Lahjaideat vastavalmistuneelle

Mitä lahjaksi vastavalmistuneelle?

Varma kesän merkki on tietenkin uudet ylioppilaat ja ammattikoulusta valmistuneet nuoret. Uudet ylioppilaat ansaitsevat parhaat lahjat; koulun läpi pääseminen pandemian aikana ei ollut helppoa. Valmistuneet ansaitsevat juhlia – ja parhaat valmistujaislahjaideat auttavat pitämään hyvän tunnelman yllä. Vaikka mikään lahja ei voi päihittää valkolakkia tai päättötodistusta, nämä harkitut, ainutlaatuiset lahjat miellyttävät varmasti lahjansaajaan. Tuoreelle ylioppilaalle tai ammattiin valmistuvalle voi olla kuitenkin vaikea keksiä sopivaa lahjaa, joten kokosimme lahjaideat vastavalmistuneelle. 

 

Lahja, joka kestää aikaa ja käyttöä

Anna lahja, joka kestää aikaa ja kulkeutuu mukana ensimmäisestä kodista aina seuraavaan. Hyviä vaihtoehtoja ovat astiat tai astiastot, pussilakanat, viinilasit ja maljakot. Marimekolla ja Iittalalla on suosittuja kuoseja ja mallistoja mistä valita. Suomalaisen muotoilun klassikot, Alvar Aalto -kokoelma sekä Teema-sarja muistuttavat lahjan antajasta sekä opinnoissa onnistumisesta vielä vuosienkin päästä. Myös imuri ja kahvinkeitin ovat pian omilleen muuttaville nuorelle mainio lahjaidea.

 

Lahjakortilla onnistut aina

Lahjakortti on aina varma valinta valmistujaislahjaksi. Opintonsa päättävä ei välttämättä ole läheisin sukulainen, joten lahjaan ajateltu budjetti on noin 20 – 30 euroa. Voi olla myös, että käyt onnittelemassa useampaa vastavalmistunutta, niin jokaiselle ei voi ostaa kallista lahjaa. Lahjakortit ovat tässäkin mielessä hyviä valintoja, koska lahjakortin arvon voit itse määrittää.

Moni saattaa ostaa lahjakortin johonkin vaatekauppaan tai kauppakeskukseen, joka on hyvä idea. Kannattaa muistaa, että ruokakauppoihin pystyy myös ostamaan lahjakortteja. Leffaliput, museokortti tai suosikkilehden kestotilaus ovat nekin hyviä lahjoja valmistuneelle.

 

Koru tai kello vastavalmistuneelle lahjaksi

Onnittele valmistuvaa korulla tai kellolla. Kello tai koru on ihana muisto tärkeästä päivästä. Myös lompakko, aurinkolasit ja lyyralasit ovat hyviä ideoita. Petenkello.fi valikoimasta löytyy kattava valikoima erilaisia rannekelloja ja koruja vastavalmistuneelle.

Kellon tai korun valinnassa lahjansaaja täytyy tuntea melko hyvin. Pitääkö hän enemmän kultaisista vai hopeisista koruista? Mikä on ranteen ympärysmitta ja pitääkö henkilö enemmän klassisista, pelkistetyistä koruista vai koruista, jotka ovat näyttäviä? Jos lahjansaajan tuntee hyvin, tehtävä on helppo, mutta jos haluat ostaa vastavalmistuneelle korun tai rannekellon lahjaksi tietämättä kuitenkaan tarkalleen hänen makuaan, saat varmasti lähipiiriltä vinkkejä. Muista, että voit myös ostaa koruliikkeestä lahjakortin, niin valmistuva saa itse käydä myöhemmin katsomassa itselleen sopivan korun tai kellon. Näin et mene varmastikaan vikaan ostoksen kanssa.

 

Opeta nuori sijoittamaan ja säästämään

Mikä sen parempi tulevaisuuteen tähtäävä lahjavinkki kuin opastaa nuori sijoituksen maailmaan tai auttaa alkuun säästämisessä.

Läheskään aina lahjan ei tarvitse olla tavaraa, vaan lahja voi olla säästämiseen tai sijoittamiseen liittyvät vinkit sekä tähän tarkoitukseen annettava rahallinen avustus. Samalle henkilölle on mahdollista lahjoittaa verovapaasti kolmen vuoden aikana enintään 4 999 euroa eli 138 euroa kuukaudessa. Lahjan raja on aina antajakohtainen. Jos lahjaraja on suurempi, täytyy lahjoituksesta maksaa lahjaveroa. Rahalahja ei toki tarvitse olla läheskään noin suuri, vaan jo pienellä “pesämunalla” nuori pääsee hyvään alkuun sijoittamisessa tai/ja säästämisessä. Usein vinkit, kannustaminen sekä oma esimerkki ovat tärkeimmät tekijät, jotka motivoivat nuorta alkuun.

 

Avaa nuorelle kuukausisäästötili

Nuorelle voi myös avata jo varhaisessa vaiheessa kuukausisäästötilin, johon voi säästää rahaa lapsen/nuoren syntymäpäivien ja joulun aikaan. Rahat on hienoa antaa myöhemmin nuoren käyttöön esimeriksi hänen täyttäessään 18 vuotta tai valmistujaisjuhlassa. Nuorta kannattaa lahjan yhteydessä kannustaa jatkamaan säästämistä omilla valinnoillaan ja opastaa avaamaan muun muassa osakesäästötilin, jotta säästösummilla voisi tavoitella korkoa korolle- efektiä.

VarmaLaina.fi
Logo