Tunnista lainan ottamisen riskit

Tunnista lainan ottamisen riskit

 

Lainan ottamisessa on aina omat riskinsä, jotka on hyvä ottaa huomioon lainaa haettaessa

Harvassa ovat ne, jotka pystyvät tekemään suurempia hankintoja ilman, että lainaa tarvitsee ottaa laisinkaan. Yleensä lainan ottaminen tulee ajankohtaiseksi, kun tarvitsee auton, asunnon tai perustaa oman yrityksen. Lainan ottamisessa vastuullisesti ei ole mitään väärää, mutta on hyvä tunnistaa lainan ottamiseen liittyvät riskit, mitkä usein kohdistuvat takaisinmaksamiseen. Jos lainan kuukausittainen takaisinmaksu viivästyy toistuvasti, aiheuttaa se myöhemmin ylivelkaantumista.

 

Tulojen ja menojen laskeminen

Oletko kuinka perillä omasta maksukyvystäsi? Lainan hakemisen yhteydessä pankki ja rahoitusyhtiö varmistaa, että lainanhakijan maksukyky on riittävä. Tämä on hyvä selvittää myös itse etukäteen, jotta tietää millainen maksuvalmius itsellä on kaiken kaikkiaan.

Kirjaa ylös kuukauden aikana menosi, joita ovat muun muassa kaikki laskut, vuokra, yhtiövastike, vakuutukset, sähkö- ja vesimaksu, ruokaostokset, harrastukset ja lasten päivähoitomaksut, jne. Seuraavaksi selvitä tulosi. Tämä muodostuu palkkatulosta, työeläkkeestä ja mahdollisista sosiaalietuuksista. Tarkemmin aiheesta kerrotaan artikkelissa: talouden tasapainottaminen.

Kun vähennät tuloista menot, näet mitä sinulle jää kuukaudessa muihin yllättäviin menoihin tai harkinnassa olevaan lainanlyhennykseen. Onko taloutesi tasapainossa?

Ennen lainan ottamista on hyvä vielä lainalaskurin avulla laskea millainen lainasumma, sopivalla laina-ajalla kannattaa ottaa, jotta lainan kuukausierät pysyvät sopivalla tasolla menoihisi ja tuloihisi nähden. Varmalainan lainalaskurin antama laskelma antaa osviittaa, miten tarvittava lainasumma vaikuttaa kuukausieriin, kuluihin, korkoon ja lainankokonaiskustannuksiin.

 

Riskiä pienentää olemassa oleva varallisuus

Varallisuudella tarkoitetaan, että henkilöllä on omistusoikeus esimerkiksi asunto-osakkeeseen tai kiinteistöön. Osa pankeista saattaa vaatia lainan vakuudeksi henkilön panttaamaan esimerkiksi asunnon tai kiinteistön. Tämä pienentää luotonmyöntäjän riskiä lainan myöntämisessä ja takaisinmaksussa, mutta samalla se myös pienentää lainan ottajan riskiä. Jos ongelmia lainan maksun kanssa ilmenee, voidaan omistusasunto tai kiinteistö myydä, josta saatu osuus lyhentää lainaa. Lainanottaja voi myös itse lyhentää velkojaan myymällä yhtiöosuuksiaan, moottoriajoneuvon tai muun rahallista arvoa olevan omaisuuteensa, jotta lainan takaisinmaksun kanssa ei tulisi suurempia ongelmia ja/tai laina lyhenisi nopeammin.

Ellei varallisuutta ole, voi suuremman lainan ottaminen olla pankin kautta vaikeaa. Usein pankit haluavat riskien pienentämiseksi vakuuden sijaan yhteisvastuullisen lainanhakijan. Kun lainalla on kaksi maksajaa, on lainan takaisinmaksu turvatumpaa.

Tarjolla on myös lainoja, joihin lainanhakija ei tarvitse laisinkaan vakuuksia tai muuta omaisuutta vakuudeksi. Tällaisia lainoja ovat vakuudettomat pikavipit, kulutusluotot sekä joustoluotot. Kyseisissä lainoissa lainan korko on hieman vakuudellista lainaan korkeampi, mutta etuna on ettei lainaa varten tarvitse henkilötakausta tai omaisuutta pantiksi. Kyseisestä lainasta vastaa 100 % lainanottaja itse.

 

Vertaa lainatarjouksia

Kun olet päätynyt hakemaan lainaa, pyydä lainatarjoukset useammasta paikasta. Tässä sinua auttaa Varmalainan selkeä hakemus, joka välittää hakemuksen kilpailutettavaksi yli 30 pankkiin sekä rahalaitokseen. Lainan kulut, korko ja muut ehdot vaihtelevat eri lainantarjoajien välillä.

Kilpailuttamisen myötä saat vertailtavaksi useita lainatarjouksia, joista kannattaa ottaa tarkempaan tarkasteluun lainojen todelliset vuosikorot. Todellinen vuosikorko kertoo mitä kuluja lainaan kohdistuu kaikkiaan. Kun sopiva laina löytyy, voit hyväksyä lainan ja allekirjoittaa sopimuksen pankkitunnuksilla. Lue artikkeli: Lainan todellinen vuosikorko

 

Lue lisää lainanoton riskeistä: Oikeus.fi

sekä artikkeli: Mitkä ovat luotettavan lainapalvelun tunnusmerkit? – Hae lainaa turvallisesti

VarmaLaina.fi