Lainan kilpailuttaminen kannattaa tehdä säännöllisesti

Lainan kilpailuttaminen

Suomalaiset muistavat kilpailuttaa säännöllisesti vakuutukset, sähkösopimuksen sekä puhelinliittymät. Moni kuitenkin unohtaa tai ei edes tietää, että myös olemassa olevan lainan voi kilpailuttaa. Lainan kilpailuttaminen voi tuntua vaikealta ja aikaa vievältä, mutta todellisuudessa lainan kilpailuttaminen on yhtä helppoa kuin uuden lainan hakeminen. Jos olet onnistunut kilpailuttamaan vakuutukset, puhelinliittymäsi tai sähkösopimuksesi, onnistut myös lainasi uudelleen kilpailuttamisessa. 

 

Väliaikainen 10 % lainakorko lisäsi lainojen kilpailutusta

Syksyllä 2019 Suomessa astui voimaan uusi korkokattolaki, jonka seurauksena vakuudettomien lainojen nimellinen vuosikorko sai olla korkeintaan 20 prosenttia ja lainan muut kulut maksimissaan 150 euroa vuodessa. Uusi laki vilkastutti lainojen kilpailuttamista, koska korkokattolaki koski ainoastaan uusia, syyskuun ensimmäisen päivän jälkeen otettuja lainoja. Vanhan lainan pystyi kuitenkin päivittämään uutta korkokattolakia vastaavaksi, kunhan vanhan lainan kilpailutti uudelleen ja vaihtoi edullisempaan lainaan.

Koronapandemian iskiessä maailmantalouteen kovemmalla kädellä ja pandemian levitessä myös Suomeen, hallitus linjasi vakuudettomiin lainoihin tiukemman 10 % lainakoron, joka on tämän hetkisen tiedon mukaan voimassa 31.12.2020 asti. Lain ulkopuolelle jätettiin kuitenkin luottokortit, joissa korko on edelleen 20 %:a. Puolittuneen koron seurauksena useat lainanottajat kilpailutti lainan uudelleen, koska aikaisemmin vakuudetonta lainaa ei ole voinut saada näin alhaisella korolla. Lainan kilpailuttaminen on vilkasta nyt syksyn aikana ja on ollut huomattavissa, että lainojen kilpailuttaminen on jopa kuusinkertaistunut verraten viime vuoden samaiseen ajankohtaan.

 

Lainan kilpailuttaminen kannattaa ottaa hoitaakseen säännöllisin väliajoin

Lainan kilpailuttaminen on järkevintä hoitaa maksuttoman lainavertailu- ja kilpailutuspalvelun kautta, koska he kilpailuttavat annetuilla tiedoilla olevan lainahakemuksen monen eri lainantarjoajan välillä. Lainan kilpailuttamista varten riittää siis yhden hakemuksen täyttäminen, kun taas itse hakemalla useammasta paikasta, joutuu täyttämään useita lainahakemuksia.

Lainan ja pikavipin voi kilpailuttaa niin usein kuin haluaa, mutta suositeltavaa olisi kilpailuttaa nykyinen laina vähintään noin parin vuoden välein. Esimerkiksi vakuudettomien lainojen nimellinen vuosikorko on nyt viimeisen vuoden aikana tippunut ensin 20 %:iin ja sen jälkeen väliaikaissäädöksellä vielä 10 prosenttiin. Joten jos, kilpailutit lainan vuosi sitten, on muutosta lainamarkkinoilla tapahtunut huomattavasti tänä aikana. Korko on jopa puolittunut vuoden sisään, joten ei ole ihmekään, että  lainojen kilpailuttaminen on moninkertaistunut.

Palvelumme kautta hakija tavoittaa useat tunnetut pankit ja vakavaraiset luottolaitokset. Hakemuksen täyttäminen tai lainatarjousten vastaanottaminen ei sido hakijaa mihinkään. Kilpailuttajalla on oikeus hylätä kaikki tarjoukset ilman kuluja. Jos lainatarjousten joukosta löytyy sopiva laina, hyväksytään lainatarjous, jonka jälkeen lainantarjoaja lähettää lainansaajalle tarkemmat ohjeet muun muassa lainasopimuksen allekirjoittamisesta. Nykyisin suurin osa pankeista ja rahoitusyhtiöistä suosittelee lainan allekirjoittamista pankkitunnuksilla, koska se nopeuttaa lainaprosessia ja on perinteistä paperipostia turvallisempi tapa sopimuksen allekirjoittamiseen.

 

Lainan kilpailuttamisen aloittaminen ei vaadi liitteitä eikä paperityötä

Lainan kilpailuttaminen aloitetaan VarmaLaina.fi palvelussa täyttämällä lainahakemus. Hakemuksessa kysytään lainanhakijan perustiedot, nykyiset velat, tulot (palkka tai eläke), asuminen ja koulutus. Laske lainahakemusta varten myös paljon haet lainaa ja millaisen laina-ajan haluat lainalle. Kun vanhaa lainaa ollaan kilpailuttamassa kannattaa lainasummaksi laittaa tarkka velkasumma, mutta laina-aika voi olla eri kuin aikaisemmin. Takaisinmaksuaika voi olla lyhyempi kuin nykyisessä lainassa tai vastaavasti pidempi. Maksuaikaa pidentämällä lainan kuukausierä pienenee, mutta lainaa maksetaan jonkin verran kauemmin. Jos lainasumman ja maksuajan hahmottaminen suhteessa kuukausierään on vaikeaa, ota avuksesi maksuton ja helppokäyttöinen lainalaskuri.

Lainahakemuksen ei tarvita liitteitä, mutta on hyvä varautua, että lainantarjoaja haluaa nähdä ennen lainan myöntämistä esimerkiksi viimeisen palkkakuittisi todisteeksi säännöllisistä tuloista. Kaikkiaan koko lainaprosessi tapahtuu verkossa ja joka lainasopimuksen allekirjoittaminen tapahtuu sähköisesti hakijan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Hakijan ei tarvitse missään vaiheessa varata aikaa pankkiin, vaikka hän saisikin lainatarjoukset tutuilta pankeilta, kuten Nordealta, POP Pankilta tai Aktialta.

 

Lue myös:

VarmaLaina.fi
Logo