Voiko eläkeläinen saada lainaa?

lainaa eläkeläiselle

Moni eläkeläinen mieltää, että lainat tulisi olla maksettuna ennen eläkeikää. Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista eikä pakollista. Eläkeikä ei ole rajapyykki tai este lainan ottamiselle. Eläkeiässä vastaan voi tulla suuriakin elämänmuutoksia, jotka vaativat rahoitusta. 

Eläkeläisen uudet asumisjärjestelyt

Eläkkeelle siirtymisen jälkeen tai jo sitä ennen moni miettii oman kodin myymistä, joka on liian suuri, työläs hoidettava tai epäkäytännöllinen ikääntyvälle. Kodin muutokset vaatisivat remontoimista, jonka aikana asuminen talossa samanaikaisesti olisi haastavaa. Tällöin on aika pohtia, onko omakotitalossa asuminen enää järkevää vai olisiko aika muuttaa asumaan esimerkiksi rivi- tai kerrostaloon. Oma nykyinen koti saattaa olla myös kaukana keskustasta, jolloin kauppa-asioinnit ja muiden asioiden hoitamiset vievät aikaa. Jos myöhemmin autosta täytyy vielä luopua, on asiointi vielä haastavampaa. Uusien asumisjärjestelyjen miettiminen on monelle eläkeläiselle tuttua. Päätöksiä ei tarvitse tehdä heti, mutta on hyvä antaa itselle lupa pohtia myös muuttoa.

Jos muuttoon päädytään, seuraavaksi täytyy miettiä, onko edessä uuden asunnon osto vai asunnon vuokraaminen? Samaan aikaan täytyy myös aloittaa oman kodin myyminen. Sopivan asunnon löytymisen jälkeen kannattaa usein tilaisuuteen tarttua, koska itselle mieluisia asuntoja voi olla harvassa. Vanhasta asunnosta ei kuitenkaan välttämättä saa sellaista myyntihintaa, jolla voisi kokonaan maksaa uuden asunnon keskustan välittömästä läheisyydestä. Näitä asioita miettiessä on hyvä muistaa, että eläkeläinen voi saada lainaa asunnon ostamiseen.

Usein eläkeläisillä on jo aikaisemmat velat maksettuna ja heillä on vakaa maksukyky. Eläketulot ovat säännölliset ja eikä elämässä ole suurempia menoeriä. Moni pankki myöntää lainaa eläkeläiselle, jos tulot ovat riittävät ja lainasumma kohtuullinen.

 

Lainaa eläkeläiselle voidaan myöntää, jos tulot ovat säännölliset ja riittävät

Pankkeja kiinnostavat ikää enemmän henkilön nettotulot eli mitä rahaa jää käteen verojen jälkeen. Jos eläketulot ovat hyvin pienet ja eläminen eläkkeen varassa on jo ennen lainan ottamista tiukkaa, on selvää ettei pankki voi myöntää lainaa eläkeläiselle.

Lainanhakukriteereissä pätee samat asiat kuin työikäisilläkin; lainanhakijalla tulee olla säännölliset tulot ja tiedoissa ei saa olla maksuhäiriömerkintöjä. Lainan myöntämiseen vaikuttaa myös muu varallisuus, jota vanhemmalla henkilöllä voi olla nuorempaa enemmän. Kuten esimerkiksi perinnöksi saatu kesämökki, metsäpalstaa, säästöjä tai sijoituksia.

Eläkeläiselle myönnettävä lainan määrä riippuu hyvin paljon haettavasta lainasummasta sekä laina-ajasta. Luonnollisesti iäkkäämmälle henkilölle ei voida myöntää lainaa pitkällä maksuajalla. Kun lainasumma suhteutetaan laina-aikaan ei lainan hoitamiseen suosituksen mukaan saisi mennä tuloista kuin noin 30 – 40 prosenttia nettotuloista.

Ennen lainan hakemista onkin hyvä tutustua lainalaskurin käyttöön. Lainalaskurin avulla pystyy laskemaan suuntaa antavan arvion lainan kokonaiskustannuksista ja lainan kuukausierästä kuukautta kohden asettamalleen laina-ajalle.

 

Kulutusluotto eläkeläiselle

Eläkeläinen ei aina tarvitse asuntolainaa, vaan tarvetta voi olla pienemmälle kertaluontoisesti tilille maksettavalle kulutusluotolle, johon ei tarvitse hankkia takaajia tai vakuuksia. Eläkeläinen voi tähän tarkoitukseen hakea netistä vakuudetonta kulutusluottoa. Lainapalveluiden hakuvaatimukset vaihtelevat, mutta tyypillisesti lainaa eläkeläiselle myönnetään 100 eurosta jopa 60 000 euroon saakka, jos henkilöllä on puhtaat luottotiedot sekä säännölliset palkka- tai eläketulot. Alin vaatimus ikärajalle on 18 vuotta ja ylin ikäraja vaihtelee 60 vuodesta 75 ikävuoteen.

 

Eläkeläiset hakevat lainaa hyvin monenlaiseen tarkoitukseen

Eläkeläisten lainatarpeet ovat hyvin samantyyppisiä kuin työikäisten. Lainaa haetaan muun muassa lomamatkaan, auton ostoon, taloyhtiön remonttia varten tai oman asunnon kunnostamiseen. Lainalle voi olla myös tarvetta, jos lääke- tai sairaalakulut kasvavat liian korkeiksi tai elämässä tapahtuu jokin yllättävä tilanne johon ei ole osannut rahallisesti varautua.

 

Sopiva laina kilpailuttamisen kautta

Kun sopivaa lainaa lähtee etsimään saattaa eteen tulla positiivinen ongelma. Lainantarjoajia ja erilaisia lainatuotteita on verkossa useita kymmeniä. Mistä tietää, mikä laina kannattaa ottaa? Ja onko laina hinnoittelultaan edullinen?

Asiaa ei voi tietää eikä ratkaista muuta kuin kilpailuttamalla lainan mahdollisimman monen eri lainantarjoajan avulla. Tähän tarkoitukseen Varmalaina on erinomainen palvelu. Palvelumme kilpailuttaa lainan hetkessä yli 25 pankin ja rahoitusyhtiön välillä ja varmat lainatarjoukset saa nopeasti vertailtavaksi.

Kun sopiva laina löytyy allekirjoitat lainasopimuksen lainantarjoajan kanssa. Ellet löydä kilpailuttamisen kautta sopivaa lainaa, sinulla on täysi oikeus hylätä kaikki tulleet lainatarjoukset.

Lainatarjousten vastaanottaminen ja lainatarjouksiin tutustuminen on Varmalainassa aina maksutonta eikä sido mihinkään.

 

Eläkeläisen kannattaa yhdistää lainat

Jos eläkeläisellä on maksettavanaan kaksi tai useampi laina, kannattaa harkita lainojen yhdistämistä. Eläketulot ovat usein palkkatuloja pienemmät, joten eläkkeestä voi olla haastavaa maksaa monen lainan lyhennyksiä. Kun lainat yhdistää yhteen pääsee eroon monen lainan aiheuttamista päällekkäisistä lainanhoitokustannuksista. Näin pystyy pienellä vaivalla pienentämään useammasta lainasta kertyneitä kustannuksia ja rahaa jää enemmän elämiseen tai ylijäävän osan voi käyttää lainan nopeampaan pois maksamiseen.

VarmaLaina.fi
Logo