Luottotiedoissa merkintä – voiko luottotiedot saada takaisin?

Lainaa ilman luottotietoja

Merkintä luottotietoihin tulee, jos henkilö jättää toistuvasti ja pidemmän aikaa laskut, velat tai vuokranmaksun hoitamatta. Merkintä luottotietoihin ei tule koskaan, niin etteikö henkilö tästä tietäisi. Ennen luottotietojen menetystä maksamattomia laskuja / pikavippejä on yritetty karhuta perintätoimiston kautta ja, jos tämä ei ole auttanut, on asia siirtynyt käräjäoikeuden käsiteltäväksi ja sitä kautta myöhemmin ulosottoon. Tässä vaiheessa henkilö saa kirjeitse ilmoituksen laskujen siirtymisestä ulosoton käsiteltäväksi, joka tarkoittaa luottotietojen menetystä ellei asiaan haeta perusteltua oikaisua.

Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa hankaloittaa asumista, ostosten tekoa ja asioiden hoitamista monella tapaa, mutta osalle velkaongelmien kanssa kamppailevalle luottotietojen menetys voi olla jopa helpotus. Lainaa ilman luottotietoja ei voi enää saada mistään, mikä katkaisee pahoin velkaantuneen henkilön velkakierteen.

 

Kuinka kauan merkintä luottotiedoissa pysyy?

Merkintä luottotiedoissa pysyy 2 – 4 vuotta. Tietoihin tullut merkintä ei kuitenkaan poista jo syntyneitä velkaongelmia tai nollaa erääntyneitä laskuja. Luottotietoihin tulleesta merkinnästä huolimatta laskut ei vanhene maksuhäiriömerkinnän aikana. Uutta lainaa luottotiedottomalle ei enää myönnetä, mutta olemassa olevat lainat tulee jatkossakin hoitaa.

Monelle luottotietojen menetys on pakollinen pysähtymisen paikka miettiä mihin oma talous on ajautumassa. Mikä aiheuttaa taloudelliset ongelmat ja miten niistä selviäisi jatkossa? Osalle ongelmat ovat kasaantuneet vuosien mittaan eikä itse enää näe mitään keinoa maksaa laskuja tai hoitaa velkojaan. Tässä tilanteessa ja mieluusti jo aikaisemmin on syytä ottaa yhteyttä kunnan velkaneuvontaan tai Takuusäätiöön.

 

Miten luottotiedot saa takaisin?

Luottotietojen takaisin saamista ei voi mitenkään nopeuttaa. Jos merkintä luottotietoihin on jo tullut, ei merkintää saa pois, vaikka laskut ja velat saisikin maksettua ennen merkinnän voimassaoloaikaa. Jo tullut merkintä pysyy yleensä 2 – 4 vuotta, mutta henkilön on tärkeä elää jatkossa niin, ettei uusia merkintöjä pääsisi tulemaan. Jokainen uusi merkintä vain pitkittää asiaa, eikä se ainakaan helpota tulevaisuuden suunnitelmia.

Luottotiedot saat takaisin kun;

  • Et ota mistään lisää velkaa
  • Hoidat hitaasti, mutta varmasti maksamattomat laskut
  • Otat yhteyttä vuokranantajaan ja sovit maksuaikataulun rästissä olevista vuokranmaksuista
  • Lasket tulot ja menosi – et elä yli varojen
  • Yhdistät olemassa olevat lainasi yhteen selkeämpään kokonaisuuteen
  • Neuvottelet maksusopimukset velkojien kanssa
  • Tarvittaessa haet Takuusäätiön takausta tai sosiaalista luottoa kunnastasi

 

Lainojen yhdistäminen voi olla ratkaisu velkaongelmiin

Pienempi laina on aina paikallaan, jos lainaa tarvitse vain muutaman sadan euron verran. Haastavaksi ja taloudellisesti kestämättömäksi asia muodostuu silloin, jos henkilöllä on monta pientä korkeakorkoista lainaa maksettavanaan. Jokaisesta lainasta täytyy erikseen maksaa lainan korko ja lainanhoitokustannukset, jotka voivat kuukaudessa tehdä jopa satoja euroja. Monen erillisen maksusopimuksen sijaan olisikin järkevää olla vain yksi lainasopimus.

Tämä onnistuu siten, että yhdistää lainansa yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Lainamäärä pysyy jatkossa ihan samana, mutta yhdistelylainan avulla henkilö pääsee eroon kokonaan monen lainan aiheuttamista päällekkäisistä lainanhoitokustannuksista. Lainojen yhdistäminen myös selkeyttää taloudenhallintaa, kun jatkossa on muistettavana vain yksi eräpäivä.

 

Lue lisää aiheesta:

VarmaLaina.fi
Logo