Mitä asioita tulee ottaa huomioon lainaa hakiessa?

Mitä asioita tulee ottaa huomioon lainaa hakiessa?

Laina-asiat tulevat vastaan, kun omassa elämässä tarvitsee suurempaa lainaa. Oma palkka tai säästöt eivät aina riitä menoihin, vaan tarvitaan pankin tai rahoitusyhtiön tarjoama rahoitus. Lainaneuvottelua tai lainan hakemista ei tarvitse jännittää, mutta on hyvä miettiä seuraavia asioita ennen lainahakemuksen täyttämistä.

 

Tiedosta oma taloudellinen tilanteesi

Ympärillä on monenlaisia houkutuksia. Upeita taloja, autoja ja asioita. Helposti kaiken keskellä unohtaa oman taloudellisen tilanteensa ja sen mihin oikeasti on varaa. Älä anna houkutusten sumentaa ajatuksiasi, vaan ole rehellinen ja realistinen itsellesi. Mieti ja laske menosi ja tulosi niin näet mitä jää ns. viivan alle. Onko sinulla varaa uuteen autoon, asuntoon tai muuhun ostokseen? Jääkö sinulle pakollisten menojen ja lainan lyhennyksen jälkeen rahaa myös muuhun elämiseen? Onko tarvittava ostos välttämätön?

Oman maksukyvyn selvittäminen on tärkeää ennen lainan hakemista. Tarvittaessa lainan suunnitteluun kannattaa ottaa avukseen maksuton lainalaskuri, joka laskee valitulle lainasummalle ja maksuajalle kuukausierän ja kokonaiskustannukset. Lukemia muutamalla voit katsoa, miten muutokset vaikuttaa korkoon sekä mm. lyhennyserään.

 

Vertaile eri lainatarjouksia

VarmaLaina.fi palvelussa voit täyttää lainahakemuksen ilman, että se sitoo sinua ottamaan lainaa. Lainan kilpailuttaminen on aina järkevää, koska vain sillä tavoin voi saada selville mikä lainantarjoajista pystyy myöntämään sinulle lainan mahdollisimman edullisesti. Täytettyäsi lainahakemuksen lainojen vertailuun- ja kilpailuttamiseen erikoistunut VarmaLaina.fi palvelu välittää hakemuksen sellaisenaan sähköisesti eteenpäin. Kun hakemus on tavoittanut kilpailutuksessa mukana olevat pankit ja rahoitusyhtiöt, he oman luottokartoituksena perusteella jättävät lainatarjouksensa lainanhakijalle katsottavaksi. Jokainen lainantarjoaja tekee itsenäisen päätöksen tarjouksen jättämisestä ja jokaisella on omat hakukriteerinsä, joten kaikki pankit tai rahoitusyhtiöt eivät välttämättä jätä tarjousta. Kilpailutuksessa on mukana kuitenkin yli 25 lainanmyöntäjää, joten lainanhakijalle on hyvät mahdollisuudet useampaan lainatarjoukseen ja koska kilpailu markkinoilla on kovaa, pyrkii pankit ja rahoitusyhtiöt tekemään hyvän tarjouksen saadakseen lainanhakijan itselleen asiakkaaksi. Tämä kilpailuasetelma on täysin rehellistä ja jokaiselle osapuolelle reilua.

 

Valitse laina käyttökohteen mukaan

Myönteisen lainapäätöksen jälkeen lainansaaja saa käyttää lainan parhaaksi katsomallaan tavalla mihin haluaa. Tämä on aina vakuudettomissa lainoissa etuna – lainan käyttökohdetta ei tarvitse kertoa. On kuitenkin hyvä itse miettiä mihin tarkoitukseen laina tulee, niin lainatuotteen valinta on helpompaa.

Kuluttajan päätä voi sekoittaa erilaiset lainatyypit, kuten kulutusluotto, pikavippi, yhdistelylaina ja joustoluotto. Lainatyyppi kertoo kuluttajalle muun muassa, miten lainan maksu tapahtuu tilille sekä millaisesta lainasummasta arviolta on kyse sekä mihin tarkoitukseen kyseinen laina tyypillisesti käytetään.

Kulutusluotto on kertaluontoisesti tilille maksettava laina, johon lainanhakija ei tarvitse vakuuksia tai takausta laisinkaan. Lainasummat ovat 100 eurosta aina 60000 euroon saakka 1 – 20 vuoden maksuajalla. Kulutusluotosta voidaan puhua myös nimikkeellä autolaina, remonttilaina, lomalaina sekä sisustuslaina.

Joustoluotto on jatkuva tililuotto, johon määritellään luottopäätöksen yhteydessä luottoraja. Joustoluotto toimii samalla tavoin kuin luottokortti. Lainaa nostetaan omaan käyttöön tarvittava määrä oman luottorajan puitteissa ja maksettuaan lainaa takaisin, vapautuu luottoa uudelleen käyttöön ilman uuden lainahakemuksen täyttämistä. Luoton kulut ja korko määräytyy sen mukaan, kuinka paljon lainaa on nostettu. Joustoluotto soveltuu hyvin päivittäisten ostosten tekoon tai vaikka vararahastoksi lomareissulle. Suuremmalla luottorajalla varustetulla luotolla voi tehdä kuitenkin kalliimpiakin hankintoja.

Pikalaina on tyypillisesti muutaman sadan euron laina lyhyellä maksuajalla. Pikalaina haetaan akuuttiin rahantarpeeseen, kuten auton korjaamiseen tai uuteen pesukoneeseen. Pikalaina voi hyvinkin olla kulutusluotto pienellä lainasummalla. Mitä pienemmästä lainasummasta on kyse, sen nopeammin yleensä laina voidaan maksaa hakijan tilille.

Yhdistelylainalla tarkoitetaan lainaa, joka käytetään useamman olemassa olevan lainan yhdistämiseen. Nykyiset lainat voivat olla mm. pikavippejä, kulutusluottoja, joustoluottoja, luottokorttivelkaa tai vaikka osamaksuja. Lainojen yhdistäminen yhteen suurempaan kulutusluottoon tai pankkilainaan poistaa monen lainan päällekkäiset tilinhoitomaksut. Lainat yhdistämällä säästää jatkossa korko- ja kulumaksuissa.

 

Tunnista lainan ottamiseen liittyvät riskit

Tunnistamalla riskit, ei lainaa tule otettua enempään kuin oma taloudellinen tilanne sallii. Jokainen pankki ja rahoitusyhtiö tekee lainanhaun yhteydessä hakijalle riskikartoituksen.

VarmaLaina.fi palvelun kautta lainan hakeminen sekä lainatarjousten tarkempi vertaileminen on maksutonta sekä riskitöntä. Vasta lainasopimuksen allekirjoittamisen sekä lainan vastaanottaminen jälkeen lainansaaja on velvollinen maksamaan lainan takaisin lainasopimuksen mukaisesti. Tutustu lainatarjouksiin ja varsinaiseen lainasopimukseen aina huolellisesti.

Lainasopimuksen allekirjoittaminen on turvallista ja nopeaa hakijan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Tarkemmat ohjeet sopimuksen allekirjoittamisesta saat lainantarjoajalta, minkä lainatarjouksen hyväksyt.

VarmaLaina.fi