Miltä näyttää tulevan kesän mökkikauppa?

kesämökin ostaminen

Koronapandemian alkaessa viime vuoden keväällä, jouduttiin monessa taloudessa niin sanotusti neljän seinän sisälle. Turvavälit toisiin ihmisiin tuli pitää, kauppakeskuksissa liikkuminen vähentää minimiin, suosia mahdollisuuksien mukaan etätöitä ja monet koulut siirrettiin etäopetukseen. Kevään aikana monessa perheessä huomattiin oman kodin tilojen tärkeys ja miten hienolta tuntuisi, jos välillä voisi etätöitä – ja koulua käydä myös mökiltä käsin. Rajojen sulkeminen vauhditti myös mökkikauppaa ja vuokrausta, kun ulkomaanmatkan sijaan loma kohdistui kotimaahan. Viime vuonna mökkikauppa kasvoi hurjat 40 % edelliseen vuoteen verraten. Selvitimme, miltä mökkikauppa näyttää tänä vuonna?

 

Mökkikauppa käy vilkkaana

SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg povaa kevään ja kesän ajalle vilkasta kysyntää mökkien osalta. “Viime vuonna moni mökkiä etsinyt ei löytänyt haluamaansa, joten tänä keväänä ostajia odotetaan olevan liikkeellä paljon”. Markkinaennusteen mukaan odotetaan noin kuuden prosentin kasvua ja alueille, jotka ovat suosittuja mökkikuntia, ennustetaan jopa kymmenen prosentin nousua. Mökkien hintakehityksessä odotetaan jopa 5 % kasvua. Varmaa ennustettu ei kuitenkaan pystytä antamaan, koska mökkikohteiden katsomiseen vaikuttaa varsinkin pääkaupunkiseudun liikkumisrajoitukset sekä yleinen pandemiatilanne.

 

Mökiltä odotetaan samoja ominaisuuksia kuin kodilta

Harva suomalainen enää etsii “mummonmökkiä” ilman mukavuuksia. Mökiltä toivotaan samoja asioita kuin kodilta – juokseva vesi, sähköt ja asianmukaiset kodinkoneet. Ehdottoman tärkeänä pidetään myös vesistön läheisyyttä ja hyviä kulkuyhteyksiä. Viimeisen vuoden aikana tärkeäksi ominaisuudeksi on noussut nettiyhteyden toimivuus. Nyt töitä tehdään mökiltä, niin nettiyhteyden tulee toimia moitteettomasti.

Sijainnin ja vesistön lisäksi kannattaa tutustua tarkemmin myös kyseisen kunnan voimassaolevaan kaavoitukseen sekä mahdollisiin muutoshankkeisiin. Kannattaa myös selvittää, minkä verran tontilla on jäljellä rakennusoikeutta vai onko ollenkaan. Vesijättömaan lunastamista kannattaa myös harkita mökkikauppojen jälkeen ellei sitä ole edellinen omistaja jo tehnyt.

Tietenkin mökkikaupoissa ratkaisevaa on hinta muiden ominaisuuksien lisäksi. Mökkien hintaan vaikuttaa ratkaisevasti sijainti. Monelle hyväksyttävä ajomatka kotoa mökille, on noin tunnin ajomatka. Pitkään mökkien hinnan olivat laskusuunnassa, mutta viimeisen vuoden aikana on nähty selvää kasvua. Kuinka pysyvä tilanne on, sitä on vaikea sanoa.

Kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vastaava rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitokselta kertoo, että ”Ehkä mökkien hintapyynnöt ovat olleet aiemmin liian korkeita, ja mukana on ollut tunnepohjaista hinnoittelua. Nyt mökkien hintataso on laskenut ja se on ruvennut kohtaamaan kysyntää. Voi sanoa, että usean vuoden ajan on ollut ostajan markkinat: hinnat ovat laskeneet ja tarjontaa on suhteellisen runsaasti”.

 

Mökkikauppojen keskimääräiset hinnat vuonna 2020

Mökkejä myytiin lukumäärällisesti mitattuna Suomessa edellisvuoteen verraten tammi-toukokuun aikana 17 prosenttia enemmän. Koko maan mökkikauppojen mediaanihinta oli 100 000 euroa ja eniten mökkikauppoja solmittiin Etelä-Savossa.

Tämän kesän 2021 mökkikauppaa on vaikea vielä näin alkukeväästä ennustaa, mutta merkit viittaisivat siihen, että mökkikaupoissa pysytään melko samalla tasolla kuin vuonna 2020. Viime vuonna monelle heräsi mökkikuume, joka ei välttämättä ole laantunut talven aikana. Kuitenkin elämme edelleen koronarajoitusten varjossa, eikä ulkomaanmatka tänäkään vuonna ole monelle ajankohtainen. Auringonvalon lisääntyessä on huomattavissa vilkkaampaa hakua paikkakunnan lähettyvillä olevista mökeistä.

Alla taulukko viime vuoden tammi-toukokuun 2020 toteutuneista mökkikaupoista yleis -ja ranta-asemakaava-alueella.

MaakuntaMökkikaupat 2020Mökkien keskihinta, euroina
Koko maa743 kpl100 000 €
Ahvenanmaa1 kpl-
Lappi14 kpl62 500 €
Kainuu12 kpl47 000 €
Pohjois-Pohjanmaa39 kpl67 500 €
Keski- Pohjanmaa8 kpl132 000 €
Pohjanmaa18 kpl127 500 €
Etelä-Pohjanmaa7 kpl75 000 €
Keski-Suomi 74 kpl77 000 €
Pohjois-Karjala38 kpl70 000 €
Pohjois-Savo51 kpl62 875 €
Etelä-Savo122 kpl78 500 €
Etelä-Karjala50 kpl104 000 €
Kymenlaakso41 kpl145 000 €
Päijät-Häme24 kpl114 000 €
Pirkanmaa62 kpl120 000 €
Kanta-Häme29 kpl134 000 €
Satakunta 27 kpl135 500 €
Varsinais-Suomi74 kpl154 500 €
Uusimaa52 kpl170 000 €

 

Mökin ostoon kilpailukykyinen mökkilaina

Mökkikaupoille lähtiessä on syytä, miettiä hyvissä ajoin rahoitus mökin ostoon. Fakta on kuitenkin se, että jos halutulta yleis- tai rantakaava alueelta löytyy houkutteleva mökkikohde, se menee nopeasti.

Ole siis etukäteen yhteydessä joko pankkiin tai rahoitusta tarjoavaan yhtiöön. Sovi lainan ottamisesta heti, kun sopiva kohde tulee myyntiin. Sopimuksen pankin tai rahoitusyhtiön kanssa voi solmia jo ennen lainan nostamista, niin kaikki rahoitukseen liittyvä työ on tehty jo hyvissä ajoin. Pankkien kanssa mökkilainan sopiminen saattaa kestää jopa parisen viikkoa. Verkossa toimivien rahoitusyhtiöiden kanssa lainaneuvottelut onnistuu muutaman päivän aikana.

Me Varmalaina palvelussa haluamme omalta osaltamme olla auttamassa sopivan mökkilainan löytämisessä. Kun jätät lainahakemuksen huolellisesti täytettynä palveluumme, kilpailutamme lainahakemuksesi noin 25 eri pankin ja rahoitusyhtiön kesken.

Pyydä maksuttomat lainatarjoukset jo tänään, niin mökin ostoon tarvittavat laina voi olla käytössäsi jo huomenna.

Lainahakemuksen täyttäminen tai tarjousten vastaanottaminen ei sido sinua mihinkään. Hyväksyt lainan, jos se on sellainen mitä etsit. Lainasopimuksen solmit yhdessä valitsemasi lainantarjoajan kanssa.

 

Lähteet:

Maanmittauslaitos

STT Info

Mökkilaina – lainaa mökin ostoon tai remontoimiseen

VarmaLaina.fi