Lainaa yhteishakijan kanssa – mitä tarkoittaa rinnakkaishakija?

Yhteisvastuullinen hakija

Kun lainalla on kaksi yhteisvastuullista lainanhakijaa eli rinnakkaishakijaa luottaa lainanmyöntäjä paremmin kahden henkilön takaisinmaksukykyyn kuin vain yhden. Rinnakkaishakija antaa turvaa molemmille osapuolille ja näin ollen lainaa voidaan myöntää varmemmin ja paremmilla lainaehdoilla. Lainaa yhteishakijan kanssa voidaan myös myöntää suurempi summa kuin yksin haettaessa. 

 

Lainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa

Lainaa kannattaa hakea aina yhdessä rinnakkaishakijan kanssa, jos se vain on mahdollista. Monet lainantarjoajat myöntävät lainaa ilman vakuuksia tai henkilötakausta, mutta yhteisvastuullisen lainanhakijan mukaan ottaminen ei ole missään nimessä poissuljettu vaihtoehto – päinvastoin. Kun lainaa haetaan rinnakkaishakijan kanssa puolittuu lainantarjoajan luottotappioriski ja näin ollen pankki tai rahoituslaitos voi myöntää taloudellisesta näkökulmasta pienemmällä riskillä hakijalle lainaa.

Rinnakkaishakija on yhtälailla vastuussa lainan takaisinmaksusta kuin toinenkin hakija. Velka on näin ollen molempien yhteinen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaksi hakijaa ovat yhdessä tasavertaisia maksamaan lainaa takaisin sopimuksen mukaisesti sekä molemmilla on oikeus lainan käyttämiseen. Usein lainaa haetaan yhdessä puolison kanssa, joka asuu samassa taloudessa lainanhakijan kanssa. Lainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa voi hakea pankista tai lainanvälityspalvelusta. Lainatuote on tyypillisesti asuntolaina, pankkilaina tai kulutusluotto.

Rinnakkaishakija vastaa lainan takaisinmaksusta yhteisvastuullisesti päähakijan kanssa. Kun lainalla on kaksi yhteisvastuullista lainanhakijaa laskee tämä luotottajan riskitasoa ja näin ollen lainaa voidaan myöntää paremmilla lainaehdoilla ja alhaisemmalla korolla. 

Yhteisvastuullisen hakijan kanssa haetun lainan hyödyt:

Selvitä, minkä verran hyödyt, kun haet lainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Täytä VarmaLainan etusivulla oleva lainahakemus yhteisvastuullisen hakijan kanssa jo tänään niin näet nopeasti, millaiset lainatarjoukset saat kun hakijoita on kaksi.

Hyvin usein lainatarjoukset ovat parempia kuin yksin lainaa haettaessa, koska lainanmyöntäjälle on taloudellisesti järkevämpää lainata rahaa henkilöille, jotka ovat yhteisvastuussa lainasta.

Rinnakkaishakijan kanssa lainaa saa:

  • alhaisemmalla korkotasolla
  • paremmilla lainaehdoilla
  • pidemmällä maksuajalla
  • enemmän kuin yksin haettaessa

 

Rinnakkaishakijan tiedot tarkistetaan lainanhaun yhteydessä

Kun lainaa haetaan yhdessä toisen henkilön kanssa täytyy molempien täyttää lainantarjoajien lainanhakukriteerit.

Kummallakin hakijalla tulee olla puhtaat luottotiedot, mikä tarkoittaa ettei tiedoista saa löytyä maksuhäiriömerkintöjä. Lisäksi hakijoilla tulee olla riittävät tulot eli maksuvalmiutta sekä vähintään 18 vuoden ikä. Rinnakkaishakijan ei kuitenkaan tarvitse asua samassa osoitteessa päähakijan kanssa tai olla perheenjäsen.

 

Miten yhteislainaa haetaan?

Usein pariskunnalle on luontevaa hakea lainaa yhdessä, mutta rinnakkaishakijan ei tarvitse olla puoliso. Hakija voi yhtälailla olla ystävä, sukulainen tai joku muu täysi-ikäinen henkilö.

Ennen lainan hakemista tulee molempien hakijoiden olla yhtä mieltä siitä, paljonko lainaa haetaan ja tiedostaa takaajan oikeudet sekä velvollisuudet.  Päätökseen tyypillisesti vaikuttaa harkinnassa oleva ostettava kohde, joka voi olla esimeriksi asunto, auto tai jokin muu suurempi hankinta. Lähes aina asunnon oston yhteydessä pariskunnasta molemmat ovat yhteisvastuussa lainasta.

Lainahakemuksen täyttäminen yhteishakijan kanssa nettihakemuksella kannattaa tehdä niin, että molemmat osapuolet ovat laitteen ääressä. Lainahakemuksessa kysytään ensin päähakijan tiedot ja kun hakemusta täytetään eteenpäin kysytään yhteishakijan tiedot. Kaikki hakemuksen kohdat tulee täyttää huolellisesti, jotta hakemus etenee käsittelyvaiheeseen.

Lainahakemuksen täyttämisen ja lähettämisen jälkeen hakemus välitetään VarmaLainan kautta useille lainantarjoajille kilpailutettavaksi. Hakemuksen lähettämisen jälkeen molempien hakijoiden luottotiedot tarkistetaan ja yhteistä lainaa voidaan myöntää vain, jos molempien luottotiedot ovat kunnossa.

Lainatarjoukset ovat katsottavissa jo saman päivän aikana hakemuksen täyttämisestä, joten pääsette nopeasti rinnakkaishakijan kanssa vertailemaan lainatarjouksia.

Lainan hakeminen tai kilpailuttaminen ei sido sinua tai yhteisvastuullista hakijaa mihinkään, vaan saatte yhdessä tehdä päätöksen lainan ottamisesta. Lainavertailussa kannattaa kiinnittää huomiota lainatuotteeseen, laina-aikaan sekä lainan todelliseen vuosikorkoon. Molempien lainanhakijoiden tulee hyväksyä lainatarjous ja allekirjoittaa lainasopimus.

Tavoitat meidät yhdellä hakemuksella:

Tavoitat meidät yhdellä hakemuksella

Lainaa ilman rinnakkaishakijaa

Jokaisella ei ole mahdollisuutta saada lainalle yhteisvastuullista henkilöä ja osa lainanhakijoista ei edes halua jakaa vastuuta lainasta toisen henkilön kanssa. Lainanhakuprosessi on myös nopeampi, kun hakijoita on yksi. Kun lainaa haetaan rinnakkaishakijan kanssa, tarkistetaan molempien tiedot, mikä osaltaan vie hiukan kauemman aikaa.

Jokainen pankki ja rahoitusyhtiö katsoo lainanhakua aina kokonaisuutena ja yksilöllisesti, joten vaikka lainalla ei olisi kahta yhteisvastuullista hakijaa ei se missään nimessä tarkoita, että lainatarjoukset olisivat huonoja. Lainaa voi hakea ilman yhteishakijaa. Jos lainanhakija on hoitanut raha-asiansa hyvin ja hänellä on säännölliset tulot, voidaan lainaa myöntää edullisella lainakorolla ilman takausta.

Yhdessä lainaaminen on harvinaisempaa kuin yksin lainaaminen varsinkin kulutusluottojen, pikavipin sekä joustoluoton kohdalla. Suurempi asuntolaina haetaan lähes poikkeuksetta toisen yhteisvastuullisen hakijan kanssa.

VarmaLaina.fi
Logo