Onko pankin vaihtaminen käynyt mielessä? Ota nämä asiat huomioon

Pankin vaihto?

Pankin vaihtaminen on mahdollista eikä sen pitäisi olla edes kovinkaan monimutkaista, mutta ennen kuin toimeen ryhtyy, kannattaa ottaa huomioon muutamat seikat. Pankin vaihtaminen vaatii aina hieman asiaan perehtymistä ja ennen vaihtoa on hyvä tutustua muiden pankkien palvelutarjontaan sekä hinnastoon.

Lähes aina pankin vaihtoa harkitaan tilanteessa, että asiakas ei ole syystä tai toisesta tyytyväinen oman pankkinsa asiakaspalveluun, korkotasoon tai muihin ominaisuuksiin. Asiakaspalvelu ei ole tarpeeksi ripeää tai ystävällistä tai pankin asiakkaan on vaikea tavoittaa henkilöstöä. Usein asiakkaalla on lainaa pankista, mutta korko tai lainanhoitokustannukset ovat liian korkeat tai lainaehdot huonot. Asiakas voi olla myös tyytymätön pankin pankkipalveluihin ja palvelumaksujen korkeaan hintaan.

Pankin kilpailuttaminen ja sitä kautta vaihtaminen saattaa olla taloudellisesti järkevää, mutta ennen sitä sinun kannattaa tutustua, mitä muilla pankeilla on sinulle annettavana. Voi käydä myös niin, että ilmoittamalla omaan pankkiisi tyytymättömyydestäsi esimerkiksi lainan marginaalikorkoon, saattavat he asiakaslähdön pelossa tiputtaa marginaalia odottamallesi tasolle. Tämä johtaa siihen, ettei sinun tarvitse lähteä kilpailuttamaan muita pankkeja.

Pankkien kilpailuttamisen avulla pystyt kuitenkin vertailemaan eri pankkien korkotasoa ja palvelumaksujen hintaeroja. Ota kilpailutuksessa huomioon myös pankin tarjoamat muut palvelut, lainatuotteet sekä sijoitusmahdollisuudet ja talletustilit. Pankkien vertailuun vaikuttaa hyvin paljon, millaisia ominaisuuksia pankin toiminnassa arvostat ja millainen sijoittajat tai säästäjä olet. Kilpailuttaminen antaa vertailukohteet ja päätöksen tekeminen on näin helpompaa. Ota vertailuun mukaan ainakin kaikki Suomen suurimmat pankit. Muista, että muun muassa asuntolainan kilpailuttaminen ei koskaan sido asiakasta vaihtamaan pankkia, jos yhtään potentiaalista vaihtoehtoa ei tule vastaan.

 

Pankin vaihtaminen ja vanhan lainan maksaminen

Jos kuitenkin kaikesta huolimatta päädyt vaihtamaan pankkia ja sinulla on maksettavaa velkaa nykyiseen pankkiisi, täytyy sinun sopia uuden pankin kanssa lainan ottamisesta. Uuden lainan neuvottelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja vasta, kun kaikki asiat on sovittuna ilmoita asiasta nykyiseen asiointipankkiisi. Yleensä asiakkaalla on oikeus maksaa laina kuluitta ennenaikaisesti pois, mutta kannattaa ottaa selvää, millainen käytäntö pankissasi on. Saattaa nimittäin olla niin, että jos haluaa maksaa kesken kaiken kiinteäkorkoisen lainan pois, voit joutua maksamaan siitä pankille korvauksia.

Pankin vaihtamisen ja lainan kilpailuttamisen kanssa kannattaa tehdä tarkempia laskelmia hyödyistä ja haitoista. Pankkien kilpailuttaminen voi tuoda huomattavaa säästöä, mutta voi olla myös niin, että hyöty jää hyvinkin pieneksi vaivaan nähden. Lainalaskurin avulla pystyt arvioimaan, minkä suuruinen korko tulisi olla, jotta pankin vaihtaminen kannattaisi.

 

Pankkien hintavertailu

Pankkien vertailu vaatii perehtymistä asiaan. Lainan marginaalin lisäksi kannattaa tutkia, millaisia asiakasetuuksia pankilla on asiakkailleen tarjottavanaan. Esimerkiksi Osuuspankki tarjoaa omistaja-asiakkailleen bonuksia, jotka kertyvät kaikesta bonuksiin oikeuttavista asioinneista. Esimerkiksi asuntolainasta, säästöistä tai vakuutusmaksuista. Aktialla etuasiakas saa alennuksia muun muassa päivittäisiin pankkipalveluihin, merkintäpalkkioihin sekä vakuutuksiin. POP Pankin jäseneksi haetaan erillisellä jäsenhakemuksella. Tämä edellyttää, että henkilö on keskittänyt päivittäiset pankkiasiansa POP Pankkiin. Jäsenetuna asiakas saa luettavakseen sähköisen Koivunlehti-asiakaslehden sekä alennuksia pankkipalveluista. Nordean asiakasedut on jaettu sen mukaan, mitä pankkiasioitasi olet keskittänyt kyseiseen pankkiin. Esimerkiksi, jos sinulla on asuntolainaa Nordeassa, saat maksuttoman lyhennysJouston tai jos varallisuutesi on karttunut tai sinulla on lainaa pankissa yli 350 000 euroa, saat pankista yksilöllistä varainhoitopalvelua.

Hintojen vertailua vaikeuttaa, jonkin verran se, että tarkkaa asiakasetuhintaa ei ennakolta voi arvioida kovin tarkasti, koska keskittäminen vaikuttaa hintoihin. Eri pankit myös ilmoittamat palveluistaan eri tavoin. Perittävät palvelumaksut veloitetaan pankkien välillä eri tavoin. Osa perii palvelumaksut tapahtumakohtaisesti ja toinen pankki kuukausimaksuina. Hinta- ja palvelutarjontavertailussa kannattaa ottaa huomioon lisäksi, mitä luottokortteja pankilla on tarjottavanaan sekä miten sijoittajat, perheelliset, opiskelija sekä vakuutusasiakkaat on otettu huomioon.

 

Pankin vaihtamisen yhteydessä osa tileistä tai sijoituksista voi jäädä vanhaan pankkiin

Pankin vaihtaminen ei tarkoita sitä, että sinun tulisi vaihtaa vanhasta pankistasi kaikki pois. Osalla suomalaista on käytössään useampi pankki ja hajauttaminen ei epävarmoina ole koskaan pahitteeksi, varsinkin jos varallisuutta on kertynyt enemmän. Kaikkia munia ei niin sanotusti kannata laittaa samaan koriin, jo pelkästään sen vuoksi, että lähes kaikissa pankeissa talletussuoja on 100 000 euroon saakka. Aikaisemmin Bank Norwegian, pystyi myöntämään norjalaisena pankkina talletussuoja suomalaisille asiakkailleen noin 200 000 euroon asti, mutta norjalaisten pankkien talletussuojaa koskevaan lainsäädäntöön tuli muutoksia 1.1.2019, mikä määritti EU-maihin tarjoavien talletuspankkien talletussuojan enimmäismäärän samalle tasolle suomalaisten pankkien kanssa (rvv.fi).

Esimerkiksi arvo-osuustilillä olevat osakkeet, rahastosijoitukset sekä muut arvopaperit voi jättää toiseen pankkiin. Varsinkin rahastosijoitusten kohdalla ainoa keino pankin vaihtoon, on realisoida nykyiset sijoitukset, mikä ei välttämättä ole kannattavaa veroseuraamusten vuoksi (vero.fi /sijoitusrahasto-osuudet).

VarmaLaina.fi
Logo