taloudellasi seuraavia merkkejä:

  • Olet lomautettuna ja/tai töissä on puhuttu henkilökunnan irtisanomisista
  • Olet työttömänä eikä tulevasta työpaikasta ole tietoa
  • Rahasi eivät riitä kunnolla seuraavaan palkkapäivään
  • Sinulla on jo velkaa
  • Laskujen maksaminen on haastavaa ja joudut pyytämään toisinaan maksuaikaa
  • Luottokortit on käytetty loppuun
  • Sinulla on useita luottokortteja, joita käytät toistuvasti
  • Uhkapelaaminen houkuttelee
  • Olet takaamassa lainaa

 

Mikä neuvoksi, jos lainan maksamisen kanssa ilmenee vaikeuksia?

Pikavippien maksuvaikeuksien kanssa ei kannata koskaan jäädä yksin. Ota aina viipymättä yhteyttä lainanmyöntäjään, laskuttajaan tai mihin tahansa sinulla onkaan jäänyt laskut hoitamatta. Tarvittaessa apua saa myös kunnan velkaneuvonnasta. Asiaa ei kannata pitkittää, koska maksuongelmat ei ratkea peittelemällä. Usein ratkaisu löytyy siirtämällä laskun eräpäivää, tai pitämällä maksu – tai lyhennysvapaa kuukausi. Pikavippien yhdistäminen voi olla myös hyvä ratkaisu yhdistää korkeakorkoiset lainat edullisempaan lainaan.

VarmaLaina.fi
Logo