Luottotietojen tarkistaminen

Luottotietojen tarkistaminen

Lainan haun yhteydessä pankki sekä rahoituslaitos saattaa tarkistaa luottotietosi rekisteristä. Jos luottotiedot ovat kunnossa lainantarjoaja todennäköisesti välittää sinulle lainatarjouksen. Jos luottotiedoissa on merkintä lainaa ei voida myöntää.

Tiesitkö, että omien luottotietojen tarkistaminen kerran vuodessa on maksutonta? Omien luottotietojen tarkistus on hyvä tehdä, jos epäilet että tietoihisi on tullut luottomerkintä. Luottotietoraportti myös todistaa oikeustoimikelpoisuuteesi, silloin kun luottotietosi ovat kunnossa.

 

Mikä palvelu ylläpitää Suomessa henkilöiden luottotietoja?

Suomessa luottotietoja ylläpitää Bisnode Finland Oy sekä Suomen Asiakastieto.

Bisnode Finland Oy palvelussa yksityishenkilöllä on oikeus saada tietää mitä tietoja hänestä löytyy luottotietorekisteristä, mistä rekisteriin talletetut tiedot ovat peräisin ja kenelle henkilöluottotietoja on viimeisen 12 kuukauden aikana luovutettu. Bisnode Finlandin OmaData -palvelusta voit tarkastaa mitä tietoja sinusta on tallennettu Bisnoden hallinnoimiin tietokantoihin.

Jos ulkopuolinen henkilö tarkistaa toisen henkilön luottotiedot rekisteristä lainan myöntämiseen tai muuta lainmukaista tarkoitusta varten, tulee rekisterissä olevan henkilön saada ennalta tieto luottotietojen tarkistuksesta sekä mihin tarkoitukseen tietoja tarvitaan.

Jos henkilö saa ensimmäisen luottotietomerkinnän, tulee hänelle lähettää tieto rekisteröinnistä sekä tarkempaa tietoa luottotietolaista.

Asiakastieto palvelun kautta voit selvittää omat luottotietosi, tarkistaa mahdolliset maksuhäiriömerkinnät sekä katsoa, mihin asti maksuhäiriömerkinnät ovat voimassa. Raportin avulla pystyt myös todistamaan, että luottotietosi ovat kunnossa. Kyseisellä raportilla voit todistaa luottokelpoisuuden esimerkiksi vuokranantajalle.

Asiakastiedon Omatieto- palvelussa voit tarkastaa mitä tietoja sinusta on tallennettu Asiakastiedon hallinnoimiin tietokantoihin. Pääsääntöisesti tietoja säilytetään palvelussa 30 päivän ajan.

Asiakastieto palvelu ylläpitää myös positiivista luottotietorekisteriä. Kyseinen kyselyjärjestelmä on luotu kulutusluottojen myöntämistä varten jonka kautta pankit ja rahoituslaitokset voivat tarkistaa lainanhakijan luottotiedot.

Yleensä suositellaan, että henkilö tarkistaisi omat luottotietonsa molemmista yrityksistä. Luottotietojen tarkistaminen auttaa selvittämään, onko jokin taho ilmoittanut tietosi luottotietorekisteriin laskujen, vuokranmaksun tai lainan laiminlyönnin vuoksi. Näet myös luottotietorekisteristä, ovatko luottotietosi puhtaat.

 

Minkä verran luottotietojen tarkistaminen maksaa?

Omien luottotietojen tarkistaminen on ilmaista kerran vuodessa. Jos tarkistat tiedot useammin, maksaa tarkistus 10 – 20 euroa/kerta.

 

Mitä tietoja luottotietorekisterissä on?

Luottotietoraportista selviää muun muassa:

  • Onko sinulla maksuhäiriömerkintöjä ja jos on, mikä on niiden voimassaoloaika?
  • Onko joku taho, kuten yritys tai pankki ilmoittanut tietosi luottotietorekisteriin?
  • Mistä maksuhäiriömerkintä on tullut?
  • Onko joku taho tarkistanut luottotietosi viimeisen 12 kuukauden aikana?

 

Kuka voi tarkistaa luottotiedot?

Kuka tahansa ei voi luottotietojasi tarkistaa. Laki määrittää, mitkä tahot ovat oikeutettuja luottotietojen tarkistamiseen.

Laki myös säätelee, missä tapauksissa taho voi henkilön luottotiedot tarkistaa. Tyypillisesti tilanteet ovat sellaisia, milloin halutaan varmistaa henkilön maksuvalmius.

Luottotietojen tarkistaminen on tavanomaista lainan haun yhteydessä, jolloin pankki tai rahoituslaitos tarkistaa, onko hakijan luottotiedoissa merkintä. Luottotiedot tarkistetaan usein vuokra-asunnon etsinnän yhteydessä, kun vuokranantaja haluaa varmistaa, onko mahdollisella tulevalla vuokralaisella merkintää luottotiedoissa. Muut tapaukset, jolloin luottotiedot tarkistetaan ovat osamaksusopimuksen laatimisen yhteydessä, puhelinliittymän hankinnassa sekä silloin, kun työn luonne vaatii luottotietojen tarkistuksen. Myös Takuusäätiö vaatii takaushakemuksen liitteeksi luottotietoraportin.

 

Miten luottotiedot tarkistetaan?

Omien luottotietojen tarkistaminen ilmaiseksi voidaan tarkistaa Bisnode Finland Oy:stä sekä Asiakastieto palvelusta.

Luottotiedot voi tarkistaa kerran 12 kuukauden aikana maksutta.

Molemmissa palveluissa on selkeät ohjeet omien luottotietojen tarkistamiseen. Nopein ja kätevin tapa tarkistaa omat luottotiedot on asioida palvelujen verkkopalveluissa. Raportin pyytäminen vaatii vahvaa tunnistautumista, joten tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnuksesi tai mobiilivarmenteen.

Luottotiedot voi pyytää myös sähköpostitse sekä postitse. Tällöin täytyy varautua vähintään muutaman päivän viiveeseen.

VarmaLaina.fi
Logo