Pankkien BIC ja SWIFT -koodit

Pankkien BIC ja SWIFT -koodit

Molemmat lyhenteet ovat saattaneet tulla sinua vastaan, mutta asiaa ei sen tarkemmin mieti ennen kuin ulkomaan maksujen yhteydessä sinua pyydetään ilmoittamaan BIC tai SWIFT-koodi. Mistä ihmeestä kyseisen koodin löytää ja mitä koodi tarkoittaa? Yksinkertaisuudessaan koodi on pankin tunnistekoodi ja jokaisella pankilla on oma koodinsa, mistä kerromme artikkelissa tarkemmin.

 

BIC-koodi /tunniste on pankin tunnistetieto, jota käytetään usein IBAN -tilinumeroiden yhteydessä. BIC lyhenne tulee sanoista Bank Identification Code, mikä tarkoittaa pankin tunnistetietoja.

BIC – koodi sisältää joko 8 tai 11 merkkiä, joista neljä ensimmäistä on pankin tunniste (esim. Osuuspankin tunniste= OKOY). Seuraavat kaksi kirjainta ovat maatunnisteita (esim. FI=Finland). Maatunnisteen jälkeen seuraavat kaksi merkkiä kertovat sijainnin (esim. HH = Helsinki). Kahdeksan merkkinen tunniste viittaa aina pankin pääkonttoriin ja jos tunniste sisältää 11 merkkiä, viimeiset kolme merkkiä kertovat konttorin.

SWIFT-koodi /tunniste (lyhenne sanoista Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) on sama kuin BIC-koodi. Eri maissa vain käytetään koodista tai tunnisteesta eri nimikettä. Jos sinulta pyydetään esimerkiksi SWIFT-koodia, käytät silloin BIC-koodia tai toisinpäin.

Yleisimpien pankkien BIC-koodit Suomessa ovat:

PankkiBIC-koodi/ SWIFT-koodi
NordeaNDEAFIHH
AktiaHELSFIHH
HandelsbankenHANDFIHH
OmaSPOMASP
OsuuspankkiOKOFIHH
POP PankkiPOPFFI22
S-PankkiSBANFIHH
Danske BankDABAFIHH
ÅlandsbankenAABAFI22

 

Mihin BIC- koodia tarvitaan?

BIC- koodi tarvitaan aina, kun maksetaan laskuja. Kun maksut tapahtuu Suomen pankkien järjestelmät tunnistavat automaattisesti BIC-koodit IBAN- pankkitilinumeron perusteella. Näin ollen et tarvitse BIC-koodia kotimaan maksuja varten.

Kun maksat ostoja ulkomailla sinun pyydetään ilmoittamaan BIC-koodi/tunniste.

Ulkomaanmaksuihin tarvitaan:

  • saajan tilinumeron tai IBAN-tilinumeron
  • saajan BIC tai SWIFT-koodi
  • saajan osoitetiedot sekä henkilön ja pankin nimi.

Ilmoita aina pankkiyhteystiedoissasi oma IBAN- tilinumerosi sekä BIC-koodi, kun olet vastaanottamassa maksuja ulkomailta.

 

Mikä on IBAN-tilinumero?

Suomessa IBAN tilinumerot alkavat aina tunnisteella FI, mikä on lyhenne sanasta Finland.

IBAN – tilinumeron tarkoitus on edistää ja turvata maksujen maksaminen SEPA-alueella.

IBAN on kansainvälinen tilinumero, mikä Suomessa on 18 merkkiä pitkä sisältäen alussa maatunnisteen FI.

Oman IBAN-tilinumeron löydät verkkopankkiisi tunnistautumalla.

Vahvistamalla oikean BIC-koodin sekä IBAN -tilinumeron, voivat pankit varmistaa maksun tehokkaan reitittämisen vastaanottajan pankkiin.

Lue aiheesta lisää: www.iban.fi

 

Mistä löydän BIC tai SWIFT – koodin tai IBAN- tilinumeron?

IBAN- tilinumeron sekä BIC/SWIFT-koodit löydät pankkisi verkkopankkisivuilta.

VarmaLaina.fi
Logo