Veroilmoitus – Verovähennykset ja korjaukset veroilmoitukseen

 

Veroilmoitus

Veroilmoituksessasi näkyy tulosi sekä omaisuutesi, jonka mukaan määräytyvät maksettavat verosi valtion, kirkon ja kunnan tahoilta. Esitäytetty veroilmoitus lähetetään postitse kevään aikana ja jos kaikki on kunnossa, sinun ei tarvitse tehdä ilmoitukselle mitään. Jos löydät esitäytetystä veroilmoituksesta korjattavaa, tulee muutokset tehdä ilmoituksessa olevaan päivämäärään mennessä.

 

Veroilmoitukseen tehtävät verovähennykset

Veroilmoitukseen voi tehdä monenlaisia verovähennysmuutoksia, joista tyypillisimmät ovat kotitalousvähennys, matkakuluvähennys, tulonhankkimisvähennys sekä asuntolainan korkovähennys. Verovähennysilmoitukset on syytä tehdä huolellisesti, koska vähennyksestä saatu rahamäärä pienentää verotettavaa tuloa ja veron määrää.

Verovähennyksien avulla verovelvollinen pystyy saamaan enemmän veronpalautuksia tai pienentämään maksettavan jäännösveron määrää. Kaikille ei vuoden aikana vähennyksiä synny, mutta jos niitä on tullut vuoden aikana, kannattaa ne lisätä esitäytettyyn veroilmoitukseen. Vähennykset voi ilmoittaa Verohallinnon sivuilla Omaveron kautta tai postitse erillisen muutoslomakkeen avulla.

Tyypillisimmät verovähennykset veroilmoitukseen ovat;

Matkakuluvähennys – vähennykseen oikeuttava matkakulu kannattaa ilmoittaa veroilmoituksessa. Matkakuluiksi lasketaan kodin ja työpaikan välinen edullisimmalla kuluvälineellä kuljettu matka. Käytännössä tämä tarkoittaa julkista kulkuvälinettä, mutta ellei sen käyttö ole mahdollista, voidaan matkakulut vähentää oman auton käytöstä työmatkoihin.

Asuntolainan korkovähennys – Asuntolainan korot ovat joko kokonaan tai osittain vähennyskelpoisia. Voit vähentää osan asuntolainan koroista verotuksessa, jos laina on otettu perheen vakituiseen käyttöön tai peruskorjausta varten. Asuntolainan korkovähennys vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista.

Kotitalousvähennys – Kotitalousvähennykseen oikeuttavat palvelut, joita ostat kotiisi. Näitä ovat siivoustyöt, lastenhoito, asunnon remontoinnista maksettavat työtunnit sekä tietokoneen asennus. Kotitalousvähennyksen piiriin oikeuttaa myös työt vapaa-ajan asunnolla.

Tulonhankkimismenot – Näillä tarkoitetaan kustannuksia, jotka aiheutuvat palkkatyöstäsi. Tällaisia kuluja voivat olla muun muassa uuden tietokoneen hankkiminen toimistollesi, työkalut, opiskelu- tai koulutusmenot, työhuone- tai asuntovähennys.

 

Mitä tarkoittaa jäännösvero?

Jäännösverosta käytetään usein nimitystä mätkyt.

Jäännösveroa eli mätkyjä tulee maksettavaksi, jos olet maksanut vuoden sisään liian vähän veroja. Jos palkkatulosi ovat kasvaneet, mutta et ole korotuksesta huolimatta nostanut veroprosenttiasi, saattaa olla että joudut maksamaan jäännösveroa.

Omasta verokortista kannattaa tarkistaa määritelty vuositulorajasi ja jos laskelmien mukaan saat palkkatuloja enemmän kuin mikä on nykyinen verokortissa ilmoitettu vuosituloraja kannattaa Omaveron kautta nostaa tulorajaa ylemmäs.

 

Miten tarkistan esitäytetyn veroilmoitukseni?

Kun saat kotiisi esitäytetyn veroilmoituksen, katso onko henkilötietosi ja tilinumerosi oikein. Jos sinulla on asuntolainaa tarkista, onko veroilmoitukseen jo lisätty asuntolainan korkovähennykset. Jos sinulla on alaikäisiä lapsia, tarkista että ilmoituksessa lasten lukumäärä on oikein. Tarkista vielä kaikki muut veroilmoituksen kohdat.

Toimi näin:

  • Jos tiedot ovat oikein, eikä muutoksia tarvitse tehdä, sinun ei tarvitse tehdä mitään.
  • Jos korjattavaa löytyy tai haluat ilmoittaa verovähennyksistä kirjaudu Omaveroon tai tee korjaukset erilliselle lomakkeelle tai soita asiakaspalveluun.

Huomaa, että korjatut tiedot täytyy olla Verohallinnossa veroilmoituksessa ilmoitettuun päivämäärään mennessä.

Jos teet muutoksia veroilmoitukseen, saat uuden verotuspäätöksen myöhemmin. Samalla myös jäännösveron maksupäivä tai veronpalautuksen maksupäivä voi muuttua.

Voinko saada veronpalautuksen ennakkoon?

Verohallinto ei voi maksaa tulevaa veronpalautusta ennakkoon. Veronpalautuksen voi kuitenkin saada ennakkoon siten, että otat ulkopuolisen rahoituksen ja  veronpalautusten maksupäivänä maksat lainan takaisin. Veronpalautus voi olla useita satoja euroja ja veronpalautusten maksupäivä saattaa olla kuukausien päässä. Rahaa voi kuitenkin tarvita jo aikaisemmin, joten monelle veronpalautuksen ottaminen ennakkoon lainana on ollut hyvä ratkaisu.

Palvelumme kautta voit hakea niin sanotusti veronpalautusta ennakkoon haluamallesi lainasummalle. Lainahakemuksen täyttämisen jälkeen kilpailutamme valitsemasi lainasumman yli 25 pankin ja rahoitusyhtiön kesken. Lainatarjousten joukosta saat valita itsellesi parhaiten sopivan lainan, jonka voit maksaa myöhemmin takaisin veronpalautuksistasi.

VarmaLaina.fi
Logo