Öljylämmityksestä luopuminen

öljylämmityksestä luopuminen

Öljylämmityksestä luopuminen on osa Suomen ilmastotavoitteita. Hallitusohjelman mukaisesti julkisissa kiinteistöissä öljylämmityksestä tulisi luopua vuoden 2024 loppuun mennessä. Omakotitaloasujille sekä muille kiinteistöille öljylämmityksestä luopumiseen annetaan aikaa 2030 – luvun alkuun. Öljylämmityksen vaihtamisella toisenlaiseen lämmitysmuotoon kannustetaan avustuksella, jonka voi hakea Aluehallinnolta. 

 

Kenelle avustus voidaan myöntää?

Öljylämmityksestä luopumiseen tarkoitettu avustus voidaan myöntää ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille, millä tarkoitetaan omakotitalossa tai paritalossa asuvia henkilöitä. Vapaa-ajan asuntoon eli mökille avustusta ei voi hakea. Öljylämmityksestä luopumiseen tarkoitettua avustusta voi saada myös kuolinpesälle sekä asuntoon, joka on vuokrauskäytössä.

 

Millä perusteilla avustusta voi hakea?

Valtionavustus voidaan myöntää öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Avustuksen myöntämisessä keskeisintä on, että omakotitalosta tai paritalosta poistetaan öljylämmitysjärjestelmä, joka korvataan muulla kuin fossiilisella polttoaineella. Avustusta ei voida myöntää ns. hybridijärjestelmään, jossa öljylämmitys toimii osana muuta lämmitysjärjestelmää.

Öljylämmityksestä luopumiseen tarkoitettu avustus voidaan myöntää, kun

  • pientalo on ympärivuotisessa käytössä
  • öljylämmitys vaihdetaan korvaavaan lämmitysmuotoon ( ei fossiilinen polttoaine)
  • hakijana on yksityishenkilö tai kuolinpesä, joka omistaa pientalon tai pientalossa sijaitsevan asunnon hallintaan oikeuttavia osakkeita
  • vanha öljylämmitysjärjestelmä poistetaan korvaavan lämmitysmuodon asentamisen yhteydessä

 

Millä perustein avustusta ei voida myöntää?

Öljylämmityksestä luopumiseen tarkoitettu avustus ei voidaan myöntää, jos

  • uusi rakennuskohtainen lämmitysjärjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta
  • kustannukset kuuluvat asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen nojalla asunto-osakeyhtiön maksettavaksi
  • hakijalle myönnetään samaan tarkoitukseen muuta avustusta tai kotitalousvähennystä
  • asuinrakennusta käytetään EU-oikeuden valtiontukisäännöissä tarkoitettuun taloudelliseen toimintaan.

 

Kuinka paljon öljylämmityksen vaihtaminen muuhun lämmitysjärjestelmään maksaa?

Tähän on hyvin vaikea antaa tarkkaa vastausta. Öljylämmityksestä luopuminen ja sen vaihtaminen toiseen lämmitysmuotoon kustantaa arviolta 10 000 eurosta noin 20 000 euroon. Hintahaarukka on näin suuri, koska kustannuksiin vaikuttaa monet tekijät.

Ensinnäkin, mihin lämmitysmuotoon olet vaihtamassa? Maalämpö on alkuinvestointina melko kallis, mutta vuosien päästä maalämpöön siirtyminen alkaa näkymään alhaisempina lämmityskuluina. Ilma-vesilämpöpumppu on maalämpöä edullisempi vaihtoehto, mutta sen toimivuus omassa pientalossasi täytyy selvittää ennen asentamista. Kaukolämpö on myös hyvä lämmitysmuoto, mutta kaikilla asuinalueilla se ei ole mahdollista. Selvitä ennen avustuksen hakemista, millaiseen lämmitysmuotoon kiinteistössäsi voidaan siirtyä. Pyydä tarjoukset eri lämmitysmuodoista.

Toinen hintaan vaikuttava tekijä on pientalon koko ja ikä? Hankkeen valmistelut käynnistyvät asiantuntijan tekemästä alustavasta järkevyystarkastelusta ja etenevät hankesuunnitteluun. Kustannusarvion saaminen ja suunnitelma tulee olla laadittuna ennen öljylämmityksen luopumiseen tarkoitetun avustuksen hakemista.

 

Kuinka paljon avustusta öljylämmityksestä luopumiseen voi saada?

Öljylämmityksestä luopumiseen tarkoitettu avustus voi saada joko 2500 euroa tai 4000 euroa.

4000 euroa voidaan myöntää, jos pientalossa siirrytään maalämpöpumppuun, kaukolämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun.

2500 euroa voidaan myöntää, jos pientalossa siirrytään muihin lämmitysjärjestelmiin.

Avustus myönnetään kustannusarvion sekä tarkemman suunnitelman perusteella.

Avustus maksetaan tilille, kun myönteisen päätöksen saanut lämmitysjärjestelmä on vaihdettu.

Ennen avustuksen maksua sinun tulee ensin maksaa lasku itse ja täyttää tämän jälkeen maksatushakemus päätöksessä annettuun määräaikaan mennessä.

 

Miten avustusta haetaan?

Öljylämmityksestä luopumiseen tarkoitetun avustuksen hakeminen on helpointa sähköisessä asiointipalvelussa.

Sähköinen hakemus löytyy Aluehallinnon sivuilta tai halutessasi voit tulostaa lomakkeen Suomi.fi sivustolta.

Jos täytät tulostettavan lomakkeen lähetä hakemus osoitteeseen: Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33100 Tampere

Hakemuksen lähettämisen jälkeen saat sähköpostitse tiedon päätöksestä tai mahdollisesta lisätietojen täydentämisestä.

 

Miten voin rahoittaa loppuosan öljylämmityksestä luopumisessa?

Aluehallinnon kautta voi saada avustusta öljylämmityksestä luopumiseen 2500 tai 4000 euroa, mutta useinkaan kyseinen summa ei riitä kokonaan lämmitysmuodon muuttamiseen. Loppuosalle täytyy löytyä säästöjä tai hakea rahoitusta. Kun olet saanut kustannusarvion, mitä uudistus tulee maksamaan, voit hakea avustuksen lisäksi rahoitusta pankista tai rahoitusyhtiöstä.

VarmaLaina on lainojen kilpailuttamiseen sekä lainavertailuun erikoistunut palvelu, joka kilpailuttaa lainan useiden eri pankkien ja rahoituslaitosten välillä. Kun jätät palvelun kilpailutettavaksi hakemuksesi se välitetään heti kaikille kilpailutuksessa mukana oleville rahoitusyhtiöille. Kilpailuttamisen myötä saat nopeasti selville, mikä lainantarjoaja voi myöntää sinulle rahoituksen, jolla korvaat nykyisen öljylämmityksesi.

Vakuudetonta lainaa voi hakea 100 eurosta aina jopa 60 000 euroon saakka ja myönnetyn lainan voit käyttää vapaasti eri hankintoihin. Lainan maksuaika riippuu haetusta lainasummasta ja on väliltä 1 – 20 vuotta. Sähköisen lainasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen laina maksetaan tilille heti.

Hae vakuudetonta lainaa 100 – 60 000 euroa maksuttomalla lainahakemuksella. 

 

Tavoitat meidät yhdellä hakemuksella:

Tavoitat meidät yhdellä hakemuksella

 

Lähteet:

VarmaLaina.fi
Logo