Kannattaako lainan ottaminen?

Lainaaminen

Lainan ottaminen on monelle hyvin henkilökohtainen asia ja päätökseen ottaa lainaa vaikuttaa monet tekijät. Ennen lainan ottamista kannattaa kuitenkin vertailla lainat tarkemmin ja miettiä, millainen laina olisi omaan tilanteeseen parhaiten sopiva. 

 

Lainaa harkitusti – vertaa lainat ennen päätöstä

Omat tulot eivät aina yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Toisinaan arkeen kaipaa hieman lomailua tai uusia hankintoja. Myös yllättävät tilanteen kuten pesukoneen tai auton hajoaminen voivat laittaa taloudellisen tilanteen ylösalaisin. Osa voi kokea kulutusluoton ottamisen lomamatkaa varten huonona ajatuksena, mutta toiselle kerran vuodessa lainarahalla tehty matka voi olla panostus omaan hyvinvointiin. Ellei lainaa ottaisi lomaa varten, ei matkaa voisi kenties koskaan toteuttaa pienestä palkastaan, joka hupenee kuukauden aikana pakollisiin maksuihin. Loman jälkeen lainaa pystyy maksamaan kuukausierän verran jopa vuodenkin ajan.

Esimerkiksi ottamalla lainaa 1000 euroa on lainan kuukausierä vuoden maksuajalla laskettuna 86 euroa, jonka pystyy paremmin maksamaan pienemmästä palkasta kuin, jos vaihtoehtona on maksaa koko 1000 euroa kuukausituloistaan.

Perinteisesti lainan ottaminen on ajankohtaista, kun edessä on jonkin suuremman hankinnan rahoittaminen, kuten kesämökin, asunnon tai auton ostaminen, mutta pientä lainaa haetaan myös nykyään melko paljon. Pieni laina eli pikavippi tunnetaan monesti nopeana lainana, joka voidaan maksaa tilille heti. Tyypillisesti pieni laina haetaankin siinä tapauksessa, kun tarvitaan lainaa heti käyttöön. Tavallisesti tällainen tilanne tulee vastaan, kun epähuomiossa jokin lasku on päässyt erääntymään tai kodinkone hajoaa kesken ruuhkavuosien.

Valitettavan usein vain moni lainanhakijoista unohtaa lainavertailun kokonaan lainanhaun yhteydessä, vaikka se nykyteknologian kehittymisen myötä olisi hyvinkin yksinkertaista. Digitaaliset palvelualustat sekä läpinäkyvä lainojen hinnoittelu ovat tehneet lainavertailusta ja lainan kilpailuttamisesta helppoa, mutta siitä huolimatta tämä tahtoo unohtua varsinkin pienempien lainojen kohdalla.

 

Kannattaako lainan ottaminen? – tiedät vastauksen, kun kilpailutat lainan

On vaikea yksiselitteisesti sanoa, kannattaako lainan ottaminen. Hyvin paljon päätökseen vaikuttaa, millaisilla lainaehdoilla saat lainaa ja mikä on lainan korko? Nämä kyseiset tekijät pystyy selvittämään nopeasti kilpailuttamalla lainan ja tekemällä tarkemman lainavertailun.

Lainan kilpailuttaminen on VarmaLaina-palvelussa nopea toimenpide. Täytät vain maksuttoman lainahakemuksen ja laina välitetään lainavertailupalvelun kautta kilpailutettavaksi pankeille ja rahoituslaitoksille. Kilpailutuksessa on mukana useita tunnettuja pankkeja sekä rahoituslaitoksia, joista jokainen myöntää lainaa ilman vakuuksia tai henkilötakausta.

Kun olet kilpailuttanut lainan saat lainatarjoukset vertailtavaksesi jo saman päivän aikana hakemuksen jättämisestä. Näet lainatarjouksista lainasummat, maksuajat ja lainojen todelliset vuosikorot. Kun vertaat lainoja, kiinnitä huomiota lainan vuosikorkoon. Tämä auttaa hahmottamaan, mikä lainatarjouksista on edullisin. Lainan todellinen vuosikorko sisältää lainan kaikki kulut ja koron, joten sinun ei tarvitse vertailla erikseen lainojen avausmaksuja, nimelliskorkoa tai muita kuluja – riittää kun vertaat lainan todellista vuosikorkoa.

Esimerkiksi 1. Alustava lainatarjous: Sinulle myönnetään lainaa 10 000 euroa, 5 vuoden takaisinmaksuajalla, tilinhoitomaksu 5 €, avausmaksu 0 €, takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lainan todellinen vuosikorko 6,26 %.

Esimerkiksi 2. Alustava lainatarjous: Sinulle voidaan myöntää lainaa 10 000 euroa, laina-aika 5 vuotta, nimelliskorko 8,9 %, lainan avausmaksu 6 €, tilinhoitokulut 3 €, takaisinmaksettava summa on tällöin 12 611,91€ eli 210,20 euroa kuukaudessa. Lainan todellinen vuosikorko on 9,96 %.

Vertailemalla lainatarjouksia näet nopeasti, millä korolla ja kuluilla lainatarjoajat voivat sinulle lainaa myöntää. Näet myös lainan kuukausierän, jonka perusteella voit arvioida onko sinulla tarpeeksi maksukykyä lainan takaisinmaksamiseen.

Tavoitat meidät yhdellä hakemuksella:

Tavoitat meidät yhdellä hakemuksella

 

Lainalaskuri auttaa hahmottamaan, minkä verran lainaa kannattaa ottaa

Jos lainatarjouksen jättäminen alkuun jännittää, voit ennen lainahakemuksen täyttämistä laskea lainalaskurin avulla, miten valittu lainasumma ja laina-aika vaikuttaa muun muassa lainan kuukausierään. Arviolaskelman perusteella on helpompi lähteä hakemaan lainaa.

Muista kuitenkin, että lainalaskurin laskelma on aina suuntaa antava. Henkilökohtaisessa lainatarjouksessa lainan korko ja kuukausierä voivat olla hieman pienemmät tai suuremmat.

Lainalaskuri ei ota laskelmissa huomioon hakijan tuloja, nykyistä velkaa tai rinnakkaishakijaa, tästä syystä pankin tai rahalaitoksen lainatarjous voi poiketa lainalaskurin arviosta.

 

Lainaa yhteishakijan kanssa

Mikään ei kuitenkaan estä hakemasta lainaa yhteishakijan kanssa, jos takaaja lähipiiristä löytyy. Kun lainalla on kaksi yhteisvastuullista lainanhakijaa voi lainantarjoaja luottaa paremmin kahden henkilön takaisinmaksukykyyn. Usein kun lainaa haetaan yhdessä toisen henkilön kanssa ovat lainasummatkin suurempia. Esimerkiksi lainaa 30 000 euroa on helpompi saada rinnakkaishakijan kanssa kuin yksin. Myöskin lainaan sidotut reaalivakuudet pienentävät pankin näkökulmasta luottoriskiä.

VarmaLaina.fi
Logo