Henkilökortti, ajokortti vai passi

passi vai henkilökortti

Hyväksyttäviä asiakirjoja henkilöllisyyden varmentamiseksi ovat voimassa oleva passi tai henkilökortti. Ajokortin käyttäminen henkilöllisyyttä osoittavana asiakirjana ensitunnistamisessa ei ole ollut mahdollista 1.1.2019 lukien tunnistamislakiin tehdyn muutoksen johdosta. Laki edellyttää, että jos henkilö hakee vahvaa sähköistä tunnistusvälinettä, tulee hänen todentaa henkilöllisyys passilla tai henkilökortilla.

Tästä syystä, jos esimerkiksi hakee pankista uudet pankkitunnukset tulee henkilöllisyys todentaa passilla tai henkilökortilla, ajokortti ei enää kelpaa tunnistautumiseen. Velkakirjan allekirjoittamiseen käy edelleen ajokortti. Pankkikonttorin tiskiltä rahannosto onnistuu ajokorttia näyttämällä, jos henkilöllisyys tulee varmentaa. Myös postissa henkilöllisyys varmennetaan jatkossakin ajokortista. Ajokortilla voi todistaa jatkossakin henkilöllisyyden myös vaaleissa.

Lue myös: Lainaa verkkopankkitunnuksilla

 

Henkilökortin hakeminen

Henkilökortin hakeminen onnistuu verkossa tai valitulla poliisiasemalla. Ennen henkilökortin hakemista tulee käydä passikuvassa, mitkä valokuvausliike lähettää sähköisesti suoraan poliisilaitokselle. Jos päätät hakea henkilökortin verkossa, saat viestin tai sähköpostin koska passikuvasi ovat liitettävissä henkilökorttihakemukseen. Kortin haun yhteydessä valitaan noutopaikka. Saat tiedot, kun voit noutaa henkilökorttisi.

Hae henkilökortti täältä: Poliisi.fi/ henkilökortti

Jos hakemuksen noutaminen vaatii asioinnin poliisiasemalla. Ota mukaan passi tai henkilökortti, jos sinulta löytyy sellaiset. Vanhentunutkin henkilökortti kelpaa tässä tapauksessa tunnistautumiseen. Ellei sinulta löydy kumpaakaan, ota mukaan ajokortti tai muu asiakirja, minkä avulla sinut voidaan tunnistaa.

Henkilökortin voit hakea myös lähimmältä poliisilaitokselta, mutta asian käsittely vie enemmän aikaa ja on hieman kalliimpaa kuin verkosta haettaessa.

Käynti poliisilaitoksella vaaditaan jos:

  • aikaisemmasta lupavirkailijan luona käynnistä passia tai henkilökorttia varten on kulunut aikaa yli 6 vuotta
  • olet alle 12 – vuotias
  • nimesi on muuttunut
  • ulkonäkösi on muuttunut sen verran paljon, että virkailijan on vaikea tunnistaa sinua, kun hän vertaa kuvaasi uuden ja vanhan passikuvan välillä.

Henkilökortti on tavallisesti voimassa 5 vuotta.

 

Henkilökortin hinta

Poliisilaitoksen kautta haetun henkilökortin hinta on 55 euroa. Verkon kautta haetun henkilökortin hinta on 49 euroa. Jos hankit samalla passin ja henkilökortin saat alennusta 8 euroa.

Verkossa tekemäsi hakemus maksetaan verkossa. Pankkikorttien lisäksi voit maksaa myös yleisimmillä luottokorteilla. Maksamaton hakemus ei tule vireille eikä lupavirkailija pysty käsittelemään sitä.

 

Henkilökortti vai passi?

Jos matkustelet edes jonkin verran, on järkevämpää hankkia passi. Mutta toki sinulla voi olla molemmatkin. Kun hankit kerralla molemmat saat alennusta korteista yhteensä 8 euroa. Henkilökortti kelpaa matkustusasiakirjana useimpiin maihin, mutta ei yhtä kattavasti kuin passi. Henkilökortilla voit matkustaa muun muassa seuraaviin maihin: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tšekki ja Unkari.

Lähde: finlex.fi henkilökorttilaki

VarmaLaina.fi
Logo