Mitkä ovat Suomen suurimmat pankit?

Suomen suurimmat pankit

Suomen kolme suurinta pankkia vuonna 2022 ovat OP Ryhmä, Nordea Pankki Oyj sekä Danske Bank Oyj. Tässä artikkelissa otamme tarkasteluun Suomen suurimmat pankit. 

 

OP Ryhmä on Suomen suurin finanssiryhmä

OP Ryhmä eli Osuuspankki on yksi Suomen suurimmista finanssiryhmistä. OP-ryhmän perustana ovat paikalliset osuuspankit, jotka omistavat ryhmän keskusyhteisön, joka on OP Osuuskunta. Kaikkiaan Osuuspankilla on Suomessa yli 4 miljoonaa asiakasta. Osuuspankki tarjoaa asiakkailleen kattavan joukon eri pankkipalveluita. Perupankkipalveluista löytyy vakuutukset, varainhoito sekä sijoitusneuvonta.

Vakuutusten ja pankkipalveluiden keskittäminen kerryttää omistaja-asiakkaille bonuksia, joilla voi maksaa esimerkiksi OP Ryhmä vakuutusmaksuja.  Vakuutuksista suosituimpia ovat auto- ja henkivakuutukset sekä lemmikkivakuutukset. Lainaa Osuuspankki tarjoaa hyvin monenlaiseen elämäntilanteeseen ja eniten lainaa haetaan asunnon ostoon, mutta joukosta löytyy myös muun muassa yrityslainat.

Omistaja-asiakkaita OP:lla on noin 1, 4 miljoonaa Suomessa. OP-ryhmällä on yli 400 toimipistettä, joista yli 300 toimipaikkaa tarjoaa pankki- ja vahinkovakuutuspalveluita. Osuuspankin markkinaosuus asuntolainoista on 39 prosenttia ja yrityslainoista 38 prosenttia. Pankkiin voi olla yhteydessä monella tapaa, nopeimmin asiakaspalvelun tavoittaa verkkosivujen kautta, pankkikonttorissa käymällä tai sähköpostitse.

OP-ryhmä lyhyesti:

Pankki on perustettu vuonna 1902, 1997

Pankin pääjohtajana toimii Timo Ritakallio

Pankin henkilöstöön kuuluu n. 12 000 työntekijää

Toimiala on pankkipalvelut, vakuutukset sekä varainhoito

 

Nordea on kansainvälinen pankki

Nordea pankki toimii hyvin kansainvälisesti ja sillä on pankkitoimintaa 20 maassa. Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska muodostavat Nordean suurimman markkina-alueen ja nämä yhdessä muodostavat maailman kymmeneksi suurimman talouden. Nordea on Euroopan kymmeneksi suurin finanssipalveluyritys markkina-arvoltaan mitattuna. Suomessa Nordean markkinaosuus asuntolainoista on 29 prosenttia ja yrityslainoista 32 prosenttia.

Pankilla on AA-luokitus, joten se voidaan luokitella hyvin vakavaraiseksi pankiksi. Pankkipalveluista tarjontaa löytyy niin henkilöasiakkaille kuin yritysasiakkaille. Nordea on pohjoismainen yleispankki, josta löytyy palvelut asiakkaiden jokaiseen tarpeeseen. Viimeisen vuosien aikana niin Nordea kuin kaikki muutkin suuret pankit ovat kehittäneet yhä aktiivisemmin digitaalisia palvelujaan. Tämä on selkeästi tulevaisuuden suunta. Pankkiin voi olla yhteyksissä niin verkon kautta kuin asioimalla pankkikonttorissa.

Nordea lyhyesti:

Pankki on perustettu vuonna 1997

Pankin pääjohtajana toimii Frank Vang-Jensen

Pankin henkilöstöön kuuluu n. 29 000 työntekijää

Toimiala on rahoitusala (pankki – ja vakuutustuotteet)

 

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki

Danske Bank on Suomessa kolmen suurimman pankin joukossa. Kaikkiaan Danske Bank toimii 13 eri maassa ja on kansainvälisesti toimiva pohjoismainen pankki. Pankin palveluihin kuuluu tarjota monipuolisia vakuutus- ja rahoituspalveluita henkilö- ja yritysasiakkailleen. Pankilla on Suomessa noin miljoona henkilöasiakasta sekä noin 90 000 yritys- ja yhteisöasiakasta.

Danske Bankilla on monimuotoinen historia ja vuonna 2007 pankki sai nykyisen muotonsa. Kehitys ei ole kuitenkaan jäänyt siihen, vaan pankki kehittää jatkuvasti toimintaansa tarjotakseen asiakkailleen erilaisia ratkaisuja ja työkaluja päivittäisten raha-asioidensa hoitamiseen sekä taloudellisten tilanteiden ratkaisemiseen. Danske Bank neuvoo ja auttaa puhelimitse, sähköpostitse, chatin kautta sekä omilla verkkosivuillaan.

Suomessa Danske Bankin markkinaosuus asuntolainoista on 10 prosenttia ja yrityslainoista markkinaosuus on 11 prosenttia.

Danske Bank lyhyesti:

Pankki on alkujaan perustettu vuonna 1871

Pankin pääjohtajana toimii Jesper Nielsen

Pankin henkilöstöön kuuluu n. 20 000 työntekijää

Toimiala on rahoitusala (pankki – ja vakuutustuotteet)

Muuta: Pankkipalveluita Suomessa tarjoaa Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

 

Pankkien markkinaosuudet

Suomen Pankin tilastoista on nähtävissä, että OP Ryhmä sekä Nordea ovat markkinaosuuksiltaan suurimmat luottolaitokset Suomessa. Edellisvuoteen 2021 verraten OP -Ryhmän markkinaosuus kuitenkin laski asuntolainoissa ja yrityslainoissa, vaikka sijoitus ykkösenä säilyi. Kolmanneksi suurimpana sijoituksensa piti Danske Bank.

Alla olevasta taulukosta näet Suomen pankkien markkinaosuudet.

Suomen pankkiMarkkinaosuus (%)
asuntolainoista
Suomeen
Markkinaosuus (%)
yrityslainoista Suomeen
Markkinaosuus (%) lainoista Suomeen
OP Ryhmä393835
Nordea293225
Danske Bank101110
Handelsbanken365
Säästöpankkiryhmä524
Aktia 413
S-Pankki302
POP Pankki211
Ålandsbanken111
Hypo101
Oma Säästöpankki211

 

Pankit Suomessa

Pankit Suomessa ovat Suomen finanssivalvonnan alaisuudessa tai sen maan finanssivalvonnan alaisuudessa missä pankilla pääkonttori. Finanssivalvonta toimii hallinnollisesti Suomen pankin yhteydessä, vaikka on päätöksenteoissaan itsenäinen elin. Finanssivalvonta valvoo, että luottolaitokset, vakuutus- ja eläkelaitokset sekä muut tahot toimivat vakaasti. Finanssivalvonnan tehtäviin kuuluu osapuolten etujen turvaaminen sekä yleisen luottamuksen säilyttäminen finanssimarkkinoilla.

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä Suomen suurimmista pankeista:

Mitkä pankit Suomessa myöntävät lainaa?

Lähes kaikki pankit Suomessa myöntävät lainaa. Poikkeuksena muutama yksittäinen pankkipalvelu, jotka ovat keskittyneet sijoitusratkaisujen tarjoamiseen. Lainasummat, takaisinmaksuaika sekä lainaehdot vaihtelevat pankkien välillä.

Mitkä ovat Suomen suurimmat pankit?

Suomen kolme suurinta pankkia ovat OP Ryhmä, Nordea Pankki Oyj sekä Danske Bank Oyj.

Millaisia palveluita pankit Suomessa tarjoavat?

Pankin palveluista käytetyimpiä ovat erilaiset talletustilit, päivittäisten raha-asioiden hoitaminen kuten laskujen maksu, säästötilit sekä luottokorttiasiointi. Monella suomalaisella on otettuna pankista lainaa esimerkiksi asunnon tai auton ostoon. Osalla pankeista on asiakkailleen tarjottavanaan myös erilaisia vakuutusratkaisuja.

Minkä nimisiä pankkeja Suomessa on?

OP Ryhmä, Säästöpankki, Nordea, Aktia, Oma Säästöpankki, S-Pankki, Danske Bank, POP Pankki sekä Hypo.

 

Lähteet:

Suomen Pankki luottolaitosten markkinaosuudet

Kauppalehti

VarmaLaina.fi
Logo