Vältä yllättävät menot ennakolta, ottamalla tietyt asiat ottaa huomioon

Arki pyörii useissa talouksissa samalla kaavalla. Lapset harrastaa, vanhemmat käy töissä ja talouteen liittyvät asiat ovat hyvällä mallilla. Oletko kuitenkaan koskaan miettinyt, miten taloutenne kestää, jos joku perheestänne sairastuu tai loukkaantuu? Entä, jos toinen vanhemmista joutuu työttömäksi? Entä, onko taloudessanne varauduttu kuinka hyvin pesukoneen tai auton hajoamiseen?

Yllättäviin menoihin on syytä varautua jo silloin, kun kaikki on hyvin. Pienellä säästämisellä ja ennakoinnilla pääsee hyvään alkuun. Taloudellinen pelivara antaa joustoa arkeen silloin kun asiat eivät menekään suunnitelmien mukaan. Laina on hyvä ratkaisu useammissa suuremmissa hankinnoissa, mutta arjen pyörittämiseen otettu velka ei ole kestävä ratkaisu mihinkään ongelmaan.

 

Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa säästäminen

Säästäminen ei ole vain hyvin toimeentulevien mahdollisuus, vaan säästäminen sopii vaikka taloudellinen asema olisi heikompikin. Niin kuin sanotaan ” ei ne suuret tulot, vaan pienet menot”. Säästämisen voi aloittaa muutamasta kymmenestä eurosta kuukautta kohden ja tarvittaessa säästöön menevää summaa voi nostaa, jos taloudellinen tilanne sen sallii. Mitä aikaisemmin säästämisen aloittaa, sen todennäköisemmin vuosien päästä säästössä on jo mukavan kokoinen summa.

Säästämisessä kuitenkin tulee aina ottaa huomioon vastoinkäymiset. Rahaa joutuu matkan varrella ottamaan käyttöön säästöistä, mutta siinähän se idea onkin – puskuri auttaa silloin, kun tarvetta sille on. Näissä tilanteissa ei kannata alkaa nuukailemaan, vaan käyttää tarvittava raha säästöistä ja jatkaa samalla linjalla säästämisen kanssa.

Säästäminen ei saa vaikuttaa liiaksi arkeen. Säästötavoitteen kanssa kannattaakin olla realistinen, jotta mistään itselle tärkeistä asioista ei tarvitse luopua. Jos säästäminen tuntuu vaikealta tai se vaikeuttaa elämää, lopahtaa säästäminen helposti ennen kuin se on kunnolla edes alkanut.

Ennen säästämisen aloittamista, mieti mistä olisit valmis luopumaan, jotta saisit säästöön tarvittavan summan? Usein tilanne on se, että kaikki, mitä tulee, myös menee. Tästä syystä elämään täytyy tehdä pieniä muutoksia, jotta säästäminen olisi mahdollista. Muista myös, että vaikka sinulla olisi jo lainaa, voit silti aloittaa säästämisen. Lue lisää aiheesta: Kannattaako laina-aikana säästäminen?

Mieti seuraavia asioita, voisitko luopua/vähentää jonkun näistä ja laittaa kyseisen summan säästöön?

  • Ripsien tai kynsien huollot?
  • Kahviokäynnit?
  • Parturissa käynnit?
  • Matkaliput?
  • Vaateostokset?
  • Kosmetiikka?
  • Sisustustuotteet?
  • Ravintolassa käynnit?

Mistään ei tarvitse toki kokonaan luopua, mutta toisinaan on hyvä tarkastella omaa kulutustaan. Meneekö lounasruokailuun tai take away – kahveihin kuukaudessa suuri summa? Voisiko nämä esimerkiksi korvata kotoa mukaan otettavilla eväillä ja toimiston taukotilassa olevalla kahvilla? Pienet muutokset tuovat yllättävästi säästöä eikä kuitenkaan loppujen lopuksi muuta arkeasi juuri millään tavoin huonompaan suuntaan.

Huom. hyvä vinkki on automatisoida päättämäsi säästösumma. Verkkopankin sivuilla voit tehdä automaattisen tilisiirron haluamallesi summalle, joka siirtyy säästötilillesi kerran kuukaudessa.

Talouden tasapainottaminen sekä oman kuluttamisen arviointi ovat hyviä kulmakiviä säästämisen aloittamisessa.

 

Luottokortin luottorajan asettaminen sopivaan rajaan

Jos sinulla on luottokortti, kannattaa sen luottoraja asettaa sellaiseksi, jotta yllättävän tilanteen tullen sinulla on liikkumavaraa luoton nostamisessa. Luotolle on usein mahdollista saada jopa 35 päivää korotonta maksuaikaa. Ellet pysty maksamaan luottoa kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä, voit maksaa luottoa takaisin pienemmissä erissä kerran kuukaudessa.

Luottokortin luottorajan ottamisessa kannattakin miettiä, minkä suuruinen summa saattaa olla todellinen apu, jos esimerkiksi pesukone tai auto hajoaa yllättäen? Luottokortilla olevaa luottoa  saa jokainen nostaa tarvitsemansa summa silloin, kun sitä tarvitsee.

 

Lainaa harkitusti

Lainan ottamisessa ei ole mitään väärää, jos sen tekee harkitusti ja perustellusti. Jokainen vastuullinen aikuinen tietää, koska ja mihin lainaa tarvitsee. Jos taloudellinen tilanne on vakaa, ei lainan ottaminen vaikeuta elämää millään tavoin. Toisinaan saadakseen jotain suurempaa/kalliimpaa on ainoa vaihtoehto lainan ottaminen. Se mistä ja millaisen lainan otat, on hyvä kuitenkin ensin selvittää.

Pyydä useampi lainatarjous

Kilpailuta laina mahdollisimman monen eri pankin ja rahoitusyhtiön välillä, jotta saat selville mistä saat lainatarjouksen pienimmällä korolla. Lainan kilpailuttaminen ja lainatarjousten vastaanottaminen ei sido mihinkään. Tarjoukset saatuasi näet tarvittavan lainan hinnan ja kuukausierien koot.

Ota lainaa vain sen verran mitä tarvitset

Houkutus suuremman lainan ottamiseen on olemassa, jos siihen on mahdollisuus. Laske kuitenkin budjettisi tarkkaan lainalaskurin avulla ja ota lainaa vain sen verran mitä tarvitset ja taloudellinen tilanteesi antaa myöten.

Laina ilman vakuuksia tai takausta

Lainalle ei tarvitse ottaa vakuuksia tai henkilötakausta, ellet halua. Usean lainanottajan mielestä laina on mukavampi ottaa niin ettei lainaa varten tarvitse pyydellä ketään takaajaksi.

 

Palvelumme auttaa sopivan lainan löytämisessä

Me autamme sinulla yllättävissä taloudellisissa tilanteissa antamalla säästövinkkejä. Jos kuitenkin säästössä olevat rahat eivät riitä tällä hetkellä yllättävään menoerään, voit hakea kauttamme lainaa joka kilpailutetaan hetkessä yli 25 pankin ja rahoitusyhtiön välillä. Lainatarjoukset välitetään sinulle muutamassa minuutissa ja pääset tutustumaan lainatarjouksiin.

Lainan kilpailuttamisen kautta saat kilpailukykyiset lainatarjoukset nopeasti ilman päivien odottelua. Lainan korko on alkaen 4,19 %. Takaajia tai vakuuksia lainalle ei tarvita.

Lue lisää: Lainan korko – mitkä asiat vaikuttavat lainan korkoon?

VarmaLaina.fi
Logo