Lainan ennenaikainen takaisinmaksu

Artikkelin on kirjoittanut Emma Johansson


lainan ennenaikainen maksaminenLuottoehdoissa ei aina mainita, että lainan voi maksaa ennakoitua nopeammin – mitä hyötyä lainan ennenaikaisesta maksamisesta on kuluttajalle?

Lainan maksaminen on kuitenkin mahdollista hoitaa kokonaan tai osittain ennen lainan erääntymistä. Lainan ennenaikaisesta maksamisesta ei lainanmyöntäjän saa periä ylimääräisiä kustannuksia, mutta luotonmyöntäjällä on oikeus periä sopimuksessa esitetyt lainan perustamiseen liittyvät todelliset kulut (kkv.fi). Lainan maksaminen ennenaikaisesti kuuluu kuluttajan oikeuksiin. Kerromme seuraavaksi mitä hyötyä lainan ennenaikaisesta takaisinmaksamisesta on lainanottajalle ja millä tavoin laina kannattaa mahdollisesti maksaa ennenaikaisesti takaisin?

 

Lainan ennenaikainen takaisinmaksaminen

Lähestulkoon jokaisella täysi-ikäisellä suomalaisella on jossain elämävaiheessa lainaa jonkin verran. Lainan tai pikavipin ottamisessa ei ole mitään väärää ja harva pystyy tekemään elämässään suurempia hankintoja muulla kuin velkarahalla. Suurimmat hankinnat elämän aikana kohdistuvat asunnon, auton, kesämökin tai esimerkiksi veneen hankintaan. Muita suuria menoeriä ovat häät, lomamatkat tai suuremmat kodin remontit. Laina-ajat vaihtelevat haetun lainasumman mukaan. Keskimäärin lainan takaisinmaksu suuremmissa vakuudettomissa kulutusluotoissa on 5 – 10 vuotta ja asuntolainoissa noin 15 – 25 vuotta.

Kun lainan ottamiseen päädytään suunnitellaan alkuun, kuinka paljon otetaan lainaa ja millainen olisi sopiva laina-aika? Nämä seikat yhdessä lainan kulujen ja koron kanssa muodostavan lainan kuukausierän sekä määrittävät lainan takaisinmaksettavan kokonaiskustannuksen. Lainalaskurin avulla lainanhakija voi alkuun itse laskea miten lainasumma ja maksuaika vaikuttaa lainan lyhennyserään sekä kokonaiskustannuksiin, mutta tarkan arvion hakija saa lainan kuluista ja korosta pyytämällä maksuttomat lainatarjoukset.

Lainasopimuksessa määritelty laina-aika ei kuitenkaan ole niin sanotusti kiveen hakattu, vaan lainanottajalla on täysi oikeus tarvittaessa maksaa laina ennakoitua nopeammin pois kokonaan tai osittain. Kuluttajalla on kaksi tapaa maksaa lainaa takaisin ennenaikaisesti.

1.Kuluttaja voi maksaa lainaa takaisin kuukausierää suuremman summan. 

Jos esimerkiksi lainan kuukausierä on 180 euroa, luotonottaja voi maksaa lainaa takaisin ennenaikaisesti esim. 200 euroa tai kuluttaja voi maksaa kyseisen 180 euron kuukausierän sovittuna eräpäivänä ja myöhemmin kuukauden aikana tehdä pienemmän, ylimääräisen lyhennyksen. Ylimääräisiä lyhennyksiä voi tehdä joka kuukausi haluamansa summan verran tai silloin kun taloudellinen tilanne sen sallii. Pienemmistä ennenaikaisista lyhennyksistä ei tarvitse erikseen ilmoittaa lainanantajalle.

2.Lainanottaja voi maksaa koko lainasumman takaisin ennenaikaisesti.

Lainanottajalla on oikeus maksaa otettu laina kokonaisuudessaan takaisin ennen lainan erääntymistä. Ennen lainan pois maksamista kuluttajan tulee kuitenkin pyytää lainanmyöntäjältä maksupäivän tarkka avoinna oleva velkasumma.

 

Mitä hyötyä lainan ennenaikaisesta maksamisesta on?

Lainan ennenaikainen maksaminen säästää kuluttajaa maksamasta lainasta korot ja kulut, jotka olisivat kohdistuneet koko lainaan jos hän olisi jatkanut lainan maksamista vielä kuukausien tai vuosien ajan. Mitä nopeammin lainan pystyy maksamaan takaisin sitä vähemmän siihen kohdistuu korko – ja kulumaksuja.

Lainasta kannattaa aina tarpeen tullen maksaa edes vähän kuukausierää suurempi lyhennyserä pois. Pienetkin ylimääräiset lyhennyserät auttavat säästämään lainakustannuksissa pidemmän päälle.

 

Vanhojen lainojen uudelleenjärjestely auttaa selkeyttämään taloutta

Lainanottajalla voi olla ennestään jo muutama laina maksamatta. Tässä tapauksessa on hyvä ennen lyhennyserien korottamista yhdistää lainat yhteen selkeämpään kokonaisuuteen. Kun lainat lainat yhdistää, on yhden lainan hallinta ja seuraaminen helpompaa.

Lainojen yhdistäminen auttaa jo itsessään pienentämään kulu -ja korkomaksuja, kun lainanottaja pääsee eroon monen lainan aiheuttamista päällekkäisistä lainanhoitokustannuksista. Lainojen yhdistäminen onnistuu Varmalaina.fi kautta. Hakijan tulee täyttää etusivun maksuton lainahakemus. Sen jälkeen hakemus välitetään kilpailutettavaksi yli 30 pankille ja rahoitusyhtiölle, jotka ovat valmiita auttamaan lainojen yhdistämisessä.

 

Luotonantajan oikeudet

Lainanmyöntäjällä on oikeus periä korvausta lainan ennenaikaisesta maksamisesta, jos lainaan on luottosopimuksen yhteydessä sovittu kiinteä lainakorko. Yleensä asuntolainoissa voi olla tällainen kiinteä korko, mutta kulutusluotoissa tai joustoluotossa tällaista kiinteäkorkoista sopimusta harvoin tehdään.

Emma Johansson

Artikkelin on kirjoittanut

Emma Johansson

Sisällöntuottaja

Emma on työskennellyt VarmaLaina.fi palvelun sisällöntuottajana jo usean vuoden ajan.

Aikaisemmin Emma on työskennellyt pankissa rahoituksen puolella, joten hänellä on paljon tietoa erilaisista rahoitukseen liittyvistä asioista. VarmaLaina.fi palvelussa Emma hoitaa sisällöntuottamisen lisäksi myös asiakaspalvelutehtäviä.

Emmalla on akateeminen koulutus ja hän on aina ollut kiinnostunut taloudesta ja siitä, miten nykyteknologian avulla voidaan auttaa ihmisiä tekemään taloudellisesti viisaampia ratkaisuja. Mielenkiinnon kohteena on myös tuotteiden ja palveluiden hintaseuranta, sekä säästäminen. Emman tekemiä blogitekstejä on julkaistu lukuisissa sanomalehdissä ja verkkosivustoilla kuten Ylellä, Taloussanomissa, Helsingin sanomissa ja Kauppalehdessä.

Ota yhteyttä:

Sähköposti: toimitus(at)varmalaina.fi

VarmaLaina.fi