Lainan takaajan oikeudet ja velvollisuudet

 

lainaa ilman vakuuksia

Lainaa voi hakea ilman takaajia tai vakuuksia sekä rinnakkaishakijan kanssa.

Mitä tarkoitetaan lainan henkilötakauksella ja mitä hyötyä toisesta yhteisvastuullisesta hakijasta on?

 

Mitä tarkoitetaan lainan takauksella?

Lainan takaus voi olla henkilö- tai oma takaus. Takaajana voi olla myös esimerkiksi opintolainassa valtio.

Jos puhutaan henkilötakauksesta, tarkoitetaan silloin, että lainan hakijan lisäksi lainaa on takaamassa toinen yhteisvastuullinen henkilö. Molempien maksukyky tulee olla hyvä ja luottotiedot kunnossa. Henkilötakauksessa toinen osapuoli on yhtä lailla vastuussa lainan takaisinmaksusta lainanmyöntäjälle, jos lainanottaja ei syystä tai toisesta pysty maksamaan lainaansa sovitusti.

Jos lainanottaja on henkilökohtaisesti itse vastuussa lainastaan, ei henkilötakausta tarvita. Henkilötakausta ei välttämättä tarvita ollenkaan, jos lainanottajalla on itsellään sen verran varallisuutta, jotta ne toimivat lainan vakuutena.

Pankit ja rahoitusyhtiöt myöntävät lainaa ilman vakuuksia tai henkilötakausta. Pankki voi kuitenkin vaatia lainaan vakuuden tai takauksen, jos lainanhakijan maksukyky ei yksin riitä.

 

Kannattaako lainaan ottaa henkilötakaus?

Lainaan kannattaa ottaa henkilötakaus, jos sellainen lähipiiristä löytyy. Usein henkilötakaajana toimii henkilö, joka tuntee lainanottajan hyvin ja luottaa häneen laina-asioiden hoitamisessa. Henkilötakaaja voi olla mm. avo- tai aviopuoliso, sukulainen tai ystävä. Kun lainalla on kaksi yhteisvastuullista lainanhakijaa pienenee lainanmyöntäjän luottotappioriski. Usein kaksi hakijaa saa lainaa paremmilla lainaehdoilla, suuremman lainasumman.

Takaajan tulee aina käyttää omaa harkintaa. Lainan takaukseen liittyy aina riski, joka on syytä tiedostaa. Monessa tapauksessa lainan maksuvaikeudet ovat myös rikkoneet sukulaisten ja ystävien välejä, kun takaaja on joutunut maksamaan lainan lyhennyksiä.

Lainaa saa myös ilman takausta tai vakuuksia. VarmaLaina.fi sivustolla on esiteltynä useita pankkeja ja rahoitusyhtiöitä, jotka myöntävät lainaa jopa 60.000 euroa ilman henkilötakausta.

 

Mikä vastuu rinnakkaishakijalla on lainan takaisinmaksusta?

Kun takaajaksi on ryhtynyt, kannattaa henkilötakaajan muistaa, että hän on vastuussa lainan takaisinmaksusta siinä missä lainanottajakin. Toki lainan lyhennykset hoitaa aina lainansaaja, mutta jos lainan takaisinmaksun kanssa tulee ongelmia, voidaan lyhennyserät periä takaajalta.

Takaajalla on oikeus aina tietää minkä suuruisesta velkasummasta hän ottaa vastuun, ja kohdistuuko lainaan muita panttauksia. Takaajalla on myös oikeus tietää millainen maksukyky lainanottajalla on.

 

Mitä, jos lähipiiristä ei löydy sopivaa henkilötakaajaa?

Ei hätää. Lainan ottaminen ei nykyään jää siitä kiinni, vaikka lähipiirissä ei löytyisi sopivaa takaajaa. Osa lainanhakijoista eivät edes halua ottaa lainaan henkilötakausta, koska haluavat pitää lainan ottamisen omana tietonaan. Moni pitää vakuudettomassa lainassa hyvänä ominaisuutena myös sitä, että lainan saa nopeasti käyttöön, kun takaajan tietoja ei tarvitse tarkistella.

Lainamarkkinoilta löytyy hyvin kohtuullisella lainakorolla olevia lainoja, joissa lainan myöntämisen perusteena ei ole henkilötakaus tai muu vakuus.

Tutustu tarkemmin vakuudettomiin kulutusluottoihin ja hae lainaa ilman vakuuksia tai takausta.

VarmaLaina.fi
Logo