Lainatarjoukset – Mitä tulee ottaa huomioon?

Lainatarjoukset - vertaa ja säästä

Lainojen vertaileminen on oleellinen osa sopivan lainavaihtoehdon löytämistä. Vertailussa tulee ottaa huomioon lainojen luottokustannukset sekä lainaehdot, koska eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden lainatarjouksissa voi olla huomattavia eroja. Näitä asioita usein korostetaan eri tahoilta, mutta mitkä asiat lainanhakijan tulee lainatarjouksissa huomioida?

Luottokustannuksilla tarkoitetaan lainan kulujen yhteismäärää, jotka tulevat lainansaajalle maksettavaksi laina-aikana. Kustannukset muodostuvat lainan korosta, kuluista ja muista maksuista. Yksittäisen koron tai kulun vertaaminen toisen luotontarjoajan esittämään lukemaan saattaa olla hankalaa, koska kustannukset saatetaan lainantarjoajien välillä esittää hieman eri tavoin. Lainatarjouksissa kannattaakin vertailla tarjouksien todellisia vuosikorkoja. Lainan todellinen vuosikorko pitää sisällään kaikki lainan kustannukset yhteensä, joten kyseinen prosenttiluku on hyvä mittari arvioitaessa lainan edullisuutta.

Ettei asia olisi aivan näin yksinkertainen lainatarjouksissa kannattaa vertailla myös, lainan muita ehtoja. Tarjoaako kyseinen pankki tai rahoitusyhtiö sinulle lainaa sen verran mitä tarvitset? Vaatiko lainantarjoaja lainalle vakuuksia tai henkilötakausta? Kuinka pitkän maksuajan saat lainaan? Onko se riittävän pitkä? Miten lainatarjouksessa esitetty lainasumma ja maksuaika vaikuttaa lainan kuukausierään? Onko lainan muut ehdot joustavat (maksu- tai lyhennysvapaat, eräpäivän siirto, lainan korotus yms). Onko lainatuote käyttötarkoitukseesi sopiva?

Ota nämä lainatarjouksissa huomioon:

  • Lainan todelliset kustannukset
  • Tarvitsemasi lainamäärä, maksuaika ja kuukausilyhennys
  • Vertaa eri lainavaihtoehtoja ja lainan käyttötarkoituksia
  • Olisiko sinulla mahdollisuus hakea lainaa yhteisvastuullisen hakijan kanssa?

 

Lainaa ilman henkilötakausta

Lainaa on mahdollista saada ilman vakuuksia tai henkilötakausta, mutta monen pankin näkökulmasta lainalla olisi hyvä olla vakuus tai takaus.

Kun lainaa haetaan ilman vakuuksia, nousee lainantarjoajan luottotappioriski. Jos lainansaaja ei pystykään maksamaan lainaa takaisin sopimuksen mukaisesti aiheutuu tästä myös pankille tappiota. Pienentääkseen tätä riskiä myöntää pankki tai rahoitusyhtiö vakuudettoman lainan hieman korkeammalla korolla kuin vakuudellisen. Tämä ei ole merkittävän suuri ero vakuudelliseen lainaan, mutta jos henkilötakaajan saaminen on mahdollista tämäkin asia kannattaa ottaa huomioon lainaa hakiessa.

Luottokustannusten muodostuminen riippuu myös siis siitä, onko kyseessä vakuudeton laina vai vakuudellinen laina. Vakuudellista lainaa pankki pystyy myöntämään suuremman summan, pidemmällä maksuajalla ja alhaisemmalla korolla.

 

Lainaa sopivalla kuukausierällä

Lainatarjouksiin lainanmyöntäjä on voinut laittaa ehdotuksen toisenlaisesta lainasummasta, mitä alun perin olet hakenut. Tämä johtuu siitä, että lainantarjoaja on arvioinut, että maksukykysi ei ole riittävä hakemaasi lainasummaan nähden, mutta he voivat tarjota sinulle alhaisemman summan lainaa. Sinulle voi tulla myös yllätyksenä, kuinka suuri lainan kuukausierä on hakemassasi lainasummassa valitulla laina-ajalla.

Sinun kannattaakin hyödyntää ennen lainan hakemista sivustomme lainalaskuria. Saat nopeasti vastauksen siihen, minkä suuruinen laina olisi sinulle sopiva.

Syötät vain lainalaskuriin tarvitsemasi lainan määrän ja maksuajan, niin laskin laskee lainalle kuukausierän ja ilmoittaa kyseisen lainan kokonaiskustannukset. Jos tulos ei ole sopiva, voit muuttaa ehtoja. Näin osaat lainahakemukseen laittaa oikeanlaiset luvut, eikä lainatarjoukset pääse yllättämään.

 

Lainatarjoukset usealta lainantarjoajalta

Kun haet lainaa tiedät jo siinä vaiheessa, mihin lainan aiot käyttää. Lainaa tulisi hakea vain tarpeeseen eikä niin sanotusti muuten vain. Olit sitten hankkimassa asuntoa tai autoa tai remontoimassa, kannattaa sinun pyytää palvelumme kautta lainatarjoukset. Voit hakea lainaa 100 eurosta aina 60 000 euroon saakka 1 – 20 vuoden maksuajalla. Kilpailussamme on mukana yli 25 pankkia ja rahoitusyhtiötä, jotka parhaansa mukaan jättävät sinulle henkilökohtaisen lainatarjouksensa.

Yksi täyttämäsi lainahakemus tavoittaa hetkessä yli 25 eri luotontarjoajaa. Jokainen näistä ei välttämättä jätä sinulle omaa lainatarjousta, mutta sinulla on hyvät mahdollisuudet tavoittaa hakemuksen avulla monta pankkia ja rahoituslaitosta. Lopputulos on sama kuin, jos olisit täyttänyt jokaisen lainantarjoajan lainahakemuksen erikseen heidän sivuillaan. Palvelumme kautta säästät huomattavasti aikaasi ja lainan kilpailuttamisen myötä myös huomattavan määrän euroja.

 

Lainan valinta käyttötarkoituksen mukaan

Pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat hyvin monenlaista lainaa. Usein lainan nimi kertoo jo, mihin tarkoitukseen laina on suunniteltu. Autolaina sopii henkilöauton, moottoripyörän tai matkailuauto- tai vaunun ostoon. Remonttilainalla remontoit kotia tai mökkiä pintapuolisesti tai laajemmin. Yleensä kulutustarkoitukseen suunniteltu laina on kulutusluotto, joka maksetaan lainansaajan tilille heti myönteisen lainapäätöksen jälkeen. Jos tarkoitus on hakea lainaa muun muassa lomamatkaan, huonekalujen hankintaan tai muuhun pienempään hankintaan, kannattaa harkita joustoluoton ottamista. Joustoluotto on jatkuva laina, jonka voi nostaa asetetun luottorajan puitteissa joko kerralla tai erissä.

 

Miten hyväksyn lainatarjouksen?

Hyväksyt sen lainatarjouksen, joka sinua miellyttää lainantarjoajan antamien ohjeiden mukaan. Nämä kyllä esitetään lainatarjouksissa hyvin selkeästi.

Kun olet hyväksynyt lainatarjouksen voit allekirjoittaa lainasopimuksen kyseisen pankin kanssa henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi.

Huom. loput lainatarjoukset, mitä et hyväksynyt voit vaan antaa olla. Lainantarjoajille ei tarvitse erikseen ilmoittaa ettet ota heidän tarjoamaa lainaa.

 

Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto – luottosanasto

VarmaLaina.fi
Logo